Şırnak'tan acı haber... Askeri helikopter düştü: 13 şehit

Şırnak'ın Uludere İlçesi Şenoba İlçesi’ndeki askeri üs bölgelerini denetleyenÿüst rütbeli askerleri taşıyan Cougar tipi helikopter, kent merkezine dönüştü kalkıştan kısa süre sonra yüksek gerilim hattına çarpıp düştü.

Şırnak'tan acı haber... Askeri helikopter düştü: 13 şehit
Şırnak'tan acı haber... Askeri helikopter düştü: 13 şehit
Kazada, 23’üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın’ın da aralarında bulunduğu, 2’si pilot, biri teknisyen, 13 asker şehit oldu. Tümgeneral Aydın’ın yanı sıra şehitler arasında 2 Albay, 1 yarbay, 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 1 üsteğmen, 2 astsubay başçavuş, 1 uzman çavuş olduğu bildirildi. 

23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın ile beraberindekiÿaskeri heyet, Uludere İlçesi Şenoba Beldesi’ndeki üs bölgelerini denetledi.

Tümgeneral Aydın komutasındaki askeri heyet denetlemenin ardından Şırnak 23’üncüÿJandarma Sınır Tümen Komutanlığı’na dönmek için saat 20.50 sıralarında AS 532 Cougar tipi askeri helikopterle hareket etti. Şenoba Tugay Komutanlığı’ndan havalanan helikopter, kalkıştan 3 dakika sonra yüksek gerilim hattına çarparak düştü.

Kazanın ardından olay yerine güvenlik güçleri eşliğinde UMKE, AFAD ve sağlık ekipleri sevk edildi. Dağlık alanda helikopterin enkazına ulaşan ekipler, 2’si pilot, biri teknisyen, Tümgeneral Aydoğan Aydın ile birlikte 13 askerin şehit olduğunu belirledi.

TSK AÇIKLADI: 13 ŞEHİT

Türk Silahlı Kuvvetleri, helikopter kazasında 13 askerin şehit olduğunu açıkladı. Açıklamada, şöyle denildi:

"31 Mayıs 2017 Çarşamba günü, Şırnak/Şenoba Tugay Komutanlığından kalkış yapan ve içinde 13 personelimizin bulunduğu AS 532 COUGAR tipi bir helikopter, kalkışından kısa bir süre sonra, ilk alınan bilgilere göre, yüksek gerilim hatlarına takılması sonucunda saat 20.55 sularında kaza kırıma uğramıştır. Olayla ilgili inceleme devam etmektedir.

Söz konusu elim kaza neticesinde; helikopterde bulunan kahraman silah arkadaşlarımızın şehit olduğu bilgisi alınmıştır. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu elim olayda şehit olan kahraman silah arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet, değerli ailelerine, yakınlarına, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Yüce Türk Milleti’ne başsağlığı ve sabır diliyoruz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

Son dakika... Şırnakta askeri helikopter düştü: 13 asker şehit

ŞEHİTLERDEN BİRİ TÜMGENERAL, 2’Sİ ALBAY

Helikopterin enkazından çıkarılan şehit askerlerin cenazeleri, ambulanslarla Şırnak Devlet Hastanesi’ne getirildi. Kaza kırım ekibinin olay yerindeki çalışmalarının ise sürdüğü ifade edildi. Tümgeneral Aydoğan Aydın’ın yanı sıra şehitler arasında 2 Albay, 1 yarbay, 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 1 üsteğmen, 2 astsubay başçavuş, 1 uzman çavuş olduğu bildirildi.

ŞEHİT YÜZBAŞININ EVİNDE YAS VAR

Şırnak'ta askeri helikopterin düşmesi sonucu şehit olan Pilot Yüzbaşı Serhat Sığınak'ın Adana'daki evinde yas var.

Şehit Sığınak'ın (32) merkez Çukurova ilçesi Huzurevleri Mahallesi'nde yaşayan annesi Sema ve babası Hayati Sığınak'a acı haber askeri yetkililerin tarafından verildi.

Haberin duyulmasının ardından eve gelen şehidin yakınları, Sığınak ailesini teskin etmeye çalıştı.

Anne Sığınak, "Sizi Serhat'ımın düğününe çağıracaktım." diyerek gözyaşı döktü.

Şehit Sığınak'ın yarın düzenlenecek törenin ardından Asri Mezarlığı Şehitliği'nde toprağa verileceği öğrenildi.

BAKANLAR VE GENELKURMAY BAŞKANI ŞIRNAK’TA

Bu arada Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulise Akar, kazanın ardından Ankara’dan özel uçakla Şırnak’a geldi.

