MEB'den Ögrenci, Ögretmen Ve Velilere Psikososyal Egitim Destegi

Bakanlik, geçen ay 796 bin 950 ögretmene 'Salgin Hastalik Sonrasi Psikolojik Saglamligi Güçlendirmek ve Ögrencilerin Okula Uyumunu Desteklemek' konulu egitim verdi Okul öncesinden 12. sinifa kadar 10 milyon 399 bin 272 ögrenciye ise 'Salgin Hastalik PsikoEgitim Programi' uygulandi Milli Egitim Bakani Özer: 'Ögrenci ve ögretmenlerimizin uzun süre aradan sonra yüz yüze egitime baslamalari nedeniyle kapsamli psikososyal egitim destekleri sunduk. Bu desteklerimiz yil boyu devam edecektir'

Milli Egitim Bakanliginca (MEB) tüm sinif seviyelerinde haftada bes gün ve yüz yüze egitimin baslamasinin ardindan Kovid-19 salgininin egitimdeki etkilerinin azaltilmasi amaciyla ögrenci, ögretmen ve velilere yönelik kapsamli rehberlik ve psikolojik destek hizmeti verilmeye baslandi.

Bakanliktan yapilan yazili açiklamaya göre, ilk olarak 256 rehberlik ve arastirma merkezinde (RAM) görev yapan tüm idareci, rehber ögretmen ve psikolojik danismanlara "Salgin Hastalik Sonrasi Psikolojik Saglamligi Güçlendirmek ve Ögrencilerin Okula Uyumunu Desteklemek" konulu egitim verildi ve okullar açildiginda ögrencilere uygulanacak "Salgin Hastalik Psiko-Egitim Programlari" ile ilgili bilgilendirme yapildi.

Egitimin ardindan RAM araciligiyla ilk asamada tüm okullarda görev yapan 35 bin 950 rehber ögretmen ve psikolojik danismana egitim verildi.

Ikinci asamada ise geçen ay 796 bin 950 ögretmen, rehberlik ve arastirma merkezleri ve psikolojik danisma ve rehberlik servislerinde görev yapan rehber ögretmen ve psikolojik danismanlardan "Salgin Hastalik Sonrasi Psikolojik Saglamligi Güçlendirmek ve Ögrencilerin Okula Uyumunu Desteklemek" konulu egitim aldi.

Okullarin yüz yüze egitime açilmasindan itibaren iki haftalik süre içerisinde rehber ögretmen ve psikolojik danismanlarin koordinesinde sinif ve sube rehber ögretmenleri araciligi ile okul öncesinden 12. sinifa kadar 10 milyon 399 bin 272 ögrenciye "Salgin Hastalik Psiko-Egitim Programi" uygulandi.

MEB bu süreçte velilere yönelik egitimlere de agirlik verdi. Rehber ögretmen ve psikolojik danismanlar araciligi ile 2 milyon 316 bin 521 veliye salgin hastalik programi kapsaminda egitim gerçeklestirildi.

- "Yaklasik 4,5 milyon ögrencimizin ögrenme kayiplarini tespit ettik"

Açiklamada konuya iliskin görüslerine yer verilen Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, Kovid-19 salgininin okullarin sadece birer ögrenme ortami olmadigini gösterdigini, ögrencilerin psikososyal gelisimlerini de destekledigini ve okullarin ilk açilmasi ve son kapanmasi gereken yerler olmasi gerektigini kaydetti.

Özer, 6 Eylül'den itibaren Saglik Bakanliginin belirledigi kilavuza göre gereken tüm önlemleri alarak ve kurallara siki sikiya uyarak egitime haftada bes gün ve yüz yüze devam ettiklerini belirtti.

Diger taraftan ögrenci ve ögretmenlerin uzun süre sonra yüz yüze egitime baslamalari nedeniyle kapsamli psikososyal egitim destekleri sunduklarini ifade eden Özer, ayrica velilere de bu süreçte destek olduklarini vurguladi.

Bu desteklerin yil boyu devam edecegini bildiren Özer, "Bu süreci basariyla yürüten Bakan Yardimcim Petek Askar’a, Özel Egitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül ve çalisma arkadaslarina tesekkür ediyorum." ifadesini kullandi.

Bu süreçte ögrenme kayiplarinin telafisine yönelik desteklere agirlik verdiklerinin altini çizen Özer, sunlari kaydetti:

"Bakanlik olarak ögrenme kayiplarinin telafi edilebilmesi kapsaminda 7, 8, 11 ve 12. sinif seviyelerinde Türkçe, matematik ve fen bilimleri alanlarinda destekleme ve yetistirme kurslarini açtik ve bu kurslarda egitimler devam ediyor. Bu kurslarda, ögrenme kayiplarini belirlemeye yönelik kazanim degerlendirme uygulamasi yaptik. Bu uygulama ile yaklasik 4,5 milyon ögrencimizin ögrenme kayiplarini tespit ettik. Bu çalisma bulgularina göre bu kurslardaki egitimleri yeniden planliyoruz. Diger taraftan tüm sinif seviyelerinde destekleyici materyal ve yardimci kaynak hazirligina baslayarak hazirladigimiz bu kaynaklari her ayin ilk haftasi yayimlamaya basladik. Bu hizmete erisimi artirmak için bu kaynaklarin basimini yaparak kasim ayi itibariyle tüm ögrencilere ulastiracagiz. Bu süreci basarili bir sekilde koordine eden Bakan Yardimcim Sadri Sensoy ve ilgili genel müdürlüklerimize tesekkür ediyorum."
Kaynak: AA