YTB Ve Afrika Birligi Arasinda Is Birligi Protokolü Imzalandi

Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi (YTB) ve Afrika Birligi (AFB) arasinda is birligi protokolü imzalandi. Imzalanan protokol ile diaspora, yüksekögrenim burslari, bilimsel ve akademik arastirma programlari, dil ögrenimi ve kisa dönem egitim programlari konularindaki ortak çalismalarin arttirilmasi planlaniyor.

YTB Ve Afrika Birligi Arasinda Is Birligi Protokolü Imzalandi
Afrika Birligi Komisyonu Baskani Moussa Faki Mahamat ve beraberindeki heyet Türkiye programi çerçevesinde Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi’na) bir ziyaret gerçeklestirdi. Ziyaret kapsaminda YTB ve AFB arasinda genis kapsamli bir is birligi protokolü de imzalandi. Imzalanan is birligi protokolüyle beraber Afrika ülkelerine yönelik; diaspora, yüksekögrenim burslari, bilimsel ve akademik arastirma programlari, dil ögrenimi ve kisa dönem egitim programlari konularindaki ortak çalismalarin arttirilmasi hedefleniyor.

“Protokol ile Afrika ile olan iliskilerimizi daha da ilerletecegiz”

YTB Baskani Abdullah Eren yaptigi konusmasinda, AFB Komisyonu Baskani Mahamat’a, yaptigi ziyaretten dolayi tesekkürlerini ileterek, YTB’nin Afrika kitasina yönelik yürüttügü faaliyetleri anlatti. Eren, Afrika Medya Temsilcileri Egitim Programi (AFMED), Afrika-Türkiye Düsünce Kuruluslari Bulusmalari ve Kamu Görevlisi ve Akademisyenlere Yönelik Türkçe Iletisim Programi (KATIP) benzeri kitaya yönelik gerçeklestirilen pek çok faaliyete degindi. Baskan Eren, Türkiye ile Afrika arasindaki egitim ve kültürel is birliklerini gelistirmeyi amaçlayan faaliyetlere çok önem verdiklerini aktararak, “YTB’nin Türkiye Burslari programi kapsaminda gerçeklestirdigi burslandirmalarda ve sosyal-kültürel faaliyetlerinde, Afrikali ögrenciler ile bölgeden katilimcilar önemli ölçüde yer almaktadir. Insallah bu protokol vesilesiyle Afrika ile olan iliskilerimizi daha da ilerletecegiz” dedi.

“YTB ve AFB arasindaki stratejik ortaklik, gelecek adina ümit verici”

AFB Komisyonu Baskani Mahamat ise Afrika kitasinin bir bölümünün daha önceden Osmanli Imparatorlugu tarafindan yönetildigine dikkat çekerek, “YTB’nin çalismalari bize gösterdi ki aslinda yakin tarihimizde de Türkiye ile Afrika arasinda pek çok ortak yön mevcut” diye konustu.

YTB’nin Afrikali gençlere yönelik gerçeklestirdigi egitim ve kültürel faaliyetlerin altini çizen Mahamat, “Afrika toplumunun yüzde 65’i gençlerden olusmaktadir. Gençlik için yapilan yatirimlar gelecek için yapilan yatirimlardir. Bu görüsmede imzalanacak is birligi protokolü vesilesiyle YTB ve AFB arasinda kurulacak stratejik ortaklik, gelecek adina ümit vericidir. Zira gençlere yönelik egitim ve kültürel alandaki çalismalar AFB’nin çalismalari için de önemli bir yere sahiptir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA