Adana Film Festivali Başladı
23. Uluslararası Adana Film Festivali, bugün başladı.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, yaptığı açıklamada, bu yıl festivalin 23’üncüsünü gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını belirterek, "Adana Büyükşehir Belediyesi olarak, sanata ve sanatçıya verdiğimiz desteği arttırarak devam ettireceğiz. Festivalimiz, Türk sineması için hayırlı olsun" dedi.
Festivalin Onur Ödülleri bu yıl Türk tiyatrosuna verdiği emeklerin yanı sıra, beyazperdede hayat verdiği unutulmaz karakterlerden tanınan Ayla Algan, Türk sinemasının ve özellikle Yeşilçam döneminin unutulmaz oyuncularından biri olan Murat Soydan ve Türk sinemasına ilham veren birçok öyküyü kaleme alan yazar Osman Şahin’e verilecek.
Sanatçıların ödülleri, 20 Eylül Salı günü gerçekleştirilecek Açılış ve Onur Ödülleri Töreni’nde takdim edilecek.
Hilton Otel Balo Salonu’nda gerçekleştirilecek tören, saat 20.00’da başlayacak. Törenin sunuculuğunu, Çiğdem Tunç yapacak. Törende, ünlü sanatçı Ayşegül Aldinç de bir dinleti sunacak.
Altın Koza ödülleri için yarış başladı
Sinema dünyasının heyecanla beklediği ve her yıl olduğu gibi yoğun ilgi gören Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda 12 film, jüri önüne çıkıyor. Yarışmanın finalistlerinden Erhan Tuncer’in ilk filmi olan "Ağustos Böcekleri ve Karıncalar", dünya prömiyerini Adana’da yapacak.
Yine bir ilk film olan Mehmet Can Mertoğlu’nun "Albüm"ü ise, 69. Cannes Film Festivali Eleştirmenler Haftası’nda yarışmış ve ’Yılın En Yenilikçi Yönetmen Ödülü’nü almıştı. Film, Türkiye prömiyerini yarışma kapsamında Adana’da yapacak.
Kıvanç Sezer’in ilk filmi olan "Babamın Kanatları", 51.Karlovy Vary Film Festivali Ana Yarışması’nda, Dünya prömiyerini yapmıştı. Film, Türkiye’de ilk defa Adana’da seyirci karşısına çıkacak.
Yine yarışmanın finalistlerinden Handan Öztürk’ün "Bana Git De" ve Hiner Saleem’in "Dar Elbise" isimli eserleri, dünya prömiyerlerini yarışma kapsamında yapacaklar.
Çağdaş Çağrı’nın ilk filmi olan "Geçmiş", dünya prömiyerini yarışma kapsamında gerçekleştirecek.
Yüksel Aksu tarafından yönetilen "İftarlık Gazoz", yarışmanın bir diğer finalisti olarak jüri karşısına çıkacak.
Yönetmen Reha Erdem’in, 73. Venedik Film Festivali’nde ’Ufuklar’ kategorisinde yarışacak filmi "Koca Dünya", Türkiye prömiyerini yarışma kapsamında, Adana’da yapacak. Güven Beklen’in yönettiği "Mehmet Salih" isimli ilk filmi, dünya prömiyerini yapacak bir diğer finalist. Çağan Irmak’ın yönettiği "Nadide Hayat" da yarışmanın finalistleri arasında yer alacak.
Derviş Zaim’in "Rüya" isimli filmi ise, yine dünya prömiyerini yarışma kapsamında gerçekleştirecek finalistler arasında.
Cemil Ağacıkoğlu’nun "Tarla" isimli filmi ise, yine büyük ödül için jüri karşısına çıkacak eserlerden biri olacak.
Sinema ve sanat dünyasının önemli isimlerinin yer aldığı jüride, jüri başkanlığını ünlü yönetmen ve senaryo yazarı Tayfun Pirselimoğlu yapacak. Ayrıca Jüride yönetmen Emin Alper, görüntü yönetmeni Türksoy Gölebeyi ve oyuncular Hatice Aslan ile Muhammet Uzuner yer alacak.
Yarışmada ’En İyi Film’ seçilecek eser, 350.000 TL’lik ödülün sahibi olacak.
"Adana" konulu senaryo yarışması
Bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek ’Adana Konulu Uzun Metraj Senaryo Yarışması’na ise 62 eser başvurdu.
Yarışmanın jürisinde, yazar yönetmen ve senarist Füruzan jüri başkanı olarak görev yaparken, jürinin diğer üyeleri yönetmen ve senarist Biket İlhan, araştırmacı yazar ve Orhan Kemal Müzesi kurucusu Işık Öğütçü, psikolog ve yazar Jülide Sevim ile yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun’dan oluşacak.
Yarışmada, Orhan Kemal Birincilik, Yaşar Kemal İkincilik ve Muzaffer İzgü Üçüncülük ödülleri verilecek.
98 film jüri karşısına çıkacak
Festival kapsamında düzenlenen Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda, çeşitli üniversitelerin güzel sanatlar ve iletişim fakültelerinden 32 film, jüri önüne çıkacak. Finalistlerin kurmaca, deneysel, canlandırma ve belgesel dallarında değerlendirileceği yarışanın jürisinde yapımcı Ali Aga, sinema yazarı Fırat Sayıcı, akademisyen Zakir Avşar, oyuncu Selen Domaç ve yönetmen Çağıl Nurhak Aydoğdu yer alıyor.
Akdenizli kısa film yönetmenlerini bir araya getiren Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması’nda ise, yine kurmaca, deneysel, canlandırma ve belgesel dallarında 66 film, değerlendirilecek. Yarışmanın jürisinde, Yunanistan’dan film eleştirmeni Michel Demopoulos, Amerika Birleşik Devletleri’nden Karen Cirillo ve Türkiye’den yapımcı Ali Akdeniz ile belgesel film yönetmeni Nurdan Arca görev yapıyor.
Festival kapsamında yapılacak yarışmalarda ödül alan isimler, 24 Eylül Cumartesi günü saat 20.00’da, Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde yapılacak, Ödül Töreni ile sahiplerini bulacak.
Sunuculuğunu Ceyda Düvenci ve Cem Davran’ın yapacağı gecede, Zuhal Olcay, Selim Atakan’ın piyanosu eşliğinde bir dinleti sunacak.
En iyi filmler ilk kez Adana’da gösterilecek
Festivalin ’Dünya Sineması’ bölümünde kaçılmaması gereken eserler, sanatseverlerle buluşacak. Bölüm kapsamında pek çok usta yönetmenin, dünyadaki saygın festivallerden ödül almış yapıtlarının Türkiye prömiyerleri Adana’da yapılacak.
Tüm gösterimlerin ücretsiz yapılacağı festivalde sinemaseverler, Ken Loach’un kariyerindeki en iyi filmlerden biri olarak kabul edilen “Ben, Daniel Blake / I, Daniel Blake”, François Ozon’un parlak filmografisinde ikinci kez bir dönem filmine imza attığı ve ilk gösterimini Venedik Film Festivali’nde yapan “Frantz”, Dardenne Biraderler’in Cannes’da Altın Palmiye için yarışan filmi, “Meçhul Kız / La Fille Inconnue”, Cannes Film Festivali Yönetmenlerin On Beş Günü Bölümü’ne seçilen ve alanının en iyilerinden biri olarak kabul edilen, ayrıca Annecy Uluslararası Animasyon Filmleri Festivali’nde En İyi Film ödülünü kazanan “Kabakçığın Hayatı / Ma Vie de Courgette”, her daim şaşırtıcı yapıtlar çıkarma potansiyelini koruyan Rusya sinemasından Kirill Serebrennikov imzalı, enerji yüklü bir film “Öğrenci / Student”, Viggo Mortensen’in altı çocuğuyla ormanın ortasında alternatif bir hayat kurmasını konu alan “Kaptan Fantastik / Captain Fantastic”,Yönetmenliğini Maren Adenin yaptığı ve Cannes Film Festivali’nde FIPRESCI Ödülü alan, ardından yılın bütün filmleri arasından yapılan seçmede FIPRESCI Büyük Ödülü’nü kazanan bir çağdaş hayat eleştirisi: “Toni Erdmann”, Romanya Yeni Dalgasının öncü yönetmeni Cristi Puiu’nun bu yıl Altın Palmiye için yarışan filmi “Sieranevada”, Rumen sinemasının genç yeteneği Bogdan Mirica’nın ilk filmi olan ve Cannes Film Festivali Belirli Bir Bakış bölümünde FIPRESCI Ödülü kazanan “Köpekler / Caini”, Cannes’ın Belirli Bir Bakış bölümünü açan bu film olan, Mohammed Diab imzalı “Çatışma / Esthebak”, “Örümcek Kadının Öpücüğü”nün unutulmaz yıldızı Sonia Braga’nın bir kez daha parladığı film Kleber Mendonça Filho “Aquarius”, “Köprüdekiler” ve “Hayat Boyu” adlı filmleriyle Türkiye festivallerinde ilgi gören Aslı Özge’nin ilk Alman yapımı filmi olan ve Berlinale Panorama Special bölümünde dünya prömiyerini yapan “Ansızın / Auf Einmal”,Cannes Film Festivali Belirli Bir Bakış bölümü ödülünü kazanan ve yönetmen Juho Kuosmanen’in ilk filmi olan “Olli Maki’nin En Mutlu Günü / Hymyilevä mies”, Ana Katz’ın Sundance’de senaryo ödülü kazanan ve Arjantin’de hem akademi hem eleştirmen ödüllerine birçok dalda aday gösterilen filmi “Parktaki Arkadaşım / Mi amiga del parque”, İtalyan sinemasının yaşayan büyük ustalarından Marco Bellocchio imzalı “Tatlı Rüyalar / Fai Bei Sogni”, Boo Junfeng imzalı Malezya sinemasından ilginç bir örnek, “Çırak / Apprentice” , Pedro Almodovar’ın so filmi “Julieta”, Martin Zandvliet imzalı “Mayın Ülkesi / Under Zandet”, Suudi Arabistan’dan bir romantik komedi ola ve Berlinale Forum’da Ekümenik Jüri Ödülü kazanan Mahmoud Sabbagh imzalı “Barakah Barakah ile Tanışınca / Barakah Yoqabil Barakah”,Rotterdam’da Kaplan Ödülü, Seattle’da Büyük Jüri Ödülü kazanan “Metallica’yı Beklerken / Radio Dreams” ve video sanatçısı Omer Fast’ın Tom McCarthy’nin kült romanından uyarladığı “Geriye Kalan / Remainder” isimli eserleri izleyebilecekler.
Kiarostami ile Yolculuk
Festivalin gösterim bölümünde, Temmuz ayında yitirdiğimiz İranlı ünlü yönetmen Abbas Kiarostami de, özel bir bölümle anılacak. "Kiarostami ile Yolculuk" başlığı altındaki bölümde, yönetmene 1992 yılında 11. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde FIBRESCI Ödülü kazandıran "Yakın Plan", 1994 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye adaylığı getiren "Zeytinlikler İçinden", 1997 yılında Cannes Film Festivali’nden Altın Palmiye ödülü kazandıran "Kirazın Tadı", 1999 yılında Venedik Film Festivali’nde Büyük Jüri Özel Ödülü kazandıran "Rüzgar Bizi Sürükleyecek" ve 2004 yapımı belgeseli olan ve yönetmenin "10" adlı filmini çekerken kullandığı teknikleri konu alan belgeseli "10 Üzerinden On" izleyiciyle buluşacak.
Cervantes 400 yaşında
Ünlü İspanyol yazar Cervantes, ölümünün 400. yılı nedeniyle festivalde özel bir gösterimle anılacak ve Arthur Hiller’ın müzikal komedisi “Don Kişot (Man of la Mancha)” sinemaseverlerle buluşacak.
Türk sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden biri olan Ömer Lütfi Akad’ın, ülkemizdeki göç, kentleşme ve kadın sorunlarını ele aldığı unutulmaz üçlemesi "Gelin" (1973), "Düğün" (1974) ve "Diyet" (1975) yine festival kapsamında izleyiciyle buluşacak eserler arasında olacak.
Engelsiz festival
Sosyal sorumluluk projesi kapsamında, her yıl gerçekleştirdiği bölüm nedeniyle “Engelsiz festival” unvanını alan Uluslararası Adana Film Festivali, bu yıl da engelli vatandaşlar için özel bir gösterim programı hazırladı. Sesli betimleme sistemi ile özel olarak hazırlanan bölüm kapsamında Büyükşehir Belediye Tiyatro Salonu’nda, 19 Eylül Pazartesi, 20 Eylül Salı ve 22 Eylül Perşembe günleri, saat 14.30’da gösterimler gerçekleştirilecek.
