Bilgi Teknolojileri Ve İletişim Kurumu 17. Yılını Kutluyor
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 17’nci kuruluş yıldönümünü kutluyor. Kutlama töreninde konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan, "BTK ailesi olarak çalışkan ve vefakar gerek kurul üyelerimiz, gerek yönetici arkadaşlarım ve gerek personelimizin özverisiyle büyük mesafeler kat ettik, bir çok dar boğazdan geçtik. Mevlana’nın, ’Okyanusa yol bulan küpün önünde nehirler diz çöker’ sözünün ışığında yolumuza devam ediyoruz, edeceğiz" dedi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 17. yılını kutluyor. Kuruluşundan bu yana 17 yıl geçen kurum, BTK binasında bir tören düzenledi.
Törene kurumun tüm ortakları ve temsilcileri katıldı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Sayan, "4.5G ihalesi ve 15 Temmuz gibi hem birbirinden çok farklı hem de birbirinden çok kritik iki farklı süreci yaşadık ve yaşamaktayız" diye konuştu.
Başkan Sayan, 4.5G ile ülkemizin kazandığı gelişim ivmesinin sadece bilişim değil bütün sektörlerde kendisini gösterdiğini ifade ederek, "15 Temmuz’da yaşadığımız ihanet ise bir bumerang gibi hainleri vurdu, insanımız için de büyük bir yeniden diriliş vesilesi oldu ve olmaya devam ediyor. Bu noktada BTK ailesi olarak çalışkan ve vefakar gerek kurul üyelerimiz, gerek yönetici arkadaşlarım ve gerek personelimizin özverisiyle büyük mesafeler kat ettik, bir çok dar boğazdan geçtik. Mevlana’nın, ’Okyanusa yol bulan küpün önünde nehirler diz çöker’ sözünün ışığında yolumuza devam ediyoruz, edeceğiz" şeklinde konuştu.
5G Vadisi Açık Test Sahası Protokolü imzalandı
Kuruluş yıldönümlerinin 17. yılını "5G Vadisi-Açık Test Sahası" ile taçlandırdıklarını dile getiren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan, 5G mobil teknolojilerinin birkaç yıl içinde tüm dünyada kullanılmaya başlanmasının beklenildiğine işaret ederek, "BTK olarak hedefimiz; ülkemizin de bu yarışta var olması, dünyada 5G ile ilk tanışan ülkelerden biri olması ve bunu yaparken de tüketici konumundan üretici konumuna geçmesi. Bu hedefler doğrultusunda ’5G Vadisi Açık Test Sahası İşbirliği Protokolü’ imzalanması ile 5G ve ötesi için ihtiyaç duyulan AR-GE, ÜR-GE, test ve denemelerin yapılabileceği açık test sahasının oluşturulma projesi hayata geçiriliyor. Böylece Türkiye’nin 5G mobil haberleşme teknolojisine mümkün olan en yüksek ölçüdeki yerlilik ve millilik oranlarıyla en erken geçen ülkelerden biri olma hedefi doğrultusunda BTK olarak, 5G ve ötesi ekosisteminin oluşturulması için çalışmalarında önemli bir safhayı daha gerçekleştirmiş olacağız. 5G Vadisi Açık Test Sahası olarak hayata geçen proje ile Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi yerleşkeleri, teknoparklar, BTK merkez ve laboratuvar binası başta olmak üzere; şehir hastaneleri, alışveriş merkezleri ve diğer büyük kamu binaları gibi yerleşimlerde başta haberleşme, şehircilik, ulaştırma, sağlık ve enerji gibi birçok endüstri için çözüm sunacak hizmet, ürün ve uygulamalar geliştirilecek. Bu alan, sadece haberleşme sektörünün değil, aynı zamanda 5G ve ötesi teknolojilerle birlikte haberleşme teknolojilerinin daha fazla kullanılacağı dikey endüstriler olarak adlandırılan bilgi, eğlence, sağlık, enerji, ulaşım ve tarım gibi sektörleri de bünyesinde barındırıyor. Ayrıca bölgenin, Türkiye’nin geleceği olan yüz bine yakın üniversite öğrencisine ev sahipliği yapması da amaçlanıyor. 5G Vadisi’nde, BTK, üniversiteler ve işletmecilerin iş birliği ile; 5G ve ötesi teknolojilerin AR-GE, ÜR-GE ve testlerinin yapılacağı bir altyapı kurulacak ve akademisyenler, araştırmacılar, doktora öğrencileri ve start-up’lar gibi 5G konusunda teknoloji üreten herkes bu açık test sahasından faydalanabilecek. 5G Vadisi Açık Test Sahası ayrıca; elektronik haberleşme sektörünün tüm paydaşları için yeni AR-GE fırsatlarına olanak sağlayacak, kamu-üniversite-işletmeci-sanayi iş birlikleri bağlamında etkili araştırmalar ve projeler yürütülmesine imkan sağlayacak ve sisteme katma değeri yüksek iş imkanları oluşturarak istihdama katkı sağlayacak" şeklinde konuştu.
