Komando Eğitimi İçin Değil, Ekmek Parası İçin Tırmanıyorlar
Aydın’ın incir, zeytin, pamuk ve kestaneden sonra en önemli geçim kaynakları arasında yer alan çam fıstığının hasadı başladı. Hasat işlemi oldukça tehlikeli ve zor olmasına rağmen, kozalak toplayan işçiler ölüme hiçe sayıp ağaçlara adeta bir kedi gibi tırmanıyor. Görenleri şaşırtan kozalak işçileri tehlikeli de olsa çocukluklarından bu yana yaptıkları işi ekmek kazandıkları için severek yaptıklarını belirttiler.

Sezon öncesi komandolar gibi eğitim yaptıklarını ve çocukluklarından bu yana da ağaca tırmandıkları için sorun yaşamadıklarını belirten işçilerden Hasan Kalem, “Ekmek parası kazanmak kolay değil. Çocukluğumuzdan bu yana bu işin içinde olduğumuz için bize kolay geliyor. Ancak tehlikeli bir iş. Düşenlerin yüzde 90’ı ölüyor. Biz işimizi yaparken hem hayatta kalmaya hem de ekmek parası kazanmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
İşçilerin maharetli bir şekilde metrelerce yükseklikteki ağaçlara tırmanışları görenleri şaşırtıyor.
Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre fıstık çamı alanında Türkiye yaklaşık 90 bin hektar alan ile İspanya’dan sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’nin bazı illerinde yetişen fıstık çamı varlığının en çok olduğu illerden birisi de Aydın.
