BM, Haiti'deki Barış Gücü Misyonunu Kapattı

Haiti'de 2004'ten bu yana görev yapan BM barış gücü birliğindeki askerler ülkeden çekildi.

Birleşmiş Milletler (BM), Haiti'de 13 yıldır görev yapan barış gücü misyonunu (MINUSTAH) kapattı.

BM Güvenlik Konseyi, Haiti'de 2004'ten bu yana görev yapan barış gücü birliğindeki askerlerin kademeli olarak 15 Ekim'e kadar çekilmesine karar vermişti.

MINUSTAH, bugün itibarıyla Haiti'den tamamen çekildi. Haiti'de 2 bin 300'den fazla barış gücü askeri bulunuyordu.

MINUSTAH'ın yerini bu misyonun devamı niteliğindeki polis güçlerinden oluşan MINUJUSTH alacak. Yeni misyonda, bin 275 polis 6 ay süreyle görevlendirilecek, Haiti polisini eğitecek ve insan hakları ihlallerini gözetleyecek.

Barış gücü operasyonlarına harcanan paranın azaltılması gerektiğini savunan ABD yönetimi, askerlerin Haiti'den çekilmesini istemişti. BM'nin yıllık 7,9 milyar doları bulan 16 BM barış gücü misyonunun bütçesinin yüzde 28,5'ini ABD sağlıyor.

Devlet Başkanı Jean Bertrand Aristide'nin darbeyle devrilmesinin ardından 2004 yılında BM barış gücü misyonu Haiti'ye konuşlandırılmıştı.

- MINUSTAH, skandallara da konu olmuştu

Haiti'deki barış gücü askerleri bu 13 yıllık sürede bazı skandallarla da anıldı. 2010'daki depremden sonra ülkede görev yapan Nepalli askerlerden yerli halka kolera bulaştığı belirtilmişti.

Salgın nedeniyle 8 binden fazla kişinin ölümünün ardından BM özür dilemek zorunda kalmıştı.

Ülkede 2004-2016 yıllarında BM personelinin karıştığı 150 cinsel taciz vakası yaşanmış, iddialarla ilgili Sri Lanka, Bangladeş, Brezilya, Ürdün, Nijerya, Pakistan ve Uruguaylı BM barış gücü görevlileri suçlanmıştı.

2004-2007 yıllarında ise Sri Lankalı askerlerin çocuklara cinsel istismarda bulundukları ve zorla fuhuş yaptırdıkları öne sürülmüştü.
Kaynak: AA