Ilkadim'in Yeni Atik Transfer Istasyonu Hizmete Girdi

Yeni bir projeyi devreye aldiklarini belirten Ilkadim Belediye Baskani Necattin Demirtas, “Güzeldere Mahallesi’nde kurulan modern çöp transfer istasyonu ile günlük 450 ile 500 ton arasinda toplanan atigin düzenli depolama sahalarina yeni yerinden tasinmasina basladik” dedi.

Ilkadim'in Yeni Atik Transfer Istasyonu Hizmete Girdi
Ilkadim Belediyesi uzun süredir altyapisini hazirladigi Evsel Atik Transfer Istasyonu’nu kullanima açti. Temizlik Isleri Müdürlügü’ne bagli Güzeldere Mahallesi’nde yapimi tamamlanan Evsel Atik Transfer Istasyonu’na 2014 yilinda elim bir is kazasi sonrasi vefat eden belediye personeli Feyzullah Çakiroglu’nun adi verildi.

Transfer istasyonu sayesinde Ilkadim’in çöpleri, topraga indirilip etrafi kirletmeden direkt araçlar yoluyla, akitilip sizdirilmadan düzenli çöp depolama merkezine transfer edilecek.

Tasima maliyetlerini düsecek

Feyzullah Çakiroglu Çöp Transfer Istasyonu’nun Türkiye’nin sayili aktarim merkezlerden birisi olacagini belirten Ilkadim Belediye Baskani Necattin Demirtas, “Ilkadim yerlesik nüfus yerlesimi açisindan en genis ilçelerden birisi. Ayni zamanda kati atik depolama noktasinin Ilkadim bölgesinin uç noktasinda olmasi münasebetiyle çöp transferimizde çok büyük zorluk çekiyorduk. Alinan karar geregi kirsal mahallelerin çöplerinin toplamasini yapiyoruz. Su anda yaklasik 30 kilometreden bizim çöp getirdigimiz noktalar var. Makina parkimizda bulunan 10 ton çöp alan 7 büyük, 4 ton alan 5 küçük, 2 minipak çöp aracimiz ilçemizde geceli-gündüzlü toplanan çöpleri kullanima açtigimiz tesis sayesinde gidis-gelis 34 km uzakta bulunan vahsi depolama alanina bundan sonra çok fazla kamyonun gidip gelmesini ortadan kaldirarak, 2 çekici 3 semitreylerle tasiyarak yakit ve personel tasarrufun yani sira araçlardan tasarruf yapacagiz. Vatandaslarimizin kaynaklarini verimli kullanmak adina bu tür projeleri önemsiyoruz” diye konustu.

Yapilan yeni aktarim tesis hakkinda bilgiler veren Baskan Demirtas, “Güzeldere’de yapimi tamamlanan Feyzullah Çakiroglu Evsel Atik Transfer Istasyonu, kamyon ve tir manevra alani, rampasi, çöpün döküldügü haznesi yesil dogaya uyumlu dis görünüsü ve dinlenme alanlarindan olusuyor. Istasyon benzerlerinden farkli olarak tamamen kapali sistemle çalisiyor. Ayni anda 2 çöp kamyonu semitreylerle bosaltma islemi yaparken, 2 tira birden aktarim yapilmasina olanak sagliyor. Bu sayede belediyemizin tasima maliyetleri düserek tasima hattindaki trafik yogunlugunu azaltacagiz. Çöpler daha düzenli depolandigi için koku ve kirlilik olusturmayacak. Çöp tirlarindan ve kamyonlarindan kaynaklanabilecek atik sizinti suyu, koku vb. gibi çevre kirliligine yol açabilecek unsurlar minimize edilecek. Ilçemizde toplanan çöpler tesisimize gelecek, büyük tirlarin kasasina yüklenerek kati atik bertaraf tesisine götürülecek. Bu sekilde 5 kamyonun gidip gelecegi yere bir kamyon gidip gelerek, burada tasarruflar saglanmis olacak. Yapilan aktarma istasyonunun sehrimize bölgemize simdiden hayirli olmasini temenni ediyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA