Gürcistan'dan Rusya'ya Güney Osetya Tepkisi

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı: 'Rusya'yı provokasyonları durdurmaya, uluslararası sorumluluğunu yerine getirerek 2008'de imzalanan anlaşmanın tüm şartlarına uymaya ve Gürcistan topraklarından askeri birliklerini geri çekmeye çağırıyoruz'.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın bazı askeri birliklerinin Rus ordusuyla birleşmesi anlaşmasının Rusya Devlet Duması tarafından onaylanmasına tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığının resmi internet sitesindeki yazılı açıklamada, Rusya Devlet Duması'nın ayrılıkçı Güney Osetya'nın bazı askeri birliklerinin Rus ordusuyla birleşmesi anlaşmasını onayladığı anımsatıldı.

Açıklamada, karara tepki gösterilerek, "Bu durum, Rusya Federasyonu'nun işgal ettiği Gürcistan toprakları olan Abhazya ve Güney Osetya'nın ilhakına doğru atılan yasa dışı bir adımdır." ifadesine yer verildi.

Rusya'nın Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne yönelik kışkırtıcı adımlar attığına işaret edilen açıklamada, "Rusya böyle provokatif adımlarla çatışmanın barışçıl yolla çözülmesini ve Cenevre müzakerelerinde bir başarının elde edilmesini engelliyor." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "Rusya Federasyonu'nu, provokasyonları durdurmaya, uluslararası sorumluluğunu yerine getirerek 2008 yılının 12 Ağustos'unda imzalanmış anlaşmanın tüm şartlarına uymaya ve ayrıca Gürcistan topraklarından kendi askeri birliklerini geri çekmeye çağırıyoruz." ifadesine yer verildi.

- Sözde askeri iş birliği anlaşması

Rusya Federasyonu ile Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ayrılıkçı Güney Osetya arasında 2015 yılında imzalanan sözde "İttifak ve Entegrasyon" anlaşmasına göre, Rusya'nın, Güney Osetya'nın savunma ve güvenliğini sağlaması gerekiyor.

Anlaşmada, Güney Osetya'nın ayrılıkçı birliklerine ait bazı askeri birliklerin Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerine dahil olacağı belirtilirken, tarafların birine askeri saldırının yapılması durumunda diğer tarafın da bu saldırıya uğramış kabul edileceği kaydediliyor.
Kaynak: AA