KÜ Kırgızistan'a İlahiyatçı Yetiştirilmesine Rehberlik Edecek

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın: 'Orta Asya Türk cumhuriyetlerindeki dini boşluktan faydalanmak için şer güçler 2530 senedir çalışıyor. Bunlar rejim ihracı, inanç ihracı için çalışıyor ve para harcıyor'

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Kırgızistan'daki Talas Devlet Üniversitesinde kurulacak ilahiyat fakültesinin müfredatının üniversitelerince hazırlanacağını belirterek, "Orta Asya Türk cumhuriyetlerindeki dini boşluktan faydalanmak için şer güçler 25-30 senedir çalışıyor. Bunlar rejim ihracı, inanç ihracı için çalışıyor ve para harcıyor." dedi.

Aydın, rektörlük binasında düzenlediği basın toplantısında, Kırgızistan Meclisi'nin daveti üzerine gittiği bu ülkede, Türkiye ile Kırgızistan arasında eğitim ve bilim alanındaki iş birliğinin geliştirilip güçlendirilmesine sağladığı katkıdan dolayı üstün devlet hizmet ödülüne layık görüldüğünü söyledi.

Ziyareti, Kastamonu Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Sevgilioğlu ve bazı iş adamları ile gerçekleştirdiklerini belirten Aydın, "Belediyemiz Kırgızistan'a bir park yapacak. İnşallah Kırgızistan'da iş dünyamıza açılan kapılar var. Kırgız yetkililer iş dünyamızın önündeki engelleri kaldırmaya hazır olduklarını belirtti. Olumlu gelişmeler olacağına inanıyorum." diye konuştu.

Aydın, Kırgızistan'da çok sayıda üniversite ile iş birliği içerisinde olduklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Arabaev Devlet Üniversitesini ziyaret ettik. Üniversite senatosu tarafıma fahri profesörlük beraatı tevdi etti. Arabaev Devlet Üniversitesinde daha önceki anlaşmalarımıza ilave anlaşmalar yaptık. Bu çalışmaları daha hızlı şekilde sürdüreceğiz. Ortak diploma çalışmaları devam edecek. Kırgızistan'da 14 üniversiteyle çalışmalarımız var. Bunun devamı gelecektir."

Talas Devlet Üniversitesine ilahiyat fakültesi kurulacağını ve bu konuda da desteklerinin olacağını aktaran Aydın, şöyle devam etti:

"Fakültenin müfredatı bizim tarafımızdan yapılacak, bazı öğretim üyelerimiz görev alacak. Kendi müfredatımıza uygun bir müfredat hazırlayacağız. Orta Asya Türk cumhuriyetlerindeki dini boşluktan faydalanmak için şer güçler 25-30 senedir çalışıyor. Bunlar rejim ihracı, inanç ihracı için çalışıyor ve para harcıyor. Başta Suudi Arabistan'ın Vahhabiliği olsun, İran olsun, Amerika olsun, bölgede çalışmalar yapıyor. Bunlar oradaki boşluğu doldurmaya çalışıyorlar. Türkiye olarak dini hassasiyetler konusunda çok çalışmamız lazım. O nedenle ilahiyat fakültesi konusunda bize uygun çalışmalar yapıyoruz."

Aydın, Kırgız Türk Fakültesi de kurulacağını anlatarak, "Kırgızistan Narın Devlet Üniversitesinin üniversitemizle ortak Kırgız Türk Fakültesi kurma talepleri var. Bununla ilgili görüşmeler yaptık. İnşallah önemli gelimeler olacak." dedi.

Kaynak: AA