Malezya'da Necip Hakkındaki Yolsuzluk Suçlaması

Necip Rezak'ın üvey oğlu Rıza Aziz sorgulanıyor.

Malezya'da kamu fonlarını zimmetine geçirmekle suçlanan eski Başbakan Necip Rezak'ın üvey oğlu Rıza Aziz'in 3 gündür sorgulandığı bildirildi.

Bernama haber ajansında yer alan haberde, "1Malaysia Development Bhd (1MDB)" soruşturması kapsamında, kamu fonlarını zimmetine geçirme suçlamasıyla yargılanan Necip'in üvey oğlu Rıza'nın, Malezya Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu (MACC) tarafından 3 gündür sorgulandığı ifade edildi.

Rıza'nın kurucusu olduğu ve merkezi ABD'de bulunan film yapım şirketine 1MDB'den para transferi yapıldığının belirlendiği kaydedildi.

Salı günü 9, dün 6 saat sorgulanan ve bugün de sorgusu devam eden Rıza'nın hakkındaki suçlamaları kabul etmediği belirtildi.

Salı akşamı gözaltına alınan eski Başbakan Necip'in, dünkü duruşmada, 1 milyon ringit (yaklaşık 1,15 milyon lira) kefaletle serbest bırakılması kararı alınmış, duruşma 18 Şubat'a ertelemişti. Mahkeme, Necip'in diplomatik pasaportunu teslim etmesine de karar vermişti.

Necip'in suçlu bulunması durumunda 20 yıla kadar hapis cezası alabileceği ifade ediliyor.

Bu arada Necip'in mesajını içeren bir video, sosyal medyada paylaşıldı. Videoda MACC tarafından kendisine yöneltilen suçlamaların gerçek dışı olduğunu belirten Necip, "Mükemmel değilim, ben bir insanım. Bana ve aileme yapılan suçlamalar gerçeği yansıtmıyor. MACC'nin elinde somut kanıtlar bulunmuyor." ifadesini kullandı.

Polis, Necip'in evlerinde yaptığı aramada 12 bin adet takı, 567 el çantası, 423 saat ve 234 güneş gözlüğüne el koymuş ve bunların değerinin 224 ile 273 milyon dolar olduğunu açıklamıştı.

- 1MDB yolsuzluk suçlamaları

"1MDB" soruşturmasında yer alan belgelere göre, 1MDB şirketine bağlı ajanslar, bankalar ve kuruluşlar aracılığıyla Necip'in kişisel banka hesaplarına 681 milyon dolar transfer edildiği öne sürülmüştü.

Malezyalılar Necip'in yargılanması için günlerce gösteriler düzenlemişti.

Malezya Başsavcılığı, Necip'in beş şahsi hesabındaki 681 milyon doların Suudi Kraliyet ailesinin kişisel bağışı olduğunu açıklamış, Suudi hükümetinin bunu doğrulamasıyla Necip, yolsuzluk iddialarından aklanmıştı.

Necip'in mayıs ayında yapılan genel seçimleri kaybetmesiyle hakkındaki soruşturma, yeni Başbakan Mahathir Muhammed'in talimatıyla tekrar başlatılmıştı.

Kaynak: AA