Çobanlikla Basladigi Hayvancilikta Çiftlik Sahibi Oldu

Karacabey ilçesine 1999'da göç eden girisimci Ismail Sol, yurt disindan getirttigi ineklerle günlük tonlarca süt üretiyor, aldigi 'ari isletme' belgesiyle çig süt satiyor Ismail Sol: 'Tesiste yaklasik 30 personel çalisiyor. 850 hayvanimiz var, bunlardan 350'si aktif olarak sagilan hayvanlar ve bunlardan günlük yaklasik 11 bin 400 litre süt aliyoruz. Bu sütleri perakendeye pazarliyoruz, Bursa ve Istanbul olmak üzere iki ilimize gönderiyoruz'

ISMAIL ÖZDEMIR - Bursa'nin Karacabey ilçesine 22 yil önce çobanlik yapmak için gelen Ismail Sol, aradan geçen süreçte kurdugu çiftlikte günlük 11 bin 400 litre süt üretme kapasitesine ulasti.

Mardin'den 1999'da ailesiyle Bursa'ya göç eden Sol, 2015'te kendi çiftligini kurmaya karar vererek, yurt disindan inek getirtti. Zamanla çiftligi büyüten Sol'un, 30 dönüm üzerine kurulu isletmesinde bugün 850 hayvan bulunuyor.

Marder firmasinin kurucusu ve yönetim kurulu baskani Ismail Sol, AA muhabirine, 1999'da Mardin'den Karacabey ilçesindeki Tarim Isletmeleri Genel Müdürlügüne isçi olarak çalismaya geldiklerini söyledi.

TIGEM'de 15 yila yakin çalistigini ve o dönem çobanlik yaptigini anlatan Sol, söyle konustu:

"Bu çalisma döneminde hayalimizde sürekli kendi çiftligimizi kurmak vardi. 2015-2016 dönemlerinde biz çiftligin oldugu alana geldik ve çiftligi kurmaya karar verdik. 2017'nin sonlarina dogru da hayvanlar geldi ve o zamandan beri faaliyet gösteriyoruz. Burasi büyük çogunlukla bir aile çiftligi, biz birçok isi aile fertlerimizle birlikte yapiyoruz. Amcaogullarimiz, kardeslerimiz, hep birlikte çalisiyoruz. Tesiste yaklasik 30 personel çalisiyor, 850 hayvanimiz var, bunlardan 350'si aktif olarak sagilan hayvanlar ve bunlardan günlük yaklasik 11 bin 400 litre süt aliyoruz. Bu sütleri perakendeye pazarliyoruz, Bursa ve Istanbul olmak üzere iki ilimize gönderiyoruz."

Sol, simental cinsi ineklerden kaliteli süt elde ettiklerini, sütün protein ve yag oraninin çok yüksek oldugunu bildirdi.

Ise basladiklarinda kendilerine farkli irklardan inek önerildigini dile getiren Sol, "Arastirdik, o cinslerin yüksek süt verimi var ama çok da kaliteli sütleri olmadigini gördük. Bu irka yöneldik, bu irkin hem et alma kapasitesi hem de süt veriminin çok iyi oldugunu gördük." dedi.

- Çiftlige, Tarim ve Orman Bakanligindan "ari Isletme" belgesi verildi

Çiftligin sürekli denetlendigini aktaran Sol, sütü perakende sattiklari için çig olarak piyasaya sunduklarini belirtti.

Tarim ve Orman Bakanligindan "ari isletme" belgelerinin de bulundugunu anlatan Sol, sunlari kaydetti:

"Tarim ve Orman Il Müdürlügü tarafindan rutin olarak denetleniyoruz. Yilda bir veya iki defa olmak üzere kan testi ve deri testi aliniyor bütün hayvanlardan. Tesise günes enerji sistemi kurduk ve bunu da 2 milyon liraya mal ettik. Bunun yüzde 50'sini Tarimsal ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumundan hibe olarak aldik. Bu bölgede bizim süt kadar iyi olduguna ve kaliteli olduguna inandigimiz bir süt yok. Biz bu ülkede yasiyoruz ve baska bir hevesimiz, hayalimiz de yok. Biz burada yasiyoruz ve çocuklarimiz da burada yasayacak. Bulundugumuz yeri güzellestirmek zorundayiz. En iyi verimi yakalayarak en iyi isi yaparak, bu güzellestirmeyi saglayabilecegimizi düsünüyoruz. Zaman zaman dis etkilerden oldukça etkileniyoruz, mali olarak epey zorlandigimiz dönemler oluyor ama biz yine isimizi yapmaya çalisiyoruz."
Kaynak: AA