Libya'daki 5+5 Ortak Askeri Komite, Cenevre'de Bir Araya Geldi

Birlesmis Milletler (BM), Libya'daki parali askerlerin, yabanci savasçi ve güçlerin ülkeden geri çekilmesine yönelik kapsamli bir eylem planinin gelistirilmesi için 5+5 Ortak Askeri Komitenin Cenevre'de bir araya geldigini bildirdi.

BM Cenevre Ofisinden yapilan yazili açiklamada, Komitenin, 23 Ekim 2020'de imzalanan ateskes anlasmasi kapsaminda BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) öncülügünde Cenevre'de toplandigi aktarildi.

Açiklamada, 5+5 Ortak Askeri Komitenin toplanma amacinin Libya'daki parali askerlerin, yabanci savasçi ve güçlerin ülkeden geri çekilmesi için kapsamli bir eylem planinin gelistirilmesi oldugu kaydedildi.

BM Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilcisi Jan Kubis, toplantinin açilisinda Komite üyelerine seslenerek, "Her zaman oldugu gibi, göreviniz askeri ve güvenlik konularindan daha önemli. Göreviniz, ülkenin egemenligini, istikrarini, güvenligini ve birligini yeniden kazanmasinda dogrudan bir etkiye sahip." degerlendirmesinde bulundu.

Kubis, Cenevre'deki toplantilarin Libya'nin gelecegi açisindan kritik bir öneme sahip oldugunu vurguladi.

23 Ekim 2020'de varilan ateskes anlasmasinin ardindan dönemin BM Genel Sekreteri Libya Özel Temsilci Vekili Stephanie Williams, yaptigi açiklamada, "Taraflar, cephedeki tüm askeri birliklerin ve silahli gruplarin kamplarina dönmeleri konusunda anlastilar. Buna, tüm parali askerlerin ve yabanci savasçilarin bugünden itibaren en fazla üç ay içinde tüm Libya topraklarindan, karadan, havadan ve denizden ayrilmasi eslik edecek." ifadelerini kullanmisti.

Kaynak: AA