'Portföy Şirketlerine Performans Kriteri Getirilmeli'
Katılım Emeklilik Genel Müdürü Sincek: '(Portföy şirketlerine performans kriteri) Sektör bununla ilgili performans kriteri getirmek istiyor. Şu anda başarılı ya da başarısıza da aynı ücreti ödüyoruz. Fon büyüklüğüne göre yüzde 20 getiren de, benchmark'ın altında kalan da aynı parayı kazanıyor' 'Sistem, kendini ispat etti ki otomatik katılım konuşuluyor. İngiltere 5 yıl önce bunu yaptı. Biz sendikaları bir türlü ikna edemiyoruz' '2016’da büyümede hız kesmeden BES için 100 bin yeni katılımcıyı daha bünyemize katmayı hedefliyoruz'
Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, portföy şirketlerine performans kriteri getirilmek istendiğini ifade ederek, 'Şu anda başarılı ya da başarısıza da aynı ücreti ödüyoruz. Fon büyüklüğüne göre yüzde 20 getiren de, benchmarkın altında kalan da aynı parayı kazanıyor.' dedi.
Sincek, şirketin ilk yarı performansını ve sektöre ilişkin gelişmeleri değerlendirdiği toplantıda, Türkiye’nin köklü katılım bankaları Albaraka Türk ve Kuveyt Türk’ün güç birliğinden doğan Katılım Emeklilik'in, sektörün 19. bireysel emeklilik ve hayat sigortası şirketi olarak faaliyete başladığını hatırlattı.
Katılım Emeklilik'in, katılımcı ve sigortalıların bugünkü huzurunu gelecekte de sürdürmelerini ve tasarruf bilinci oluşturmayı ilke edindiğini, tasarruf yapmak isteyen müşterilerine katılım esaslı sistemiyle alternatif sunduğunu ifade eden Sincek, bireysel emeklilik, hayat sigortası, kritik hastalıklar sigortası, ferdi kaza sigortası ve eğitim sigortası ürünleri sunan Katılım Emeklilik’in tüm ürünlerinin, tekafül yaklaşımıyla, yardımlaşma ve dayanışma mantığı ile oluşturulduğunu söyledi.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) ilk yarı performansına de değinen Sincek, BES'te katılımcı sayısındaki artışın bu yıl da sürdüğünü, sektörde katılımcı sayısının 6,3 milyona ve fon toplamının 53,4 milyar TL'ye ulaştığını bildirdi. Katılımcı sayısının 2016'nın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,6, fon toplamının ise yüzde 28 artış gösterdiğini kaydeden Sincek, şöyle devam etti:
'Aynı dönemde Katılım Emeklilik, katılımcı sayısını yüzde 171,9 ve fon toplamını yüzde 236,3 artırmayı başardı. Katılımcı sayımız 121 bine, fon büyüklüğümüz ise 363,6 milyon liraya yükseldi. Şirketimiz, senelik sıralamada 24 bin 505 sözleşme sayısı artışı ile 7. sırada bulunuyor. Katılım Emeklilik olarak, 2016’da büyümede hız kesmeden devam ederek BES için 100 bin yeni katılımcıyı daha bünyemize katmayı hedefliyoruz. Dijital platformlarda ve sosyal medyada aktif iletişim kuran markalardan biriyiz. Katılımcılar, internet şubesini aktif olarak kullanıyor. Ayrıca, 2016’da mobil şubeyi de tamamlayarak hizmete sunmayı planlıyoruz. Katılım Emeklilik, katılımcılarının 36 yaş ortalamasıyla sektörün en genç ve dinamik şirketi olduğunu gözler önüne seriyor.'
