Kamerunlu Ayrılıkçılardan Destek Çağrısı

Nijerya'daki Güney Kamerunlular Derneği Koordinatörü Kwanga, İngilizce konuşulan Kamerun bölgesinin bağımsızlığı için destek istedi.

Nijerya'daki Güney Kamerunlular Derneği (SCINGA) Koordinatörü Dr. Cornelius Kwanga, Kamerun'un İngilizce konuşulan bölgesinin bağımsızlığına destek olunması çağrısında bulundu.

Kwanga, başkent Abuja'da düzenlediği basın toplantısında, uluslararası kuruluşlara ve topluma çağrı yaparak, Güney Kamerunluların bağımsızlığı ve Gine Körfezi'nde bir Batı Afrika ülkesi olarak tanınması için destek istedi.

BM'ye de seslenen Kwanga, Kamerun'un güneybatı bölgesinde devam eden insan hakları ihlallerinin sonlandırılması için buraya barış gözlemcileri gönderilmesi gerektiğini belirtti.

Altı milyondan fazla Nijeryalının Kamerun'da yaşadığına, bunların iki milyonunun Kamerun'un İngilizce konuşulan güneybatısında hayatlarını sürdürdüğüne işaret eden Kwanga, 42 bin kilometrekare alana sahip bu bölgenin nüfusunun yaklaşık sekiz milyon olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Kwanga, sekiz milyonluk nüfusun, Gambiya, Libya ve Danimarka gibi birçok ülkeninkinden fazla olduğuna dikkat çekti.

Kwanga, Kamerun yönetiminin, ülke gelirlerinin yüzde 60'ını, İngilizce konuşulan, Nijerya sınırındaki güneydoğu bölgesinden çıkan petrolden elde ettiğini savundu.

Kamerun'da İngilizce konuşulan güneybatı bölgesinde halk, Kamerun yönetiminin insan hakları ihlallerine maruz kaldıklarını ileri sürerek, tam bağımsızlık veya 1961-1972 döneminde uygulanan federalizme geri dönmeyi talep ediyor.

Alman sömürgesi olan Kamerun, 1922'de İngiltere ve Fransa arasında paylaşılmıştı.1954 yılında özerklik kazanan güneybatı bölgesi, 1961 yılındaki halk oylaması ile Kamerun Cumhuriyeti'ne katıldı.

Federal sistemin, ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Amadu Ahidjo tarafından 1972 yılında kaldırılmasıyla İngilizce ve Fransızca iki resmi dil olarak yeniden tanındı.
Kaynak: AA