Yemen'deki Koalisyon Güçlerinin BM'nin Kara Listesine Alınması

İİT ve KİK, BM'nin raporunda, koalisyon güçlerinin isminin geçmesine tepki gösterdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Birleşmiş Milletler'in (BM) "Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar" raporunda Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin isminin geçmesine tepki gösterdi.

İİT'den yapılan açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in 5 Ekim'de BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu, çatışmalarda çocuk haklarının ihlal edilmesinde sorumluluğu bulunanların listelendiği raporda koalisyon güçlerinin isminin geçmesine tepki gösterildi.

Açıklamada, raporda yanıltıcı kaynaklara dayanan ve dikkatsizce hazırlanan bilgilerin olduğu savunuldu.

İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin de koalisyon güçlerinin, Husiler ile devrik lider Salih yanlılarının, Yemen'de meşruiyete darbe yaptıktan sonra müdahale ettiğine dikkati çekerek, "Raporda, koalisyon güçlerinin Yemen'e müdahalesinin temel nedenlerinin dürüstçe aktarılacağını umuyorduk." ifadesine yer verdi.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Abdullatif ez-Zeyani de güvenilir olmayan ve Husi yanlısı kaynaklardan alınan bilgilerle hazırlanan raporda geçen istatistikleri kabul etmediklerini kaydetti.

Koalisyon güçlerinin Yemen'de çocuklara ve diğer sivillere zarar vermekten uzak durduğunu ifade eden Zeyani, BM'nin hazırladığı bu bilgileri yeniden gözden geçirmesini ve hazırladığı raporlarda güvenilir kaynakları referans almasını ümit ettiğini belirtti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, çatışmalarda çocuk haklarının ihlal edilmesinde sorumluluğu bulunanların listelendiği "Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar" raporunu 5 Ekim'de BMGK'ye sunmuştu.

Raporda, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen'de 2016 yılında 683 çocuğun ölümüne ve sakatlanmasına neden olduğu, ayrıca 38 hastane ve okulun da koalisyon güçleri tarafından hedef alındığı belirtilmişti.

Kaynak: AA