Kanadali Müslümanlar Cadilar Bayrami'na Alternatif Programlar Düzenledi

TORONTO – Kanadali Müslümanlar, Kuzey Amerika kitasi basta olmak üzere Bati kültürünün kutlamalari arasinda yer alan Cadilar Bayrami'na karsi bu yil alternatif programlar düzenlediler.

Pagan kültürü kaynakli Cadilar Bayrami, her yilin ekim ayinin son günü çocuklarin genellikle korkutucu kostümler giyerek kapi kapi dolasip sekerleme ve harçlik topladigi bir etkinlik olarak biliniyor.

Kanada’daki Müslüman toplumu temsilcileri, ülke genelindeki cami ve mescitlerde bu yil, 31 Ekim aksami degisik etkinlikler düzenleyerek Cadilar Bayrami'na dair bilgilendirme yaptilar.

Hamilton kentindeki Mountain Mescid’de düzenlenen programa yaklasik 400 çocuk ve aileleri katildi.

Program, 13 yasindaki hafiz Vahid Iskender’in aksam ezani okumasi ve kilinan namazin ardindan basladi.

Mountain Mescidi Imami Seyid Mesud Tora, namaz sonrasi çocuklarla toplu olarak tesbihat ve dua yapti.

Etkinlik kapsaminda slaytlarla yaptigi sunumda, Cadilar Bayrami’nin dogusunu ve hangi kültüre ait oldugunu anlatan Imam Tora, Islam dini ve diger inançlarda da pagan kültürüne dayali bu bayramin kabul görmedigini anlatti.

Soru-cevap seklinde bilgilendirme yapan Tora, dogru cevap veren çocuklara alisveris çeki ve seker dagitip ikramlarda bulundu.

Program, yatsi namazinin ardindan katilan tüm çocuklara seker ve diger hediyelerin dagitilmasi ile sona erdi.

Tora, AA'ya yaptigi açiklamada, bu tür etkinlikleri daha önce de yaptiklarini ancak Kovid-19 kisitlamalari nedeniyle iki yildir bundan uzak kaldiklarini belirterek, "Çocuklari camiye getirerek hem eglenmelerini hem de yeni bilgiler ögrenmelerini hedefledik." dedi.

Imam Tora söyle konustu:

"Cadilar Bayrami bizim inancimizda olan bir kutlama degil. Çocuklara; batil inançlara, Cadilar Bayrami'na degil, Allah’a ve meleklere inandigimizi anlattik. Müslüman oldugumuzu ve inancimizda böyle seylerin olmadigini, tarihi bilgilerle gösterdik. Dualar ettik, Allah’in isimlerini zikrettik, birlikte namaz kildik ve hediyeler dagittik. Bu tür etkinlikleri, artik yil içinde degisik vesilelerle tekrarlayacagiz."

Kaynak: AA