'13. Uluslararasi Dünya Dili Türkçe Sempozyumu' Rize'de Basladi

Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi (RTEÜ) bünyesinde "13. Uluslararasi Dünya Dili Türkçe Sempozyumu", Rize'de basladi.

Üniversite Kongre Merkezindeki sempozyumun açilisinda konusan Türk Dil Kurumu (TDK) Baskani Prof. Dr. Gürer Gülsevin, bu yilin özel bir yil oldugunu, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in, "Dünya Dili Türkçe" basligi ile bu yili "Yunus Emre ve Türkçe Yili" ilan ettigini hatirlatti.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 2017 yilini "Dilimiz kimligimizdir." basligiyla "Türk Dili" yili ilan ettigini belirten Gülsevin, söyle devam etti:

"Tarihin her döneminde bütün diller birbiriyle alisveris yaptigi için bazen beslenerek zenginlesirler, bazen beslenmenin ötesinde istilaya ugrayacak sekilde yabanci unsurlar dolmaya baslar. Buna karsi tedbirleri aydinlar düsünür, o dönemin ögrencileri düsünür, edebi akimlar olusur Türki-i Basit gibi ama hiçbiri basarili olamamistir tarihte bildigimizi gibi. Ne zaman ki bir devlet baskani konuya dikkat çeker, aydinlarin edebiyatçilarin gençlerin yani sira devlet kurumlarini seferber ederse basarili olabildigimizi görmüstük."

Gülsevin, 20. yüzyilin baslarinda Mustafa Kemal Atatürk'ün bir devlet baskani, cumhurbaskani olarak Türk Dil Kurumunu kurdugunu, Dil Tarih ve Cografya Fakültesini kurdugunu, kurultaylara baslayarak, kendi mirasini bu kurumlara birakarak, devletin basi olarak devleti seferber ettigini ve mesafe alindigini kaydetti.

Cumhurbaskani Erdogan tarafindan kullanilan "Dilimiz kimligimizdir." cümlesinin siradan bir cümle olmadigina dikkati çeken Gülsevin, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bir ikaz cümlesiydi. 'Dilimiz kimligimizdir.' dilimize sahip olmazsak kimligimizi kaybederiz, cümlesiydi. O, o senelerde çalisildi. Bu seneki baslik, 'Dünya Dili Türkçe.' Artik dilimizin kimligimiz oldugunu anladik veya anlamis olmamiz gerekiyor. Biraz da kendi dilimiz ile iftihar edelim çünkü 'Türkçe bir dünya dilidir'in altini çizmek için yapilmis bir baslikti. Türkçe dünyada konusulan dillerden ibaret degil 6 bin dil arasinda. Nereden bakarsaniz bakin, saglam ölçülerle ilkelerle kiyaslarsaniz hep ilk 10'a giren, konusur sayisi, tarihi metinlerindeki eskilikler, konusma dili, yazi dili, devlet dili olmus asirlardir, hatta bilim dili olmus, hatta egitim dili olan çok az dil var dünyada. Devletlerin kendi dilleri olmasina ragmen bazi devletlerin egitim dilleri Ingilizce, Fransizca veya Rusça biliyoruz. Bunun alti çizilmis. Bu hatirlatilmis. Kendimize güvenmemizi söylemis Sayin Cumhurbaskanimiz."

Gülsevin, bu süreçte TDK'nin yaptigi çalismalara deginerek, "Dünya Dili Türkçe" basligi ile 30'a yakin konferans verildigini, Kirgizistan'dan Almanya'nin çesitli eyaletlerine kadar yüz yüze veya çevrimiçi olarak çok genis kitlelere ulasildigini aktardi.

Türk Dili Dergisi'nin eylül sayisinin Yunus Emre özel sayisi olarak çiktigini aktaran Gülsevin, sunlari söyledi.

"Bu sene Yunus Emre Divani'nin yeni bir nüshasi bulundu. Kütahya Nüshasi bulundu. Vatikan Nüshasi bulundu olarak da haberler dagildi ama o bildigimiz bir nüshaydi. Yayinlanirsa ilk defa yayinlanmis olacak. Ama Kütahya Nüshasi, Orhan Hocamin çalismasi su anda Türk Dil Kurumunda inceleme safhasi bitmek üzere. Nasipse bu sene içerisinde tarihi bilinen en eski nüsha olan ayni zamanda, tespit edilmis, üstünde kayitli olan Kütahya Nüshasini da Türk Dil Kurumu insallah yayinlayacak."

Sempozyumun açilisina, Rize Valisi Kemal Çeber, Belediye Baskani Rahmi Metin, RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman ile davetliler ve ilgililer katildi.

Üç gün sürecek sempozyumda, 12 ülkeden 197 bilim insani bildiri sunacak.

Kaynak: AA