Kirklareli Bagcilikta Eski Günlerine Dönmek Istiyor

Yaklasik 40 yil önce 10 bin dekar üzüm bagi olan kentte son yillarda üzüm üretiminin oldukça azalmasi üzerine hayata geçirilen projeler sayesinde bag alani 3 binden 4 bin 495 dekara yükseldi Il Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy: 'Trakya'nin temiz havasi ve dogal su kaynaklariyla Istranca Daglari'nin eteklerinde yetistirilen üzümlerimiz, aromasiyla damaklari lezzetlendiriyor. Ilimizde inaniyorum ki 5 yil içerisinde 10 bin dekar alandan fazla bag ekimi gerçeklesmis olacak'

ÖZGÜN TIRAN - Kirklareli'nin geçmisteki gibi "üzüm sehri" namiyla yeniden anilmasi için yürütülen çalismalar kapsaminda ilde bag alani giderek genisliyor.

Evliya Çelebi'nin Seyahatname'de üzüm baglarindan söz ettigi sehirde üretici, çesitli nedenlerle yildan yila bagciliktan uzaklasti.

Yaklasik 40 yil önce 10 bin dekar üzüm bagi olan kentte son yillarda üzüm üretiminin oldukça azalmasi üzerine Kirklareli Valiligi ile Il Tarim ve Orman Müdürlügü bagcilik projelerini hayata geçirdi.

2011 yilinda "Meyveciligi Gelistirme Projesi" ile "Kirklareli Bagciligi Kadin Eliyle Çag Atliyor Projesi" kapsaminda, 238 dekar alanda 58 bin bag çubugu ekimi gerçeklestirilerek, bagciliga ilginin artmasi saglandi.

Kentte 2011 yilinda 3 bin dekar olan bag alani, çalismalar sayesinde 4 bin 495 dekara yükseldi.

Kentin bagcilikta eski günlerine geri dönmesi amaciyla yeni projelerin de hazirlandigi belirtildi.

Kirklareli Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, AA muhabirine, bölgede bir süre önce unutulan geleneksel üzüm üreticiligine yeniden ilginin artmaya basladigini söyledi.

Kentin kendine özgü üzüm çesitlerinin oldugunu ifade eden Aksoy, yüksek terbiye, kültürel budama, organik gübreleme ile verimi maksimuma çikarmak istediklerini dile getirdi.

Son yillarda is insanlarinin bagcilik üzerine yatirimlar yapmaya basladiklarini anlatan Aksoy, kentin kisa süre içerisinde bagcilikta önemli bir ivme kazanarak adindan söz ettirecegine inandigini kaydetti.

- Istanbul'a yakinlik avantaj

Aksoy, üzümlerin büyük bölümünden hardaliye (hardal katilarak yapilan üzüm sirasi) yapildigini, yüzde 25'lik gibi bir kisminin da sofralik olarak tüketildigini anlatarak, söyle devam etti:

"Trakya'nin temiz havasi ve dogal su kaynaklariyla Istranca Daglari'nin eteklerinde yetistirilen üzümlerimiz, aromasiyla damaklari lezzetlendiriyor. Ilimizde inaniyorum ki 5 yil içerisinde 10 bin dekar alandan fazla bag ekimi gerçeklesmis olacak çünkü üzüm ve üzüm ürünlerine olan ilgi her geçen gün artiyor. Istanbul'a çok yakiniz, 35 milyon insana ürettigimiz üzümlerimizi pazarlama sansimiz var. Biz iyi bir lojistik, iyi bir depolama, iyi bir soguk hava zinciriyle Kirklareli'nden ürünlerimizi pazara ulastiriyoruz. 'Tarladan sofraya' anlayisi ile çalisiyoruz. Üretimi en az ilaç ile yapiyoruz. Hastaliktan ari bölge oldugumuz için zaten bazi bölgelerde tamamen ilaç kullanimi yasak."

Kirklareli'nde yurt disina ihraç edebilecek kalitede üzüm üretildigini anlatan Aksoy, "Ancak su an için pazarimiz sadece yurt içinde. Ülkemizin üretimi devam ediyor. Bu zenginliklerimizin kiymetini bilelim. Biz su an gençlerimizi çiftçilikte ve hayvancilikta göremiyoruz. Biz ilk önce gençlerimizi bu ise yönlendirmeliyiz." dedi.

Üzüm üreticisi Recep Eren ise uzun yillar Istanbul'da deri sektöründe çalistigini ve 5 yil önce Babaeski ilçesine bagli Yeni Mahalle köyünde satin aldigi araziye 7 bin kök bag çubugu ektigini belirtti.

Bu yil yaklasik 70 ton üzüm hasat ettigini anlatan Eren, ürettikleri üzümü 7 liradan sattiklarini kaydetti.

Trakya'nin havasi ve topraginin üzüm üretimine çok elverisli oldugunu vurgulayan Eren, bagciligin kisa sürede gelisecegine inandigini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA