'Zihinsel Engelliler Çağdaş Sanat' Sergisi Açıldı

Zihinsel engelli öğrencilerin özgün çağdaş sanat çalışmalarından oluşan sergi, 27 Ekim'e kadar Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi'nde görülebilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Müdürlüğünce (İSEM) düzenlenen "Zihinsel Engelliler Çağdaş Sanat" sergisi sanatseverlerle buluştu.

Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi'nde gerçekleşen serginin açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Macit, İSEM'de eğitim gören 850 engelli öğrencinin yaptığı eserlerin çok anlamlı olduğunu ifade etti.

Sergilenen eserlerin görüldüğü zaman "engelli birey yoktur, engellenmiş birey vardır" gerçeğinin gözler önüne serildiğini aktaran Macit, şunları kaydetti:

"Bu sergi, engelli kardeşlerimize fırsat verildiğinde, engellerin nasıl aşıldığını ve sanatın engel tanımadığını ortaya koymaktadır. İstanbul, geçmişten günümüze kadar çeşitlilik göstererek, her zaman kültür ve sanata yön veren önemli merkezlerden biri olmuştur. Öyle inanıyorum, 'Zihinsel Engelli Çağdaş Sanat' sergisi de engelli bireylerin sahip olduğu yeteneklerin, topluma sunulması açısından, kültürel zenginliğimize renk ve değer katacaktır. Sanat, insanla toplum arasında bir köprüdür. İnsanı insana, toplumları toplumlara, kültürleri kültürlere yaklaştırır. Bu yönüyle sanat, evrensel bir dildir ve bütün insanlığı kucaklar."

Engellilerle toplum arasındaki duvarları kaldırmak amacıyla hareket ettiklerini söyleyen Macit, "Engelliden topluma, toplumdan engelliye köprü olmak ve ortak duyan ve hisseden gönüllerin bir olduğu bir toplumda buluşabilmek amacıyla, engelliler merkezlerimizde sanatsal eğitimler düzenledik ve sanata her zaman destek olmaya gayret ettik." dedi.

- "Kendimizle, çevremizle ve insanlarla barışık olmalıyız"

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da sergi programı dahilinde güne çok güzel başladığını belirterek, zihinsel engelli öğrencilerin yaptığı eser ve becerilerin çok kıymetli olduğunu söyledi.

Zihinsel engelli öğrencilerin yaptığı sanat eserlerinin, eğitimin aslı ve esası olduğuna dikkati çeken Demircan, şöyle devam etti:

"Kendimizle, çevremizle ve insanlarla barışık olmalıyız. Elbette hayatımızda iyilikler, güzellikler var ama eksiklikler de var. Zihinsel engellilerimiz, engelli yavrularımız, onları sadece annelere ve babalara bırakmak çok doğru değil. Barışık bir varlık olarak, hayattaki her şeyi kucaklamak, onlarla birlikte var olmak ve hayatı yürütmek zorunluluğumuz var."

Bu kapsamda kültür sanatın da eğitimin bir parçası olduğunu vurgulayan Demircan, "Kültür sanatı ve sporu bir eğlence olarak görmemek lazım. Kültür sanat ve spor; zihnimizi, ahlakımızı, bedenimizi ve hayatımızı, yani bizi şekillendiren ve bedenimizi harekete geçiren eğitimin ve sağlığın en vazgeçilmezidir, olmazsa olmazıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva ise eskiden engellilere bakış açısının çok daha farklı olduğuna işaret ederek, "Engellinin fırsatı olacak, imkan tanınacak, engelli insanlar eğitim alacak, sanat icra edecek ve Beyoğlu'nda, Taksim'de halkımıza eserleri takdim edilecek. Bu muhteşem bir gelişmedir." dedi.

Resim, maket, heykel ve yağlıboya gibi özgün çağdaş sanat çalışmalarının yer aldığı sergi, 27 Ekim'e kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: AA