"Yaşar Kemal: Çukurova’dan dünyaya açılan pencere"
23. Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında, her yıl olduğu gibi, sanatseverlerin ilgisini çekecek bir söyleşi düzenlenecek.
Bu yıl gerçekleştirilecek ilk söyleşinin başlığı; "Yaşar Kemal: Çukurova’dan Dünya’ya Açılan Pencere" olacak.
Söyleşinin moderatörlüğünü, yazar Yekta Kopan yapacak.
Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz dünyaca ünlü yazarla ilgili söyleşiye katılacak isimler, yazar - yapımcı Nebil Özgentürk, yapımcı Arif Keskiner, yazar Osman Şahin ve oyuncu Menderes Samancılar’dan oluşacak.
Söyleşi öncesinde, yönetmenliğini Nebil Özgentürk’ün yaptığı ’Türkiye’nin Evrensel Yazarı: Yaşar Kemal’ isimli belgesel izlenecek.
Söyleşi, 21 Eylül Çarşamba günü, saat 16.00’da, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilecek.
Sergiler sanatseverleri bekliyor
Festival haftası boyunca üç sergi, sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Eski Türk Filmleri Afişleri ve 45’likler Sergisi: Serdar Kürkbabaoğlu koleksiyonuna ait afişler, Gramofon Evi’nin koleksiyonuna ait film müziklerinin yer aldığı plaklar eşliğinde, 75. Yıl Sanat Galerisi’nde sergilenecek.
Türk Sineması’nın Yüzleri Sergisi: Görkem Gül tarafından hazırlanan sergi, Büyükşehir Belediyesi Fuayesi’nde görülebilecek.
Film Afişleri Sergisi: Yine Serdar Kürkbabaoğlu koleksiyonuna ait olan Türk Sinemasının unutulmaz filmlerinin afişlerinin yer aldığı sergi, Adana Kültür Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşacak.
Altın Koza Kısa Film Atölyesi
Festival kapsamında her yıl olduğu gibi bir de kısa film atölyesi gerçekleştirilecek. Koordinatörlüğünü senarist ve yönetmen Işıl Özgetürk’ün üstleneceği atölyede, sinemada sektörünün profesyonelleri katılımcılara festival haftası boyunca kurgu, senaryo - film okuma, görüntü yönetmenliği, oyuncu seçimi, yapım geliştirme ve film çekimi konularında dersler verecek.
Kaynak: İHA
Festivalin Onur Ödülleri bu yıl Türk tiyatrosuna verdiği emeklerin yanı sıra, beyazperdede hayat verdiği unutulmaz karakterlerden tanınan Ayla Algan, Türk sinemasının ve özellikle Yeşilçam döneminin unutulmaz oyuncularından biri olan Murat Soydan ve Türk sinemasına ilham veren birçok öyküyü kaleme alan yazar Osman Şahin’e verilecek.
Sanatçıların ödülleri, 20 Eylül Salı günü gerçekleştirilecek Açılış ve Onur Ödülleri Töreni’nde takdim edilecek.
Hilton Otel Balo Salonu’nda gerçekleştirilecek tören, saat 20.00’da başlayacak. Törenin sunuculuğunu, Çiğdem Tunç yapacak. Törende, ünlü sanatçı Ayşegül Aldinç de bir dinleti sunacak.
Altın Koza ödülleri için yarış başladı
Sinema dünyasının heyecanla beklediği ve her yıl olduğu gibi yoğun ilgi gören Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda 12 film, jüri önüne çıkıyor. Yarışmanın finalistlerinden Erhan Tuncer’in ilk filmi olan "Ağustos Böcekleri ve Karıncalar", dünya prömiyerini Adana’da yapacak.
Yine bir ilk film olan Mehmet Can Mertoğlu’nun "Albüm"ü ise, 69. Cannes Film Festivali Eleştirmenler Haftası’nda yarışmış ve ’Yılın En Yenilikçi Yönetmen Ödülü’nü almıştı. Film, Türkiye prömiyerini yarışma kapsamında Adana’da yapacak.
Kıvanç Sezer’in ilk filmi olan "Babamın Kanatları", 51.Karlovy Vary Film Festivali Ana Yarışması’nda, Dünya prömiyerini yapmıştı. Film, Türkiye’de ilk defa Adana’da seyirci karşısına çıkacak.
