Ingiltere Basbakani Johnson Ile Fransa Cumhurbaskani Macron, Roma'da Balikçilik Sorununu Ele Aldi

Ingiltere Basbakani Boris Johnson ile Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Italya'nin baskenti Roma'daki G20 Liderler Zirvesi kapsaminda yaptiklari görüsmede, iki ülke arasinda devam eden balikçilik sorununu ele aldi.

Basbakanlik Ofisi 10 Numara'dan yapilan açiklamaya göre, Johnson, görüsmede, halihazirda Ingiltere-Avrupa Birligi (AB) iliskilerini etkileyen en önemli konu olarak niteledigi Kuzey Irlanda Protokolü'nü gündeme getirdi.

Johnson, Katolik ayrilikçilar ile Ingiltere'yle Birlik yanlisi Protestanlar arasindaki savasi sona erdiren Belfast Anlasmasi'ni (Hayirli Cuma) korumak için acilen çözüm üzerinde anlasmaya varilmasi gerektiginin altini çizdi.

- "Fransa'nin tehditlerini geri çekmesini umuyoruz"

Iki lider, görüsmede, Ingiltere ile Fransa arasinda devam eden balikçilik sorununu da gündeme getirdi.

Boris Johnson, Macron'un "Ingiltere'nin AB'den ayrildigi için cezalandirilmasi gerektigi" yönündeki önerisi dahil, son günlerde Fransiz hükümetinin ortaya koydugu söyleme iliskin derin endisesini yineledi.

Johnson, Fransiz hükümetinin bu söylemi yumusatmasi ve tehditlerini geri çekmesi yönündeki umudunu dile getirdi.

- Balikçilik sorununda gerilimi düsürmek için "pratik önlemler" alinacak

Macron ve Johnson'in görüsmesine iliskin Elysee Sarayindan yapilan açiklamada da iki liderin balikçilik sorununda gerilimi düsürmek için gelecek günlerde "pratik önlemler" almaya karar verdigi belirtildi.

Fransa'nin daha önce açikladigi misilleme önlemlerine iliskin 2 Ekim'de bir degerlendirme yapilacagi kaydedildi.

- Balikçilik sorunu

AB ve Ingiltere arasinda 2021'deki balikçilik kotalarinin belirlenmesine yönelik müzakerelerde uzlasi saglanabildi ancak özellikle Fransiz balikçilar, belirlenen bölgelerde faaliyet gösteremedi.

Ingiltere'ye bagli Jersey Adasi yönetimi, kendi kara sularinda avlanmaya devam etmek isteyen Fransiz balikçi teknelerinden, geçmisteki faaliyetlerine dair kanit sunmalarini istemisti. Bu durum, Ingiltere ve Fransa arasinda gerilime neden olmustu.

Fransa, Jersey'in elektrigini kesme tehdidinde bulunmus, Fransiz balikçilar da Ada'daki limani ablukaya almisti.

Ingiliz hükümeti, Jersey Adasi'na önlem olarak iki donanma gemisi göndermis, Fransa da bunun ardindan misilleme olarak bölgeye iki donanma gemisi gönderme karari almisti.

Fransiz balikçilarin ablukasinin bitmesi üzerine, donanma gemileri karsilikli geri çagrilmisti. Fransa, balikçilik konusunda AB'nin, Birlesik Krallik'a karsi daha kati davranmasini talep ediyor.

Mans Adalari'ndan olan Jersey'nin elektriginin yüzde 95'i yaklasik 14 mil uzakliktaki Fransa tarafindan saglaniyor. Kendine has bir yönetimi olan ve Kraliçe'nin bir temsilcisi bulunan Ada, uluslararasi arenada Ingiltere tarafindan temsil ediliyor.

Kaynak: AA