'Yeni Sistem Büyük Türkiye' Konferansı

Hakİş Konfederasyonu Genel Başkanı Arslan: '(Halk oylaması) Ben 'Hayır' diyen vatandaşlarımızdan neden 'Hayır' dediklerini bize somut olarak anlatmalarını istiyorum. Biz araştırdık, inceledik. Akademisyenlerle, siyasetçilerle bu konuyu konuşuyoruz. Ben 'Hayır' demeyi gerektirecek bir gerekçe bulamıyorum' '16 Nisan'dan sonra Türkiye'nin yeni bir döneme girmesini sağlamak için referanduma 'Evet' diyerek bunu taçlandırma arzusu ve temennisindeyiz'

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasıyla ilgili, 'Ben 'Hayır' diyen vatandaşlarımızdan neden 'Hayır' dediklerini bize somut olarak anlatmalarını istiyorum. Biz araştırdık, inceledik. Akademisyenlerle, siyasetçilerle bu konuyu konuşuyoruz. Ben 'Hayır' demeyi gerektirecek bir gerekçe bulamıyorum.' dedi.

Arslan, Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans salonunda düzenlenen 'Yeni Sistem Büyük Türkiye' konferansında yaptığı konuşmada, yürürlükte olan anayasanın meşruiyetinin tartışmalı olduğunu, anti demokratik cuntacıların baskısıyla şekillendiğini bildiklerini söyledi.

Konfederasyon olarak yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu her zaman dile getirdiklerini ve bununla ilgili çeşitli çalışmalar da yaptıklarını anlatan Arslan, 'Keşke bugün Türkiye Cumhuriyeti yeni bir anayasayı referanduma götürecek olsaydı. Keşke biz bütünüyle toplumsal talepleri karşılayan, çoğulcu, katılımcı, demokratik ve özgürlükçü yeni bir anayasayı elde edebilseydik.' diye konuştu.

- 'Yeni krizlerin yaşanacağının altını çiziyoruz'

Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacının olduğunu, mevcut sistemin kriz üretme üzerine inşaat edildiğini savunan Arslan, şunları kaydetti:

'Ben ülkemin bekasından, geleceğinden, krizler yaşayacağından endişe ediyorum. Çünkü bu sistem bize çatışma ve kriz, sorun üreten bir yapı sunuyor. Ortada gerçekten sürdürülemez bir tabloyla karşı karşıyayız. Biz bu sistemle yürüyemeyiz, yürümek istersen tökezler, yaşanan krizlere yeni krizler ilave etmek zorunda kalırız. Bu kişilere bağlı değil, sistemin önümüze koyduğu bir kriz. Bu anayasa değişikliğini yapamazsak yeni krizlerin yaşanacağının altını çiziyoruz.'

Darbelerin ve krizlerin en ağır faturalarını hep çalışanların ödediğinin altını çizen Arslan, o yüzden bu anayasa değişikliğini desteklediklerini, Türkiye'nin şimdikinden asla geri gitmeyeceğini, asla kötü olmayacağını, Cumhurbaşkanının şimdikinden daha fazla yetkilere sahip olmayacağını, aksine daha güçlü bir Türkiye olacağını dile getirdi.

- 'Endişe ve kaygılar varsa bunu gidermek bize düşüyor'

Arslan, rejimin asla değişmediğini, tartışmaların ideolojik ve bir algı üzerine yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:

'Ben 'Hayır' diyen vatandaşlarımızdan neden 'Hayır' dediklerini bize somut olarak anlatmalarını istiyorum. Biz araştırdık, inceledik. Akademisyenlerle, siyasetçilerle bu konuyu konuşuyoruz. Ben 'Hayır' demeyi gerektirecek bir gerekçe bulamıyorum. O zaman bu 'Hayır' diyenlerin ya bir algı üzerinden konuştuklarını veya korkuları, endişeleri üzerinden sürdürmek istediklerini anlıyorum. Buna rağmen benim 'Evet' deme hakkım olduğu kadar tabi ki 'Hayır' diyenlerin de hakkı var. Bu haklara da saygı gösteririz. Bu bir çatışma, ayrıştırma, kutuplaşma getirmemeli. 'Evet' yada 'Hayır' diyenlerin endişe ve kaygıları varsa bunu gidermek bize düşüyor. Biz bunu yapabildiğimiz ölçüde 16 Nisan'a giderken, 16 Nisan'dan sonra Türkiye'nin yeni bir döneme girmesini sağlamak için referanduma 'Evet' diyerek bunu taçlandırma arzusu ve temennisindeyiz.'

AK Parti Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, Kardemir Karabükspor Başkanı Hikmet Ferudun Tankut ve vatandaşların katıldığı konferansta, Sivil Dayanışma Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Muharrem Kılıç ve AK Parti Kadın Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Işıl İlgin Oktay da yeni anayasa hakkında bilgiler verdi ve katılımcıların sorularını yanıtladı.

Kaynak: AA