Yine yarışmanın finalistlerinden Handan Öztürk’ün "Bana Git De" ve Hiner Saleem’in "Dar Elbise" isimli eserleri, dünya prömiyerlerini yarışma kapsamında yapacaklar.
Çağdaş Çağrı’nın ilk filmi olan "Geçmiş", dünya prömiyerini yarışma kapsamında gerçekleştirecek.
Yüksel Aksu tarafından yönetilen "İftarlık Gazoz", yarışmanın bir diğer finalisti olarak jüri karşısına çıkacak.
Yönetmen Reha Erdem’in, 73. Venedik Film Festivali’nde ’Ufuklar’ kategorisinde yarışacak filmi "Koca Dünya", Türkiye prömiyerini yarışma kapsamında, Adana’da yapacak. Güven Beklen’in yönettiği "Mehmet Salih" isimli ilk filmi, dünya prömiyerini yapacak bir diğer finalist. Çağan Irmak’ın yönettiği "Nadide Hayat" da yarışmanın finalistleri arasında yer alacak.
Derviş Zaim’in "Rüya" isimli filmi ise, yine dünya prömiyerini yarışma kapsamında gerçekleştirecek finalistler arasında.
Cemil Ağacıkoğlu’nun "Tarla" isimli filmi ise, yine büyük ödül için jüri karşısına çıkacak eserlerden biri olacak.
Sinema ve sanat dünyasının önemli isimlerinin yer aldığı jüride, jüri başkanlığını ünlü yönetmen ve senaryo yazarı Tayfun Pirselimoğlu yapacak. Ayrıca Jüride yönetmen Emin Alper, görüntü yönetmeni Türksoy Gölebeyi ve oyuncular Hatice Aslan ile Muhammet Uzuner yer alacak.
Yarışmada ’En İyi Film’ seçilecek eser, 350.000 TL’lik ödülün sahibi olacak.
"Adana" konulu senaryo yarışması
Bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek ’Adana Konulu Uzun Metraj Senaryo Yarışması’na ise 62 eser başvurdu.
Yarışmanın jürisinde, yazar yönetmen ve senarist Füruzan jüri başkanı olarak görev yaparken, jürinin diğer üyeleri yönetmen ve senarist Biket İlhan, araştırmacı yazar ve Orhan Kemal Müzesi kurucusu Işık Öğütçü, psikolog ve yazar Jülide Sevim ile yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun’dan oluşacak.
Yarışmada, Orhan Kemal Birincilik, Yaşar Kemal İkincilik ve Muzaffer İzgü Üçüncülük ödülleri verilecek.
98 film jüri karşısına çıkacak
Festival kapsamında düzenlenen Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda, çeşitli üniversitelerin güzel sanatlar ve iletişim fakültelerinden 32 film, jüri önüne çıkacak. Finalistlerin kurmaca, deneysel, canlandırma ve belgesel dallarında değerlendirileceği yarışanın jürisinde yapımcı Ali Aga, sinema yazarı Fırat Sayıcı, akademisyen Zakir Avşar, oyuncu Selen Domaç ve yönetmen Çağıl Nurhak Aydoğdu yer alıyor.
Akdenizli kısa film yönetmenlerini bir araya getiren Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması’nda ise, yine kurmaca, deneysel, canlandırma ve belgesel dallarında 66 film, değerlendirilecek. Yarışmanın jürisinde, Yunanistan’dan film eleştirmeni Michel Demopoulos, Amerika Birleşik Devletleri’nden Karen Cirillo ve Türkiye’den yapımcı Ali Akdeniz ile belgesel film yönetmeni Nurdan Arca görev yapıyor.
Festival kapsamında yapılacak yarışmalarda ödül alan isimler, 24 Eylül Cumartesi günü saat 20.00’da, Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde yapılacak, Ödül Töreni ile sahiplerini bulacak.
Sunuculuğunu Ceyda Düvenci ve Cem Davran’ın yapacağı gecede, Zuhal Olcay, Selim Atakan’ın piyanosu eşliğinde bir dinleti sunacak.
En iyi filmler ilk kez Adana’da gösterilecek
Festivalin ’Dünya Sineması’ bölümünde kaçılmaması gereken eserler, sanatseverlerle buluşacak. Bölüm kapsamında pek çok usta yönetmenin, dünyadaki saygın festivallerden ödül almış yapıtlarının Türkiye prömiyerleri Adana’da yapılacak.
