TABA-Amcham'ın 30. Yıl Gala Yemeği Ve Ödül Töreni

Ekonomi Bakanı Zeybekci: 'Türk lirasının dolar karşısındaki değeri Türkiye'deki işsizlik rakamlarından daha önemli değildir, büyüme rakamlarımızdan daha önemli değildir' 'Türkiye olarak artık teknolojileri üreten ülke olmak istiyoruz' TABAAmCham Yönetim Kurulu Başkanı Gürçay: 'Türkiye ile Amerika arasında gümrüksüz geçiş hakkı bulunan 2 bin 800 ürün kalemini ön plana çıkarmak istiyoruz'.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 'Türk lirasının dolar karşısındaki değeri Türkiye'deki işsizlik rakamlarından daha önemli değildir, büyüme rakamlarımızdan daha önemli değildir.' dedi.

Zeybekci, Türk Amerikan İşadamları Derneği'nin (TABA-AmCham) düzenlediği 30. Yıl Gala Yemeği ve Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin basit bir teşebbüs değil, işgal girişimi olduğunu söyledi.

Çok sayıda türbülansı başarıyla atlatan Türkiye'nin, ABD'yle olan ilişkilerini de yeni bir zemine oturtmak istediğini ifade eden Zeybekci, 'Artık eskisi gibi 'İthal edelim alet edevatı, Türkiye'de ekipmanı kuralım, burada üretmeye başlasın.' değil. Bundan sonra öyle olmayacak. Türkiye olarak artık teknolojileri üreten ülke olmak istiyoruz. Enerji, sağlık, iletişim, tarım teknolojilerinin üretildiği bir ülke olmak istiyoruz. Çünkü bu yatırımları fırsat olarak görüyoruz.' diye konuştu.

- '30 alıp 25 satıyor olsaydık biraz daha düşünürdük'

Türkiye ve ABD'nin müttefik ülkeler olduğunu vurgulayan Zeybekci, iki ülkenin ticaret hacminin çok düşük seviyede olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin siyasi ve stratejik gelişimi de beraberinde getireceğini belirten Zeybekci, şöyle devam etti:

'Dünyanın pek çok yerinde omuz omuza savaşmışız ama birlikteliğin menfaat kalemini ihmal etmişiz. Ekonomik menfaatlerimizi siyasi ve stratejik menfaatlerimiz kadar geliştirememişiz. Ondan dolayı ikide bir sıkıntılar yaşıyoruz. Çünkü sepet dolu değil. En ufak sarsıntıda sepette kırılacak çok yumurta olsa, o sepeti sallarken biraz düşünürsün.

Onun için canımız ilk sıkıldığında aklımıza sepete bir tekme atmak geliyor. 'Aman ne olacak, Amerika'ya 6 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz, yapmayıveririz.' Amerika da diyor ki 'Ne olacak Türkiye devasa bir ekonomi değil ki 11 milyar dolarlık ihracat yapıyorum, yapmasam ne olur?' Halbuki 20 milyar dolara gelmiş olsaydık, 30 alıp 25 satıyor olsaydık biraz daha düşünürdük karşılıklı olarak.'

- 'Rekabet şansını kaybetmesi Amerikan ekonomisi için kabul edilebilir değildir'

Türkiye ekonomisinin yaşanan sarsıntıları hafif hasarla atlattığını belirten Zeybekci, Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybının fazla abartıldığını yineledi.

Zeybekci, doların avro karşısında değer kazandığını hatırlatarak, şu değerlendirmeleri yaptı:

'Türk lirasının dolar karşısındaki değeri Türkiye'deki işsizlik rakamlarından daha önemli değildir, büyüme rakamlarımızdan daha önemli değildir, cari açıktan ve enflasyondan da önemli değildir. Kurdaki denge kendi içinde mutlaka ve mutlaka oluşuyor. Tüm dünya Amerikan Merkez Bankasının (Fed) ne yapacağını merak ediyor. Fed de bilmiyor ne yapacağını. Çünkü çelişki var ve biraz daha artacak bu çelişki. Fed o faizleri artırabilirim söylemlerine başladığı andan itibaren dolar/avro paritesi 1,45'ten şu anda 1,05'e geldi. Bu bir rakam. Peki bu rakam ne anlam ifade ediyor? Amerika'da üretilen aynı marka arabayla Avrupa'da üretilen aynı marka araba şu anda yüzde 30'un üzerinde daha pahalı hale geldi. Milli gelirin yüzde 20'den daha fazlasını dış ticaretten sağlayan bir Amerikan ekonomisi için Amerikan ürünleri aşırı değerli. Dolardan dolayı rekabet şansını kaybetmesi Amerikan ekonomisi için kabul edilebilir değildir. Çünkü Fed 'Faizi artırabilirim' dediği ilk gün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı 'Avronun değerlenmesine müsaade etmeyeceğiz.' dedi.'

- 'Amerikaileticaret.com' devreye alındı

TABA-AmCham Yönetim Kurulu Başkanı Bora Gürçay ise Türkiye ile ABD arasında 10 bin tarifeli üründen 3 bin 500'ünün gümrüksüz olduğunu söyledi.

Söz konusu 3 bin 500 ürünün uygulamada yalnızca 700'ünün işlem gördüğünü aktaran Gürçay, 'Biz aşağı yukarı 5 aydır bir çalışma yürütüyoruz. Türkiye ile Amerika arasında gümrüksüz geçiş hakkı bulunan 2 bin 800 ürün kalemini de ön plana çıkarmak istiyoruz. Burada Ekonomi Bakanlığımızın da desteğini bekliyoruz.' ifadesini kullandı.

Gürçay, devreye aldıkları 'Amerikaileticaret.com' internet sitesinin ABD ile iş yapmak isteyen tüm girişimci ve KOBİ'lere nitelikli bilgi sunacağını da sözlerine ekledi.

- 'Çaydanlık, bakmakla kaynamaz'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de 'Çaydanlık, bakmakla kaynamaz.' Amerikan atasözüne atıfta bulunarak, bakmayıp ihracatı proaktif yöntemlerle artırmaya çalıştıklarını söyledi.

Türkiye ile ABD arasındaki ticarete ilişkin bilgi veren Büyükekşi, 'Türkiye'nin ihracatı 6,6 milyar dolar. İhracatımız son 10 yılda 1,5 kat artmış durumda ama biz tüm dünyaya ihracatımızın 3 kat arttığını görüyoruz. ABD ile olan ticari ilişkilerimizde maalesef istediğimiz şekilde bir artış gerçekleşmedi.' diye konuştu.

Gala gecesine TABA-AmCham Onursal Başkanı Dr. Zeynel Abidin Erdem, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Saadet Oruç, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ın yanı sıra iş sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Gala, ödül ve plaket takdimlerinin ardından elektro-keman dinletisiyle sona erdi.
Kaynak: AA