Izmir Depremi'nin Yildönümünde Tatbikat Gerçeklestirildi

Geçtigimiz yil 30 Ekim’de meydana gelen depremin yildönümü dolayisiyla anma programi gerçeklestirilen Il Afet ve Acil Durum Müdürlügünde, deprem tatbikati yapildi.

Izmir Depremi'nin Yildönümünde Tatbikat Gerçeklestirildi
30 Ekim 2020 tarihinde Ege Denizi’nde meydana gelen ve 117 vatandasin hayatini kaybettigi 6,6 büyüklügündeki depremin yildönümünde, Izmir Valiligi anma programi gerçeklestirdi. Izmir Il Afet ve Acil Durum Müdürlügünde (AFAD) gerçeklesen program, saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile basladi.

Program Kuran-i Kerim tilaveti ile devam etti. Anma programinda AFAD Izmir Il Müdürü Kartal Muhci, AK Parti Genel Baskan Yardimcisi ve Izmir Milletvekili Hamza Dag ve Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger konusma yapti.

"Bu afete karsi en önemli koz, tedbir almak"

Anma programinda ilk sözü alan AFAD Izmir Il Müdürü Kartal Muhci, depremin oldugu andan itibaren tüm kurumlarin hizla olay yerine sevk edildigini, diger illerden de ekiplerin yönlendirilip, uçaklarla 1 saat gibi bir zamanda kente gelindigini söyledi.

Depremin Türkiye’nin bir gerçegi oldugunu bildiren Muhci, bu afete karsi en önemli kozun, tedbir almak oldugunu sözlerine ekledi.

"Çalismalari el ele yürütmemiz gerekiyor"

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Hamza Dag da depremin ilk anindan itibaren bütün binalarda arama kurtarma çalismalarina devam edildigini ve 5 gün çalismalarin sürdügünü hatirlatti. Depremde hayatini kaybedenlerin ailelerine bas sagligi dileyen Dag, "Depremdeki magduriyetlerin büyük bir kismini zaman içerisinde çözebiliriz ama 117 insanimizi geri getirme imkanimiz söz konusu degil. Bunlara hazirlikli olmak lazim. Tedbiri almak biz yöneticilerin vazifesi. Deprem gibi bir afette de en önemli is, saglam binalarda oturuluyor olmasi. Izmir’de çok hizli bir sekilde çalisma ve üretime geçme mecburiyetimiz söz konusu. Iyi bir planlama ile baslamamiz gerekiyor. Bunu yerel yönetim, hükümet ve bütün kurumlarla el ele yürütmemiz gerekiyor" açiklamasinda bulundu.

"O geceden itibaren ortada aç, açikta kimseyi birakmadik"

Anma programinda konusan Vali Yavuz Selim Kösger, 1 yil önce hiç beklenmedik bir hadisenin gerçeklestigini, Izmir’in büyük bir deprem yasadigini belirtti.

Depremin oldugu ilk andan itibaren Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in kendisini birçok kez aradigini anlatan Kösger, "Bütün bakanlarimiz tek tek arayip harekete geçtiler. Depremin oldugu ilk saniyeden itibaren depremzedelerimizin yarasini sarmak, bir cani daha depremden sag kurtarmak üzere tam bir seferberlik halinde sehrimizdeki bütün unsurlari, devletimizin bütün kurumlari hep birlikte çok güzel bir sinav verdik. Seri sekilde hareket edildi. Vatandaslarimizin o ilk dakikalardaki endiseli bekleyisini, çaresizligini ortadan kaldirmak üzere tüm afetle ilgili gelismis olan hazir kuvvetler ve gönüllüler isin bir ucundan tuttu. O geceden itibaren ortada aç, açikta kimseyi birakmadik" diye konustu.



"Seri bir sekilde sehri yenilememiz gerekiyor"

Kösger, depremin 4’üncü ayindan itibaren yeni binalarin yapilmasi için temellerin atildigini animsatarak proje alaninda bin 701, rezerv alanda ise 3 bin 649 konutun insasina baslandigini bildirdi. Proje alanindaki 7 etapta yapimi tamamlanan konutlarin kasim ayi içerisinde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katilimiyla hak sahiplerine teslim edilecegini anlatan Kösger, "Ülkemiz bir deprem ülkesi. Fay hatlarinin ortasinda yasiyoruz. Sehirlerimizde baslica fay hatlari var. Izmir bu fay hatlarinin tam ortasinda bulunuyor ve Izmir belki de Türkiye’de canli, diri fay hatti üzerinde konutlarin bulundugu, yasam alanlarinin bulundugu tek metropol. Bu gerçegi süratle idrak etmemizde fayda var. 4,5 milyonluk bir sehir, 17 tane fay hatti var ve bunlarin 2-3 tanesi de sehrin merkezinde. Üzerinde halen yasam devam ediyor. Süratle kentsel dönüsüm basta olmak üzere seri bir sekilde sehri yenilememiz, yeniden kurmamiz ve daha saglikli, güvenli alanlara sehri kavusturmamiz lazim. Burada sorumluluk her kime düsüyorsa, herkes sorumlulugunu idrak etmeli. Aslinda 30 Ekim depremi Izmir’e sert bir uyariydi. Irkilmemiz ve kendimize gelmemiz gereken bir depremdi. Izmir’in altindaki fay hatti harekete geçtiginde ne kadar enkaz olacagini, can kaybi olacagini su an kestiremiyoruz" dedi.

Konusmalarin ardindan AFAD ile 23 sivil toplum kurulusundan toplam 177 kisinin katilimiyla genis kapsamli deprem tatbikati gerçeklestirildi.

AFAD Müdürlügü bahçesinde olusturan egitim parkurundaki tatbikatta senaryo geregi enkaz altinda kalanlar kirici ve kesici aletler yardimiyla kurtarilirken, yanginlara müdahale edildi.
Kaynak: İHA