Tüm gösterimlerin ücretsiz yapılacağı festivalde sinemaseverler, Ken Loach’un kariyerindeki en iyi filmlerden biri olarak kabul edilen “Ben, Daniel Blake / I, Daniel Blake”, François Ozon’un parlak filmografisinde ikinci kez bir dönem filmine imza attığı ve ilk gösterimini Venedik Film Festivali’nde yapan “Frantz”, Dardenne Biraderler’in Cannes’da Altın Palmiye için yarışan filmi, “Meçhul Kız / La Fille Inconnue”, Cannes Film Festivali Yönetmenlerin On Beş Günü Bölümü’ne seçilen ve alanının en iyilerinden biri olarak kabul edilen, ayrıca Annecy Uluslararası Animasyon Filmleri Festivali’nde En İyi Film ödülünü kazanan “Kabakçığın Hayatı / Ma Vie de Courgette”, her daim şaşırtıcı yapıtlar çıkarma potansiyelini koruyan Rusya sinemasından Kirill Serebrennikov imzalı, enerji yüklü bir film “Öğrenci / Student”, Viggo Mortensen’in altı çocuğuyla ormanın ortasında alternatif bir hayat kurmasını konu alan “Kaptan Fantastik / Captain Fantastic”,Yönetmenliğini Maren Adenin yaptığı ve Cannes Film Festivali’nde FIPRESCI Ödülü alan, ardından yılın bütün filmleri arasından yapılan seçmede FIPRESCI Büyük Ödülü’nü kazanan bir çağdaş hayat eleştirisi: “Toni Erdmann”, Romanya Yeni Dalgasının öncü yönetmeni Cristi Puiu’nun bu yıl Altın Palmiye için yarışan filmi “Sieranevada”, Rumen sinemasının genç yeteneği Bogdan Mirica’nın ilk filmi olan ve Cannes Film Festivali Belirli Bir Bakış bölümünde FIPRESCI Ödülü kazanan “Köpekler / Caini”, Cannes’ın Belirli Bir Bakış bölümünü açan bu film olan, Mohammed Diab imzalı “Çatışma / Esthebak”, “Örümcek Kadının Öpücüğü”nün unutulmaz yıldızı Sonia Braga’nın bir kez daha parladığı film Kleber Mendonça Filho “Aquarius”, “Köprüdekiler” ve “Hayat Boyu” adlı filmleriyle Türkiye festivallerinde ilgi gören Aslı Özge’nin ilk Alman yapımı filmi olan ve Berlinale Panorama Special bölümünde dünya prömiyerini yapan “Ansızın / Auf Einmal”,Cannes Film Festivali Belirli Bir Bakış bölümü ödülünü kazanan ve yönetmen Juho Kuosmanen’in ilk filmi olan “Olli Maki’nin En Mutlu Günü / Hymyilevä mies”, Ana Katz’ın Sundance’de senaryo ödülü kazanan ve Arjantin’de hem akademi hem eleştirmen ödüllerine birçok dalda aday gösterilen filmi “Parktaki Arkadaşım / Mi amiga del parque”, İtalyan sinemasının yaşayan büyük ustalarından Marco Bellocchio imzalı “Tatlı Rüyalar / Fai Bei Sogni”, Boo Junfeng imzalı Malezya sinemasından ilginç bir örnek, “Çırak / Apprentice” , Pedro Almodovar’ın so filmi “Julieta”, Martin Zandvliet imzalı “Mayın Ülkesi / Under Zandet”, Suudi Arabistan’dan bir romantik komedi ola ve Berlinale Forum’da Ekümenik Jüri Ödülü kazanan Mahmoud Sabbagh imzalı “Barakah Barakah ile Tanışınca / Barakah Yoqabil Barakah”,Rotterdam’da Kaplan Ödülü, Seattle’da Büyük Jüri Ödülü kazanan “Metallica’yı Beklerken / Radio Dreams” ve video sanatçısı Omer Fast’ın Tom McCarthy’nin kült romanından uyarladığı “Geriye Kalan / Remainder” isimli eserleri izleyebilecekler.
