Inme'de Ilk Saatler Hayati Önem Tasiyor

Iskenderun Gelisim Hastanesi Nöroloji Uzmani Dr. Atilla Kara, Türkiye’de inme sikliginin artis gösterdigine dikkat çekerek, inme geçiren hastanin kalici felç durumunun önlenmesi açisindan ilk 4,5 saatin altin degere sahip oldugunu belirtti.

Inme'de Ilk Saatler Hayati Önem Tasiyor


Inme nedir, belirtileri nelerdir?

Inmenin çogunlukla aniden ortaya çiktigini ve en sik görülme nedeninin beyin damar tikanikligina bagli oldugunu ifade eden Uzm. Dr. Atilla Kara, “Inme, tikaniklik ya da kanama sonucunda beyinde olusan lezyonlardan kaynaklanan nörolojik bulgulardir. vücudun bir tarafinda görülen felç ya da kuvvet kaybi, denge sorunu, görme kaybi, inme geçiren hastalarda en sik karsilastigimiz belirtilerdir. Özellikle iskemik inmeler, beyin damar tikanikliklari sonucunda olusan inmelerdir. Tek tarafli uyusma, kuvvetsizlik, yüzde kayma, görme bulanikligi, çift görme ve denge kaybi gibi yakinmalarda vakit kaybetmeden hastaneye basvurmak, ciddi saglik sorunlarinin önüne geçecektir” dedi.



“Inme riskini azaltabilirsiniz”

Inme riskinin azaltilabilmesi için alinabilecek önlemlerden söz eden Uzm. Dr. Atilla Kara, “Halk arasinda felç olarak bilinen inmenin önlenebilmesi için; hipertansiyonun kontrolü, ilaç kontrolü, saglikli beslenme, diyabetin kontrol altina alinmasi, sigaradan uzak durulmasi oldukça önemlidir. Ayrica hareketli yasam, inme hastaligini önlemek için önem arz etmektedir” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA