Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı İnanç Açıklaması 'Asgari Ücret Alım Gücünün Altında Bir Ücrettir'

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, “Asgari ücret alım gücünün altında bir ücrettir. Bu seviyedeki ücretin düşmemesine yönelik bir düzeltmeyi kimse müjde ya da lütuf gibi sunmamalı” dedi.

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, asgari geçim indirimine ilişkin açıklamada bulundu. İnanç, ücretlilerin, özellikle asgari ücret alanların vergi yükünün düşürülmesini istedi. İnanç, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın açıkladığı asgari ücretin gelir vergisi nedeniyle bin 300 TL’nin altına düşmesinin önlenmesine yönelik düzenlemenin de ne lütuf ne de müjde olduğunu dile getirdi. İnanç, “Asgari ücret, hem TÜİK hem de diğer kuruluşların yaptığı açlık ve yoksulluk sınırı hesaplamalarının altında kalıyor. Evet, net ücretin bin 300 TL’ye yükseltilmesi iyi bir artıştır ama hala insanca yaşam koşullarından uzaktır. Şaşırtıcı olan bu ücretin ikinci vergi dilimine girmesidir. Bu şaşırtıcı durumun ortaya çıkmasına neden olan da Maliye Bakanlığı’dır. Zaten garip bir durum var ortada. Bu garabeti düzeltmek görevdir” açıklamasında bulundu.

“Müjde ya da lütuf gibi sunulmamalı”

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı İnanç, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Sayın Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın basına yansıyan açıklamasında da görüleceği üzere sadece asgari ücretliler değil, bin 700 TL’ye kadar net ücret alanlar da yüzde 20 gelir vergisi dilimine giriyor. Asgari ücret nasıl bir ücret ki yıl içinde üst gelir dilimine girmiştir? Bu ücreti alanlar zenginleşmişler midir? Bu uyarı yılbaşında defalarca yapıldı. Son ana kadar da Bakanlık düzeltmemekte direndi. Başta Öz İplik-İş olmak üzere sendika ve konfederasyonların uyarıları olmasa korkarım adım atılmayacaktı. Asgari ücret alım gücünün altında bir ücrettir. Bu seviyedeki ücretin düşmemesine yönelik bir düzeltmeyi kimse müjde ya da lütuf gibi sunmamalı. Bu bir hakkın tesliminden ibarettir.”

“Maliye Bakanlığı bu garipliğin ana nedeni”

Murat İnanç, ücretlilerin ödediği gelir vergisinin toplam gelir vergisinin çok büyük bir kısmını oluşturduğunu hatırlatarak, Maliye Bakanlığı’nın ücret gelirlerinden vergi keserken, asgari ücretlileri ve dar gelirleri hedeflemek yerine kayıt dışı çalıştırılanlar ve yüksek gelir elde edenler ile diğer gelir vergisi mükelleflerine odaklanmaya çağırdı. “Yüksek ücret alanlar, gerçek ücretleriyle bildirilmiyor. SGK yıllardır bundan yakınıyor” diyen İnanç, “Maliye Bakanlığımızı, kayıtlı çalışan emekçi mavi yakalılar yerine emekleri gasp edilen kayıt dışı çalışanlar ile gerçek ücretleri beyan edilmeyenlere odaklanmaya çağırıyoruz. Bir çağrımız da bakanlığımıza. Ücretli çalışanlardan dolaylı vergiler yoluyla çok ciddi miktarda vergi kesilmektedir. Gelir vergisinin de çok büyük bir kısmını asgari ücretliler, dar gelirliler ödüyor. Hem dolaylı vergilerin gider yazılması, hem de asgari ücretlilerin gelir vergisi tarifesini yeniden gözden geçirip, ücretliler lehine düzeltilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

İnanç açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Maliye Bakanlığı, Bakanlar Kurulu yetkisine rağmen ısrarla son yıllarda ücretlilerin gelir vergisine esas ücret gelirlerini, ya yeniden değerleme oranının kesirlerini dikkate almadan, yeniden değerleme oranı kadar ya da daha düşük artırmaktadır. Bunu kabul etmek mümkün değil. Her yıl ücretlerdeki artışın bir kısmı doğrudan Maliye tarafından vergi olarak geri alınmaktadır. Bunun farkındayız ve bir yıldır vergi dilimlerinin yeniden ayarlanması gerektiğini söyledik. Ne yazık ki 2016’da asgari ücret ‘zenginleşme’ göstergesi sayılarak ikinci vergi dilimine sokulmuştur. Bunun izahı yoktur.”
Kaynak: İHA