"En önemli yol arkadaşımız siber güvenliğimizdir"
Siber savunma kapsamında "savunmadığın yer senin değildir" mottosu ile yola çıktıklarını ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) olarak SOME toplantı ve eğitim süreçlerini başlattıklarını ifade eden Sayan, "Siber güvenlikte bir paradigma değişimi ile olaylara bütüncül bakılması gerektiğini vurguladık ve istedik ki en zayıf halkayı güçlendirelim. Bu düşünceyle gençlerimize bir çağrı yaptık ve siber alanda vatan savunmasında kim yer almak istiyorsa BTK’nın kapılarını sonuna kadar açtık. Siber Yıldız adını verdiğimiz bu projeye 27 binden fazla başvuru geldi. Düzenlediğimiz capture the flag yarışmasına yaklaşık on binleri bulan sayıda katılım oldu. Dereceye giren gençlerimizi ödüllendirdik, kimisini eğitime yönlendirdik kimisini de kurumumuzda istihdam ettik ve etmeye devam ediyoruz. Yine bu kapsamda Hacktrick Siber Güvenlik eğitimi, E-safe siber güvenlik zirvesi, Locard gibi etkinliklere ev sahipliği yaptık, destek verdik. Bu zirvelerde vurguladığım iki şey vardı, birincisi teknolojiye yatkınlığı üst düzeyde olan gençlerimizdeki potansiyeli açığa çıkarmak, ikincisi ise vatansever insanların bu işi ciddiye almadığı takdirde geleceğimizin olamayacağı idi. Bugün geldiğimiz noktada dünyayı sarsan WannaCry zararlı yazılım siber saldırısının ülkemizde hissedilmemiş olmasında USOM’un çalışmalarının, ön almasının büyük rolü ve payı olduğu çok açık. Ülkemiz bu saldırılardan zararsız olarak çıktı. Bize düşen, bu yoldaki çalışmalarımızı daha emin adımlarla hızlandırmak. Eğer bir bilişim adası olmak, ve bir ekosistem oluşturma yolunda yürüyorsak yanımızdaki en önemli yol arkadaşımız elbette siber güvenliğimizdir" ifadelerinde bulundu.
2023 hedefleri
"Geçtiğimiz yıl adeta regülasyon alanında yeniliklerin yılı oldu" diyen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan bazı yenilikleri şu şekilde sıraladı:
"EHABS hayata geçirildi. Katma Değerli hizmetler düzenlendi.
AKN düzenlemesi ile kademeli bir şekilde AKN uygulamasına son verilecek tarih açıklandı. Posta ve kargo gönderileri ile ilgili güvenlik ve veri paylaşım usulleri belirlendi. Port transmisyon ile işletmecilerimizin tarifeleri çeşitlendi. Tüketiciye daha uygun tarifeler sunmanın önü açıldı. TRX ücretlerinin en üst kaleminde yatırımın önünün açılması için %50 indirim yapıldı. Yatırımın daha da artması için çalışlmalar devam etmekte. Ülkemize ithal edilen tüm haberleşme cihazları BTK laboratuvarlarında test edilerek ancak güvenli görülenlerin ithal izni verildi.
Internet toplu kullanım sağlayıcısı yönetmeliği ve güvenli internet merkezi kuruldu. Kararını aldığımız yeni tüketici hakları yönetmeliği ile elektronik aboneliğin önü açılıyor. Cli yönetmeliği çıkarıldı. İstenmeyen smslerin önlenmesi için BTK kodu uygulaması getirildi.
"
2023 hedeflerine de değinen Sayan, "Hayatımıza dahil olan yenilikler bazı kolaylıkları getirir. Bu yenilikler, ülke çapında başta ekonomi ve toplum gibi olguların tekrar sorgulanmasına, onların istatistiklerinin yeniden yorumlanmasına neden olur. Çağımızda da hızla değişen teknolojinin ülkemizde insanlarımız tarafından ilgi görmesi bizleri de sevindiriyor. Biliyorsunuz ki yüksek hızlı internet erişiminin ulusal sınırlar içerisinde yaygınlaştırılması milli bir politika olarak belirlendi. Haberleşme teknolojileri özelinde geniş bant ile ilgili olarak 2023 hedeflerimiz arasında; her hane ve iş yerine yeni nesil teknolojiler aracılığıyla geniş bant erişiminin sağlanması, geniş bant abone sayısının 2023’te yaklaşık 83 milyona ulaşması, 16-74 yaş aralığındaki nüfusun yüzde 80’inin geniş bant internet kullanımının sağlanması gibi gündemler yer almaktadır. Bu hedeflerin gerçekleşebilmesi ve hatta daha ileriye götürülebilmesi adına hazırlık yapmak gerekiyor. Sadece iletişim teknolojilerinde değil hem üretim hem de hizmet sektörlerinde üst düzey bir ülke olabilmenin anahtarı, geniş bant internetin yaygınlığıdır" diye konuştu.
Konuşmanın ardından Türk Telekom, Vodafone, Turkcell, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi ile protokol imzalandı. Ardından da fuar alanı gezildi.
Kaynak: İHA
Törene kurumun tüm ortakları ve temsilcileri katıldı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Sayan, "4.5G ihalesi ve 15 Temmuz gibi hem birbirinden çok farklı hem de birbirinden çok kritik iki farklı süreci yaşadık ve yaşamaktayız" diye konuştu.
Başkan Sayan, 4.5G ile ülkemizin kazandığı gelişim ivmesinin sadece bilişim değil bütün sektörlerde kendisini gösterdiğini ifade ederek, "15 Temmuz’da yaşadığımız ihanet ise bir bumerang gibi hainleri vurdu, insanımız için de büyük bir yeniden diriliş vesilesi oldu ve olmaya devam ediyor. Bu noktada BTK ailesi olarak çalışkan ve vefakar gerek kurul üyelerimiz, gerek yönetici arkadaşlarım ve gerek personelimizin özverisiyle büyük mesafeler kat ettik, bir çok dar boğazdan geçtik. Mevlana’nın, ’Okyanusa yol bulan küpün önünde nehirler diz çöker’ sözünün ışığında yolumuza devam ediyoruz, edeceğiz" şeklinde konuştu.
5G Vadisi Açık Test Sahası Protokolü imzalandı
Kuruluş yıldönümlerinin 17. yılını "5G Vadisi-Açık Test Sahası" ile taçlandırdıklarını dile getiren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan, 5G mobil teknolojilerinin birkaç yıl içinde tüm dünyada kullanılmaya başlanmasının beklenildiğine işaret ederek, "BTK olarak hedefimiz; ülkemizin de bu yarışta var olması, dünyada 5G ile ilk tanışan ülkelerden biri olması ve bunu yaparken de tüketici konumundan üretici konumuna geçmesi. Bu hedefler doğrultusunda ’5G Vadisi Açık Test Sahası İşbirliği Protokolü’ imzalanması ile 5G ve ötesi için ihtiyaç duyulan AR-GE, ÜR-GE, test ve denemelerin yapılabileceği açık test sahasının oluşturulma projesi hayata geçiriliyor. Böylece Türkiye’nin 5G mobil haberleşme teknolojisine mümkün olan en yüksek ölçüdeki yerlilik ve millilik oranlarıyla en erken geçen ülkelerden biri olma hedefi doğrultusunda BTK olarak, 5G ve ötesi ekosisteminin oluşturulması için çalışmalarında önemli bir safhayı daha gerçekleştirmiş olacağız. 5G Vadisi Açık Test Sahası olarak hayata geçen proje ile Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi yerleşkeleri, teknoparklar, BTK merkez ve laboratuvar binası başta olmak üzere; şehir hastaneleri, alışveriş merkezleri ve diğer büyük kamu binaları gibi yerleşimlerde başta haberleşme, şehircilik, ulaştırma, sağlık ve enerji gibi birçok endüstri için çözüm sunacak hizmet, ürün ve uygulamalar geliştirilecek. Bu alan, sadece haberleşme sektörünün değil, aynı zamanda 5G ve ötesi teknolojilerle birlikte haberleşme teknolojilerinin daha fazla kullanılacağı dikey endüstriler olarak adlandırılan bilgi, eğlence, sağlık, enerji, ulaşım ve tarım gibi sektörleri de bünyesinde barındırıyor. Ayrıca bölgenin, Türkiye’nin geleceği olan yüz bine yakın üniversite öğrencisine ev sahipliği yapması da amaçlanıyor. 5G Vadisi’nde, BTK, üniversiteler ve işletmecilerin iş birliği ile; 5G ve ötesi teknolojilerin AR-GE, ÜR-GE ve testlerinin yapılacağı bir altyapı kurulacak ve akademisyenler, araştırmacılar, doktora öğrencileri ve start-up’lar gibi 5G konusunda teknoloji üreten herkes bu açık test sahasından faydalanabilecek. 5G Vadisi Açık Test Sahası ayrıca; elektronik haberleşme sektörünün tüm paydaşları için yeni AR-GE fırsatlarına olanak sağlayacak, kamu-üniversite-işletmeci-sanayi iş birlikleri bağlamında etkili araştırmalar ve projeler yürütülmesine imkan sağlayacak ve sisteme katma değeri yüksek iş imkanları oluşturarak istihdama katkı sağlayacak" şeklinde konuştu.
"En önemli yol arkadaşımız siber güvenliğimizdir"
Siber savunma kapsamında "savunmadığın yer senin değildir" mottosu ile yola çıktıklarını ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) olarak SOME toplantı ve eğitim süreçlerini başlattıklarını ifade eden Sayan, "Siber güvenlikte bir paradigma değişimi ile olaylara bütüncül bakılması gerektiğini vurguladık ve istedik ki en zayıf halkayı güçlendirelim. Bu düşünceyle gençlerimize bir çağrı yaptık ve siber alanda vatan savunmasında kim yer almak istiyorsa BTK’nın kapılarını sonuna kadar açtık. Siber Yıldız adını verdiğimiz bu projeye 27 binden fazla başvuru geldi. Düzenlediğimiz capture the flag yarışmasına yaklaşık on binleri bulan sayıda katılım oldu. Dereceye giren gençlerimizi ödüllendirdik, kimisini eğitime yönlendirdik kimisini de kurumumuzda istihdam ettik ve etmeye devam ediyoruz. Yine bu kapsamda Hacktrick Siber Güvenlik eğitimi, E-safe siber güvenlik zirvesi, Locard gibi etkinliklere ev sahipliği yaptık, destek verdik. Bu zirvelerde vurguladığım iki şey vardı, birincisi teknolojiye yatkınlığı üst düzeyde olan gençlerimizdeki potansiyeli açığa çıkarmak, ikincisi ise vatansever insanların bu işi ciddiye almadığı takdirde geleceğimizin olamayacağı idi. Bugün geldiğimiz noktada dünyayı sarsan WannaCry zararlı yazılım siber saldırısının ülkemizde hissedilmemiş olmasında USOM’un çalışmalarının, ön almasının büyük rolü ve payı olduğu çok açık. Ülkemiz bu saldırılardan zararsız olarak çıktı. Bize düşen, bu yoldaki çalışmalarımızı daha emin adımlarla hızlandırmak. Eğer bir bilişim adası olmak, ve bir ekosistem oluşturma yolunda yürüyorsak yanımızdaki en önemli yol arkadaşımız elbette siber güvenliğimizdir" ifadelerinde bulundu.
2023 hedefleri
"Geçtiğimiz yıl adeta regülasyon alanında yeniliklerin yılı oldu" diyen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan bazı yenilikleri şu şekilde sıraladı:
"EHABS hayata geçirildi. Katma Değerli hizmetler düzenlendi.
AKN düzenlemesi ile kademeli bir şekilde AKN uygulamasına son verilecek tarih açıklandı. Posta ve kargo gönderileri ile ilgili güvenlik ve veri paylaşım usulleri belirlendi. Port transmisyon ile işletmecilerimizin tarifeleri çeşitlendi. Tüketiciye daha uygun tarifeler sunmanın önü açıldı. TRX ücretlerinin en üst kaleminde yatırımın önünün açılması için %50 indirim yapıldı. Yatırımın daha da artması için çalışlmalar devam etmekte. Ülkemize ithal edilen tüm haberleşme cihazları BTK laboratuvarlarında test edilerek ancak güvenli görülenlerin ithal izni verildi.
Internet toplu kullanım sağlayıcısı yönetmeliği ve güvenli internet merkezi kuruldu. Kararını aldığımız yeni tüketici hakları yönetmeliği ile elektronik aboneliğin önü açılıyor. Cli yönetmeliği çıkarıldı. İstenmeyen smslerin önlenmesi için BTK kodu uygulaması getirildi.
"
2023 hedeflerine de değinen Sayan, "Hayatımıza dahil olan yenilikler bazı kolaylıkları getirir. Bu yenilikler, ülke çapında başta ekonomi ve toplum gibi olguların tekrar sorgulanmasına, onların istatistiklerinin yeniden yorumlanmasına neden olur. Çağımızda da hızla değişen teknolojinin ülkemizde insanlarımız tarafından ilgi görmesi bizleri de sevindiriyor. Biliyorsunuz ki yüksek hızlı internet erişiminin ulusal sınırlar içerisinde yaygınlaştırılması milli bir politika olarak belirlendi. Haberleşme teknolojileri özelinde geniş bant ile ilgili olarak 2023 hedeflerimiz arasında; her hane ve iş yerine yeni nesil teknolojiler aracılığıyla geniş bant erişiminin sağlanması, geniş bant abone sayısının 2023’te yaklaşık 83 milyona ulaşması, 16-74 yaş aralığındaki nüfusun yüzde 80’inin geniş bant internet kullanımının sağlanması gibi gündemler yer almaktadır. Bu hedeflerin gerçekleşebilmesi ve hatta daha ileriye götürülebilmesi adına hazırlık yapmak gerekiyor. Sadece iletişim teknolojilerinde değil hem üretim hem de hizmet sektörlerinde üst düzey bir ülke olabilmenin anahtarı, geniş bant internetin yaygınlığıdır" diye konuştu.
Konuşmanın ardından Türk Telekom, Vodafone, Turkcell, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi ile protokol imzalandı. Ardından da fuar alanı gezildi.