DEÜ Rektörü Hotar'dan 'Yesil Kalkinma Hamlesi'ne Destek

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan baslatilan ve Türkiye'nin 2053 vizyonu hedefleri arasinda yer alan "Yesil Kalkinma Hamlesi"ne tam destek verdiklerini belirterek, üniversite olarak çevrenin korunmasi ve temiz enerji konularda önemli adimlar attiklarini bildirdi.

Üniversiteden yapilan açiklamaya göre, DEÜ, Türkiye'nin "sifir emisyon" ve "yesil kalkinma" hedefleri dogrultusunda bilimsel ve akademik faaliyetlerine devam ediyor.

Fosil yakit kullanimini azaltan, yenilenebilir enerji kaynaklarini ön plana çikaran çalismalara imza atan üniversitede çevre dostu uygulamalarla da üzerine düsen sorumluluklari yerine getirmek için tüm mensuplariyla çaba gösteriyor.

Sifir Atik Belgesi'nin 15 yerleskesinde alan Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisligi Aritma Çamurlari Laboratuvari’nda çamurdan elektrik ve gaz üretirken, Tinaztepe Yerleskesi’nde baslattigi yagmur hasadi projesinden elde ettigi suyu tarimsal sulamada kullaniyor.

Yemekhaneden çikan sebze ve meyve atiklari ile budama ve bahçe atiklarindan elde edilen kompost ürünü gübre olarak degerlendiren DEÜ ayrica, endüstriyel atik sularin aritilarak yeniden kullanimini içeren proje kapsaminda çalismalarina devam ediyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar da Dokuz Eylül Üniversitesi’nin karbon ayak izini azaltacak ve yenilenebilir enerji kaynaklarina yönelik çalismalara imza attigini belirterek sunlari kaydetti:

"Devletimiz, Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan önderliginde yesil kalkinma devrimi baslatarak 2053 yilinda 'net sifir emisyon' vizyonu ortaya koydu. Biz de Dokuz Eylül Üniversitesi olarak çevre konusunda önemli bir bilgi birikimine ve hassasiyetine sahip olan 85 bin mensubumuzla bu vizyona uygun olarak hareket ediyoruz. Iklim degisikligiyle mücadelede enerji kaynaklarinin verimli kullanimi, iklim dostu ekonomiler, yesil teknolojiler, doga ve çevre dostu uygulamalarin giderek önem kazandigi biliyor; üniversite olarak, dogaya reçete olacak teknolojileri gelistirecek bilimsel çalismalari tesvik ediyoruz. Yesil Kalkinma Hamlesine yönelik Ar-Ge faaliyetlerimiz ve bilimsel çalismalarimizla çevre dostu, milli ve yerli kaynaklara yönelen uygulamalarimizla ögrencilerimizi, üniversitemizi gelecege hazirlamaya, ülkemize ve milletimize faydali isler yapmaya devam edecegiz."

Kaynak: AA