Sanatsal Faaliyetlerde Çalıştırılan Sözleşmeli Personele İlişkin Esaslar Belirlendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının sanatsal faaliyetlerinde çalıştırılan sözleşmeli personele ilişkin esaslar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Kararıyla 6 Haziran 1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar"da değişikliğe gidildi. Buna göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının sanatsal faaliyetleri kapsamında çalıştırılanların çalışma gün, saat ve sürelerinin tespiti hususunda Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkili olacak. Personelin çalışma usul ve esaslarına dair şartlar ile diğer hususlar hizmet sözleşmelerinde düzenlenecek ancak aranacak özel şartlar ile alım yöntemleri kurumlarca düzenlenebilecek.

Eser başı veya temsil başı ücret karşılığı çalıştırılanlar için 65 yaş sınırlaması uygulanmayacak. Eser başı, temsil başı veya günlük ücret karşılığı çalıştırılanların ücretleri, ayın 15'ini beklenmeksizin görevin yapılmasını müteakiben ödenebilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının sanatsal faaliyetlerine ilişkin hizmetlerde 2020'de çalıştırılacak sözleşmeli personelin sayısı, sözleşme ücreti ve çalışma süreleri, ilgili kurumun önerisiyle belirlenecek.

Kararda, Bakanlığa bağlı kuruluşlarda bir yıldan az süreyle çalıştırılacak opera sanatçısı (solist), bale sanatçısı (solist), koro şefi, orkestra şefi, müzik işleri yöneticisi, koreograf, figüran ile sahne üstü ve sahne gerisindeki hizmetler için belirlenen aylık veya temsil başı ücretlere ilişkin göstergelere ait cetvele de yer verildi.

Öte yandan, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünde 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin ek 26'ncı maddesi kapsamında görev yapan sözleşmeli personel hakkındaki yönetmelikler yürürlükten kaldırıldı.

Kaynak: AA