Hafızayı güçlendiren besinler nelerdir?

Hafızayı güçlendiren besinler nelerdir? Hafızayı güçlendiren yiyecekler nelerdir? Hafıza için gerekli besinler nelerdir? Hafızayı güçlendiren yiyecekler nelerdir? İşte hafızayı güçlendiren besinler...

Hafızayı güçlendiren besinler nelerdir?
Hafızayı güçlendiren besinler, yaşın ilerlemesiyle herkesin ihtiyaç duyduğu önemli bir konudur. Yaş ilerledikçe hafıza zayıflar ve unutkanlıklar başlar. Bu durumun önüne geçmek için ek gıdalar tüketilmelidir. Peki hafıza güçlendiren besinler nelerdir? Sizler için hafızayı güçlendiren besinleri sıraladık.

B12 VİTAMİNİ:

B12 vitamini hafıza üzerinde oldukça etkilidir. Eksikliği bir takım nöropsikiyatrik bozuklukların oluşmasını tetikliyor. Ayrıca hafıza kaybı ve zayıflığı oluşabilmektedir. B12 içeren gıdalar almamak ve ya da bazı hastalıkların B12 vitaminini eksiltmesi neden olmaktadır. Kuru tahıl yiyecekler, et ve kümes hayvanlarından B12 takviyesi almak gerekir.

YUMURTA: 

Hafızaya etki eden kolin maddesi yumurtanın içerisinde bulunmaktadır. Bu maddenin yeterince alınması ilerleyen dönemlerde hafızanın zayıflama etkilerini azaltacaktır.

YABAN MERSİNİ:

İçerisinde bulunan flovonoidler ve antosiyaninler olan C vitamini alımı bazı hafıza sorunlarının giderilmesinde ya da önlenmesinde etkilidir. Bu maddeler sinir hücrelerinin gelişmesine ve hafızayı güçlendirerek bazı hastalıklarda yardımcı olmasını sağlıyor. Yaban mersinin düzenli tüketilmesi oldukça faydalıdır.

YEŞİL ÇAY:

Flavonoidler ve folifenoller içeren yeşil çay hafızanın gelişmesini sağlıyor. Alzheimer hastalığında da güçlendirici etkisi vardır. Hafızayı olumsuz etkileyen enzimlerin azaltılmasında çayların etkisi fazladır. Yeşil çay siyah çaya göre daha etkili olabilmektedir.

FOLİK ASİT İÇEREN BESİNLER:

Bellek zayıflatan homosistein maddesinin oranında düşüş sağlayarak etkileyen folik asit sayesinde hafızanın güçlenmesi sağlanmaktadır. Folik aist içeren gıdalar beyinde hızlı gelişme ve öğrenme sağlamada etken olması açısından önemli bir mineraldir. Kahvaltıda tüketilen tahıllar, bezelye, brokoli, enginar, mercimek, pancar börülce, ıspanak, buğday tohumu, portakal zengin folik asit kaynaklarıdır.

SEBZELER:

A vitamini ve demir içeren sebzeler hafızanın güçlenmesinde etken olabilmektedirler. Özellikle renginin çok koyu olması beyin için daha güçlendirici etki ye sahip olabilmekte. Sebze ağırlıklı beslenenlerde yaş itibariyle hafıza zayıflığı görülme riski oldukça azalmaktadır.

BALIKLAR:

Zengin omega3 kaynağı olan balıklar alabalık, ton ve somon oldukça etkili hafıza güçlenmesine sahiptir. Omega3 içeren balıkların düzenli gereken miktarlarda alınması Alzheimer hastalığının oluşmasında engel oluşturuyor.

Ayrıca bazı önlemlerde de hafızanın zayıflamasına destek olunabilir. Düzenli uyumak, sigara ve alkol tüketimini yapmamak, tansiyon ve kolesterolü dengelemek, beyni geliştirecek aktivitelerde bulunmak(bulmaca çözmek gibi),düzenli yürüyüş ve egzersiz yapmak ve mümkün olduğunca stresten uzak durmak yardımcı olacaktır.