Çin'in Hindistan Sinirina 100'Den Fazla Obüs Platformu Yolladigi Iddia Edildi

Çin'in Hindistan ile anlasmazlik yasadigi sinir bölgesine askeri tahkimati güçlendirmek için 100'den fazla, uzun mesafe çekili obüs platformu sevk ettigi ileri sürüldü.

South China Morning Post gazetesinin "orduya yakin kaynaklara" dayandirdigi haberine göre, Çin Halk Kurtulus Ordusu (PLA), Hint ordusunun iki ülke arasindaki itibari sinir olan Fiili Kontrol Hattinin (LAC) kendi tarafina M777 tipi hafif obüsler konuslandirmasina karsilik ates gücünü arttirmaya yönelik tedbirler aldi.

PLA'nin Kesmir'in dogusu ile Tibet'in batisi arasindaki ihtilafli sinir bölgesine 100'ün üzerinde "PCL-181" tipi hafif, kamyona yüklenebilen çekili obüs platformu konuslandirdigi iddia edildi.

Gazeteye konusan kaynaklar Çin yapimi obüslerin atis menzilinin Hindistan'in obüslerinden iki kat fazla oldugunu ileri sürdü.

- Hint ve Çin birliklerinin geçen yil çatismasi gerilimi artirmisti

Ladakh bölgesindeki Galwan Vadisi'nde 15 Haziran 2020'de Hint ve Çin askerleri arasinda çikan çatismada 20 Hint askeri hayatini kaybetmisti. Çin de söz konusu çatismada 4 askerinin öldügünü açiklamisti.

Çatismanin ardindan iki ülke askeri birlikleri sinirda teyakkuz haline geçmis, Hindistan bölgeye karadan havaya füze savunma sistemi, Çin ise obüsler ve tanklar konuslandirmisti.

Yasanan bu gerginlik, dünyanin en büyük ordularina sahip ülkelerin kamuoylarindaki "savas" söylemleriyle daha da artmisti.

Iki ülkenin askeri heyetleri arasinda ocakta yapilan dokuzuncu tur görüsmelerde, askerlerin sinirdan çekilmesi ve Ladakh bölgesinin dogusunda durumu kontrol altina almak ve bölgeyi istikrara kavusturmak için çabalarin sürdürülmesine karar verilmisti.

Taraflar, subatta yapilan onuncu tur görüsmenin ardindan, Ladakh ve Bati Tibet arasinda uzanan Pangong Gölü çevresindeki askerlerini karsilikli çekme konusunda uzlasmis fakat uygulamada mesafe kaydedilememisti.

9-10 Ekim'de Çin tarafinda yapilan 13'üncü tur müzakerelerde de uzlasma yönünde sonuç alinamamis, taraflar birbirini "makul olmayan talepler öne sürmek" ve "askeri yiginak yapmakla" suçlamisti.

- Çin-Hindistan sinir anlasmazligi

Çin ile Hindistan arasindaki Himalaya Daglari'nin çevreledigi belirsiz sinir hatti ülkeler arasinda egemenlik tartismalarina neden oluyor. Akarsular, göller, buzullar ve karli zirvelerin bulundugu 3 bin 500 kilometrelik sinir, taraflari sik sik karsi karsiya getiriyor.

Pekin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandirdigi Hindistan'in Arunaçal Prades eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi ise Aksai Çin platolarini kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanin Pekin yönetimince isgal edildigini savunuyor.

Taraflar, uzun yillardir süren görüsmelere ragmen egemenlik ihtilaflarini çözemiyor.

Kaynak: AA