İmsakiye Teknolojiye Yenik Düştü

Ramazan ayının vazgeçilmez takvimi imsakiye teknolojiye yenik düşmeye başladı.

İmsakiye Teknolojiye Yenik Düştü
Eskiden her esnafın Ramazan ayı gelmeden bastırıp dağıttığı imsakiyeler, teknolojiyle birlikte unutulmaya başlandı. Çocukluğundan beri matbaacılıkla uğraşan Cahit Gürses, eskiden Ramazan öncesi imsakiye bastırmak için yoğunluk yaşandığını, şimdilerde ise imsakiyeye olan ilginin azaldığını söyledi.

Esnafın Ramazan ayında mutlaka bastırdığı imsakiyelerin hem teknolojik hem maddi sorunlardan dolayı bastırmadığını belirten Gürses, “Eskiden çok yüksek oranda imsakiye bastırılıyordu. Şimdi oldukça düştü. Önceden bir matbaacı 100-150 bin basarken, şimdilerde 15-20 binlere kadar düştü. Önceden bakkalından, berberine, marketinden, şirketine kadar herkes bastırıyordu. Şimdi bazı esnaflar hariç, diğerleri 100-200 tane bastırıyor. O da konu komşu sorduğu zaman yok demesinler diye” ifadelerini kullandı.

Eskiden kuşe kağıda ve kartonlara basılan imsakiyelerin yerini kabartmalı, yaldızlı imsakiyelere bıraktığını ama adedinin düştüğünü belirten Gürses, “Hem teknoloji hem de hayat şartlarından dolayı imsakiye dönemi bitmeye başladı.

Esnaf maddi kısmını düşünüp bastırmıyor, vatandaş da artık teknolojiden dolayı ihtiyaç duymadığı için artık pek önemsemiyor diye düşünüyorum” dedi.



“Esnaf hayır olsun diye bastırıyordu”

Eskiden bütün esnafın reklamdan çok hayır amaçlı olarak imsakiye bastırdığını anlatan yaklaşık 50 yıllık matbaacı Saadettin Akhisar, “İnternet, telefon gibi teknolojik aletler imsakiyeyi bitirme noktasına getirdi. Eskiden Ramazanın birinci gününe kadar imsakiye basılırdı. Şimdi neredeyse yok denecek kadar az basılıyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde tamamen biter diye düşünüyorum. Aslında imsakiye gelenekleşmiş bir adet, ama özellikle yeni nesil bu tür şeyleri çok önemsemiyor. Mübarek aya girmek üzereyiz ama çevreye baktığınızda hiç Ramazan ortamına giriliyor gibi değil” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA