SAÜ'de Aile Danışmanlığı Anlatıldı

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sosyal Hizmet Bölümü tarafından “Aile Danışmanlığı Uygulaması: Örnek Vaka Sunumuyla” isimli bir etkinlik düzenlendi.

SAÜ'de Aile Danışmanlığı Anlatıldı
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe aile danışmanı Mehmet Ulubey konuşmacı olarak katıldı.

Etkinlikte Ulubey, örnek vakalar eşliğinde aile danışmanlığı hakkında bilgi verdi. Aile danışmanlığı, ilişkiler açısından sorunları olan bireylerin, evlilik, ayrılık ve boşanma sırasında, çocuklarla ve aile ile ilgili kişisel veya kişiler arasındaki sorunların üstesinden gelmelerine yardımcı olma işidir diyen Ulubey, “Aile danışmanı olmak için Milli Eğitim Bakanlığından onaylı bir aile danışmanlığı belgesi gereklidir. Bunun yanında tıp, hemşirelik, sosyal hizmetler, sosyoloji, psikoloji, rehberlik, çocuk gelişimi ve psikolojik danışmanlık lisans programları üzerinden aile danışmanlığı yüksek lisansı yapılması ile aile danışmanı olunabilir. Uzaktan eğitim yazan sertifikalar geçerli değildir. Onun dışında 450 saat üzeri ders alındığı belirtilen tüm sertifikalar geçerlidir” dedi.

Aile danışmanlığının özellikleri hakkında bilgi veren Ulubey, “Aile danışmanı tarafsız olmalı, olayları ampirik bir şekilde ele almalı, çözüm üretmeyi bilmeli, haklı -haksız diye ayırmamalı, iyi bir dinleyici olmalı, çok iyi sentez yapmalı, ketum olmalı, yorum yapabilmeli, yöntemleri açık ve anlaşılır olmalıdır. Aile danışmanlığında, aileye ait bilgiler emniyet ve adliye birimlerine bile tamamıyla verilemez. Yalnızca istenilen bir kısmın verilir” diye konuştu.

Aile danışmanlığı merkezi açma kriterlerini aktaran Ulubey, “Aile danışmanlığı merkezinde yılda 4 kere ücretsiz seminer verme zorunluluğu var. İlk 4 seminerden ücret alınamaz ama 4’ten sonrasından isteğe bağlı olarak ücret talep edilebilir. Aile danışmanlığı ücret tarifesinin ilden ile değişiklik gösterir. Devletin belirlemiş olduğu bir alt sınır bir de üst sınır vardır, bu sınırlar geçilemez“ şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA