Bakanlar Kurulu sonrası Numan Kurtulmuş'tan açıklama

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Bu caniyi Türkiye'ye vermek ABD'nin vazifesi" dedi.

Bakanlar Kurulu sonrası Numan Kurtulmuş'tan açıklama
Bakanlar Kurulu sonrası Numan Kurtulmuş'tan açıklama
Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı:

Türkiye'nin her yerinde terör ve terör örgütleriyle mücadeleye kararlılıkla devam edileceğimizin bilinmesini bir kere daha ifade etmek istiyorum. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ortaya çıkan tablo, birileri zannetmesin ki Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığını bir türlü akamete ya da sekteye uğratır.

Tam tersine bedeli ne olursa olsun, terör örgütlerinin tamamına karşı, bölücü terör örgütüne karşı da bu mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz.

Saldırıda yaralanan Özel Harekatçı Bülent Yurtsever bugün şehit oldu. 15 Temmuz'un canilerini bir kez daha lanetliyorum.

'DİRENİŞ DESTANIYDI'

15 Temmuz'daki muhteşem bir direniş destanıydı. Zafer bahşeden bütün milletimize teşekkür ediyorum. Bu nesilden nesile aktarılacak bir destandır. Allah, 15 Temmuz'u bir daha bu millete yaşatmasın.

Şimdi bundan sonra Türkiye, kararlılıkla aynen 15 Temmuz akşamı gösterdiği o kararlılığı ve cesareti göstererek, akılla, izanla ve her şeyi planlayarak bundan sonra hızla 15 Temmuz sonrasından çıkacaktır.

'DARBECİLERİN İSTEDİKLERİNİN TAM TERSİ OLUYOR'


Şunu peşin peşin ifade etmek istiyorum; bu darbeyi yapan FETÖ çetesinin elemanları ve onların arkasındaki akıllar neyi murad ederek bu darbe teşebbüsüne başlamışlarsa, Allah'ın izniyle onun tam tersi olacaktır ve olmaktadır.

Ne istediler bu darbeyi yapanlar; toplumsal kutuplaşma çıksın, iç savaş yaşansın. Tam tersine millet birleşiyor, darbeyi yapan maşalara gerekli cezaları veriyor. Siyasette büyük çatışma çıksın istediler. İşbirliği, dayanışma yaşanıyor. Darbeciler ne istedilerse tam tersi oldu.

'EKONOMİ İYİ YOLDA'

Türkiye ekonomisi iyi bir yolda yoluna devam ediyor. Mali disiplinden hiç şaşmayacağız.

TSK'DAKİ YENİDEN YAPILANMA

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeniden yapılanması ile ilgili gelişmelerin, öyle tesadüfen, 'darbe oldu bundan sonra ne yaparız' şeklinde anlayışlarla değil, çok iyi hazırlanmış ana fikri ve ana çerçevesi çok planlanmış bir çalışmanın sonucu olduğunu ifade etmek isterim.

'UZMAN ORDU İÇİN HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR'

Türkiye'nin çok büyük kitlelere sahip silahlı kuvvetleri yerine, amacı bütünüyle vatan savunmasına odaklanmak olan uzman bir orduya dönülmesiyle ilgili hazırlıklar da gerçekleştirilmektedir, yapılmaktadır.

Silahlı gücün tek bir elde toplanmasının önlenmesi... Bunun için jandarma ve sahil güvenliğin İçişleri Bakanlığına, kuvvet komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığına, Genelkurmay Başkanlığının da doğrudan doğruya Cumhurbaşkanımıza bağlanması bu amaçla, yani silahlı gücün tek bir elde toplanmasını önlemek amacıyla atılmış bir adımdır.
Türkiye'de darbelere zemin hazırlayan bir sistem var. TSK'nın yeniden yapılanma demokratikleştirilmenin önemi bir adımı olacaktır. Bir yıl içinde bütün adımları tamamlayacağız.

37 KİŞİDEN 36'SI YAKALANDI


Cumhurbaşkan Erdoğan'a suikast girişiminde bulunan 37 kişilik bir tim. Timin başında bir tuğgeneral var. Herkes gönüllü, seçme olarak oluşturulmuş. Allah'a çok şükür Cumhurbaşkanımızın kılına zarar gelmeden başarısız olmuşlardır. Bu 37 kişinin 36'sı yakalanmış oldu. Sadece bir astsubay aranıyor. O da yakında yakalanacaktır. En çok aranan o çete lideri de Pensilvanya'dan getirilecektir.

ALMANYA'YA TEPKİ


Almanya'daki mitinge katılan herkese teşekkür ediyoruz. Maşallah Alman adaletine. Bu davranış çifte standarttır. Sayın Cumhurbaşkanı daha önce telekonferansla mitinglere katılmıştı. Peki daha önceki kararları neden unuttunuz?

Dostlarımızın da bu darbe girişimine karşı seslerini yükseltmelerini isterdik.

Demokrasi nöbeti, 7 Ağustos'ta muhteşem bir mitingle sona erecektir. Bu miting herhangi bir partinin mitingi değildir. Bu miting, bütün Türkiye'nin mitingidir. Bütün partilerin, bütün demokratların, bütün vatanseverlerin, yurtseverlerin mitingidir. Hayat tarzları, dünya görüşleri ne olursa olsun herkesi pazar günü demokrasi nöbetini taçlandırmaya, İstanbul'a, Yenikapı Meydanına davet ediyoruz.

Darbe girişimi gerçekleşseydi FETÖ çetesinin dışında kimseye hayat hakkı olmayacaktı. Çeteyle ilişkisi olan herkes kamuda ayıklanacaktır. Kurunun arasında yaşın da yanmamasına çalışacağız. Bunlarla ilişkisi olmayan vatandaşlarımız rahat olsun.

FETÖ LİDERİNİN ABD'DEN İADESİ

ABD empati yapsın. Bu dostluk ilişkisi bu empatiyi yapmalarını gerektirir. Bu caniyi Türkiye'ye vermek ABD'nin vazifesi. Biz hukuken elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Herhalde kimsenin FETÖ konusunda herhangi bir tereddütü yoktur. Varsa saf kategorisinde değerlendirmek lazım. Ama ben ABD'li hiçbir yöneticinin saf olduğunu düşünmüyorum.

Papa Francesco, darbe girişimi sonrasıTürkiye'de yaşananlar hakkında neden hiç konuşmaması ile ilgili, 'Bu konuda konuşmadım, çünkü aldığım bilgilere göre henüz orada ne olduğundan emin değilim' demişti.

Artık şöyle bir kararla karşı karşıyalar; bir tane terörist başını orada kendileri birtakım imkanlar sağlayarak orada yaşamasını mı sağlamak, yoksa 79 milyon Türkiye Cumhuriyeti yurttaşının dostluk ve müttefiklik ilişkisine saygı mı göstermek? Bu tercihi yapacak Amerikalılardır, Amerikalı yöneticilerdir.'

'İSİMLERLE İLGİLİ TASARRUF YOK'


Genelkurmay Başkanlığı sembolik bir makam değildir. TSK'nın bütünün başkomutanı Sayın Cumhurbaşkanıdır. Şahıslarla ilgili bir tasarruf yoktur.

Öyle bir sistem kurmayılız ki bir daha kimse darbe yapamasın.

MEMURUN İPTAL EDİLEN İZİNLERİ

(Memurların iptal edilen izinleri) Net bir tarih söyleyemiyoruz. Terbir için alındı. Herhalde çok kısa süre içerisinde olacak. Tarih vermek istemiyorum.

DİYANET BAŞKANI'NIN TALEBİ

(Diyenet İşleri Başkanı’nın Cumhurbaşkanlığı’na bağlanması talebi) Diyanet İşleri Başkanlığı Başbakanlığa bağlıdır. Bürokratların bu şekilde açıklama yapmaları şık değil.