Şırnak'tan acı haber... Askeri helikopter düştü: 13 şehit

ERDOĞAN, AKAR’A BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Erdoğana Şırnakın Uludere ilçesine bağlı Şenoba beldesinde bir askeri helikopterin düştüğüne ilişkin ilk bilginin, Beştepe'de MGK Toplantısının ardından MGK üyelerine verilen iftar esnasında ulaştığını açıkladı.

Helikopterin yüksek gerilim hattına takılarak düşmesiyle meydana gelen elim kazada can kayıpları da olmasından derin üzüntü duyan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şehit askerlere Allahtan rahmet temennisi eşliğinde, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akara başsağlığı dileklerini de ilettiği kaydedildi.

BAKAN IŞIK VE AKAR ŞIRNAK'A GİTTİ

Anadolu Ajansı Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, Uludere ilçesine bağlı Şenoba beldesinde askeri helikopterin düşmesinin ardından bölgede incelemelerde bulunmak üzere Şırnak'a gittiğini duyurdu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın da, incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gittiği öğrenildi.

BAŞBAKAN YARDIMCISI ŞİMŞEK: YÜREĞİMİZE KOR ATEŞLER DÜŞTÜ


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek acı kazadan sonra Twitter'dan bir açıklama yaptı ve "Şırnak'tan acı bir kaza haberi, yine yüreğimize kor ateşler düştü. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun..." mesajını paylaştı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek incelemelerde bulunmak üzere Şırnak'a gitti.

BİNALİ YILDIRIM'DAN TAZİYE MESAJI

Başbakan Binali Yıldırım Şırnak’ta helikopterin düşmesi sonucu şehit olan 13 askere ilişkin taziye mesajı yayınladı. Başbakan Yıldırım’ın mesajında şu ifadeler yer aldı: "Bugün akşam saatlerinde, Şırnak Uludere ilçesine bağlı Şenoba beldesinden havalanan Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait bir helikopterin, yüksek gerilim hatlarına takılarak kaza kırıma uğraması sonucu, helikopterde bulunan 13 askerimizin şehit olduğu haberini teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. Bizleri derin bir acıya boğan bu elim olayda, şehit olan kahraman vatan evlatlarımıza Allah’tan rahmet niyaz ediyorum.

Şehitlerimizin kederli aileleri ve yakınları başta olmak üzere bütün vatandaşlarımıza sabır ve başsağlığı diliyorum."

KILIÇDAROĞLU: ŞEHİT OLAN 13 ASKERİMİZE ALLAH’TAN RAHMET DİLİYORUM


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Şırnak’ta helikopterin düşmesi sonucu şehit olan 13 askerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Tüm Türkiye’nin başı sağolsun" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu resmi Twitter hesabından, Şırnak’ta 13 askeri personeli taşıyan helikopterin düşmesine ilişkin, "Şırnak’ta helikopterin düşmesi sonucu şehit olan 13 askerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Tüm Türkiye’nin başı sağolsun" ifadelerini kullandı.

Şırnak'tan acı haber... Askeri helikopter düştü: 13 şehit


Couger Helikopteri Nedir? İşte Cevabı

Couger helikopteri, tam adıyla Eurocopter Couger, iki motorlu, çok amaçlı bir askeri helikopterdir. AS532 Cougar, Eurocopter Super Puma helikopterinin yükseltilmiş askeri bir versiyonudur.

İLK DİZAYNI 1977'DE UÇUŞA ÇIKTI

AS 332 Super Puma, Cougar helikopterinin ilk dizaynı, 1977 yılında uçmuştur. Bu versiyon iki 1330kW Turbomeca Makila 1A1 turboshaft motor ile donatılmıştı. 1990 yılında tüm askeri Super Puma helikopterleri Cougar olarak değiştirildi.

Helikopterin sivil versiyonu halen Puma olarak adlandırılmaktadır. Değişik görevler için farklı Cougar versiyonları kullanılmaktadır.


Şırnak'tan acı haber... Askeri helikopter düştü: 13 şehit


TÜRKİYE'DE DE KULLANILIYOR

İşte Cougar'ların kullanıldığı versiyonlar:

AS 532 UL/AL: 2 pilot ve 25 asker taşıyabilir. Cougar ların en uzun versiyonudur. Ayrıca makineli tüfek ve roket gibi silahlarla da silahlandırılabilir. AS 532 SC: Cougar ailesinin deniz kuvvetleri versiyonudur. Deniz altı arama ve yoketme, arama-kurtarma, sahil güvelik görevlerinde kullanılabilir.
Cougar Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde askeri amaçlarla kullanılmaktadır.