Kiarostami ile Yolculuk
Festivalin gösterim bölümünde, Temmuz ayında yitirdiğimiz İranlı ünlü yönetmen Abbas Kiarostami de, özel bir bölümle anılacak. "Kiarostami ile Yolculuk" başlığı altındaki bölümde, yönetmene 1992 yılında 11. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde FIBRESCI Ödülü kazandıran "Yakın Plan", 1994 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye adaylığı getiren "Zeytinlikler İçinden", 1997 yılında Cannes Film Festivali’nden Altın Palmiye ödülü kazandıran "Kirazın Tadı", 1999 yılında Venedik Film Festivali’nde Büyük Jüri Özel Ödülü kazandıran "Rüzgar Bizi Sürükleyecek" ve 2004 yapımı belgeseli olan ve yönetmenin "10" adlı filmini çekerken kullandığı teknikleri konu alan belgeseli "10 Üzerinden On" izleyiciyle buluşacak.
Cervantes 400 yaşında
Ünlü İspanyol yazar Cervantes, ölümünün 400. yılı nedeniyle festivalde özel bir gösterimle anılacak ve Arthur Hiller’ın müzikal komedisi “Don Kişot (Man of la Mancha)” sinemaseverlerle buluşacak.
Türk sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden biri olan Ömer Lütfi Akad’ın, ülkemizdeki göç, kentleşme ve kadın sorunlarını ele aldığı unutulmaz üçlemesi "Gelin" (1973), "Düğün" (1974) ve "Diyet" (1975) yine festival kapsamında izleyiciyle buluşacak eserler arasında olacak.
Engelsiz festival
Sosyal sorumluluk projesi kapsamında, her yıl gerçekleştirdiği bölüm nedeniyle “Engelsiz festival” unvanını alan Uluslararası Adana Film Festivali, bu yıl da engelli vatandaşlar için özel bir gösterim programı hazırladı. Sesli betimleme sistemi ile özel olarak hazırlanan bölüm kapsamında Büyükşehir Belediye Tiyatro Salonu’nda, 19 Eylül Pazartesi, 20 Eylül Salı ve 22 Eylül Perşembe günleri, saat 14.30’da gösterimler gerçekleştirilecek.
"Yaşar Kemal: Çukurova’dan dünyaya açılan pencere"
23. Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında, her yıl olduğu gibi, sanatseverlerin ilgisini çekecek bir söyleşi düzenlenecek.
Bu yıl gerçekleştirilecek ilk söyleşinin başlığı; "Yaşar Kemal: Çukurova’dan Dünya’ya Açılan Pencere" olacak.
Söyleşinin moderatörlüğünü, yazar Yekta Kopan yapacak.
Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz dünyaca ünlü yazarla ilgili söyleşiye katılacak isimler, yazar - yapımcı Nebil Özgentürk, yapımcı Arif Keskiner, yazar Osman Şahin ve oyuncu Menderes Samancılar’dan oluşacak.
Söyleşi öncesinde, yönetmenliğini Nebil Özgentürk’ün yaptığı ’Türkiye’nin Evrensel Yazarı: Yaşar Kemal’ isimli belgesel izlenecek.
Söyleşi, 21 Eylül Çarşamba günü, saat 16.00’da, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilecek.
Sergiler sanatseverleri bekliyor
Festival haftası boyunca üç sergi, sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Eski Türk Filmleri Afişleri ve 45’likler Sergisi: Serdar Kürkbabaoğlu koleksiyonuna ait afişler, Gramofon Evi’nin koleksiyonuna ait film müziklerinin yer aldığı plaklar eşliğinde, 75. Yıl Sanat Galerisi’nde sergilenecek.
Türk Sineması’nın Yüzleri Sergisi: Görkem Gül tarafından hazırlanan sergi, Büyükşehir Belediyesi Fuayesi’nde görülebilecek.
Film Afişleri Sergisi: Yine Serdar Kürkbabaoğlu koleksiyonuna ait olan Türk Sinemasının unutulmaz filmlerinin afişlerinin yer aldığı sergi, Adana Kültür Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşacak.
Altın Koza Kısa Film Atölyesi
Festival kapsamında her yıl olduğu gibi bir de kısa film atölyesi gerçekleştirilecek. Koordinatörlüğünü senarist ve yönetmen Işıl Özgetürk’ün üstleneceği atölyede, sinemada sektörünün profesyonelleri katılımcılara festival haftası boyunca kurgu, senaryo - film okuma, görüntü yönetmenliği, oyuncu seçimi, yapım geliştirme ve film çekimi konularında dersler verecek.