- 'Faizsiz fonların büyüklüğü 2,6 milyar liraya ulaştı'
Sincek, faizsiz emeklilik fonlarının tüketicilerle 4-5 yıl önce buluşmasına karşın bu fonları tercih eden katılımcı sayısının giderek arttığını belirterek, sektördeki payı yüzde 5’e ulaşan faizsiz emeklilik fonlarını tercih eden katılımcı sayısının 525 bine yükseldiğini, faizsiz fonların büyüklüğünün de 2,6 milyar liraya ulaştığını kaydetti. Sistemdeki 250 emeklilik fonundan 40'ının faizsiz emekliliğe ait olduğunu bildiren Sincek, faizsiz bireysel emeklilik sisteminin, tamamen katılım prensipleri doğrultusunda kurulan ve işletilen fonlar aracılığıyla güçlü bir tasarruf ve yatırım alternatifi sunduğunu kaydetti.
İcazet alarak sektöre sundukları 7 fonda da yatırımlarını, piyasadaki mevcut bütün alternatif enstrümanları kullanarak harmanladıklarını belirten Sincek, 'Dolayısıyla burada altın fonumuz, kamu ve özel kira sertifikaları fonumuz, katılım endeksi dahilinde hisse senedi fonumuz ve dövize endeksli sukuk yatırımlarımız bulunuyor. Katılım esasıyla işleyen faizsiz emekliliğin en önemli özelliği şeffaflık. Biz de her ürünümüzle, her fonumuzla ilgili müşterilerimizi sürekli bilgilendiriyoruz.' dedi.
Katılım Emeklilik'in kısa süre içerisinde banka sigortacılığı ve sigortalama oranlarında, yıllardır bu işi yapan sigorta şirketlerinin seviyesini yakalamayı başardığını ifade eden Sincek, hayat sigortacılığında bir yıl gibi kısa bir sürede 51 bin sigortalıya ulaştıklarını, bu yıl için de 60 bin yeni poliçe sayısına ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.
Faizsiz hayat sigortacılığını sektörde ilk defa sunduklarını hatırlatan Sincek, kredi hayat, kritik hastalıklar ve destek ferdi kaza sigortalarıyla ortalamanın üzerinde bir performans sergilemeyi başardıklarını da dile getirdi.
Sincek, otomatik katılım sisteminin Türkiye'de henüz bulunmayan ikinci basamak emeklilik sistemine güçlü bir alternatif olacağını, sektörde önemli bir canlanma sağlayacak yeni sistemle ilgili Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılan çalışmaların hızlandırıldığını bildirdi. Sincek, 'Sistemde zorunlu bir katılım söz konusu değil, şirket tarafından ilk giriş yapıldıktan sonra katılımcının belirlenen süre zarfı sonunda sistemden çıkış yapma opsiyonu bulunacak. Böylece katılımcının kendi istediğiyle yaptığı bir tasarruf aracı olması hedefleniyor.' diye konuştu.
- 'Tekafül sigortacılığında hızlı bir büyüme görmeye devam edeceğiz'
Ayhan Sincek, 'tekafül sigortacılığı' tanımının Türkiye’de çoğunlukla katılım sigortacılığı olarak kullanıldığını, Arapçadan gelen tekafülün, 'karşılıklı garanti vermek', 'birbirine kefil olmak' ve 'dayanışma' anlamına geldiğini söyledi.
Sincek, 'Tekafül sigortacılığının özünde, şeffaflık ve sigortalıya karşı etik değerlerin daha önemli olduğu bir yapı bulunuyor. Konvansiyonel sigortaya uzak duran ve dini açıdan sakıncalar gören kişiler, bu modele dayalı ürünleri içeren tekafül sigortacılığı ürünlerini dünyada önemli bir gelişme alanı olarak gösteriyor. Ülkemizin demografik yapısı, finans sektörünün gücü ve güvenilir yapısı göz önüne alındığında bu alanda yüksek bir potansiyel var. Bu alanlarda önümüzdeki dönemde hızlı bir büyüme görmeye devam edeceğiz.' şeklinde konuştu.
- 'Asgari ücretlinin bizden gelip normal BES'i alması ona daha maliyetli olabilir'
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Sincek, BES'in diğer enstrümanların getirileriyle kıyaslanmasına ilişkin olarak, 'BES'i, Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu (TEFAS) dediğimiz diğer yatırım fonlarıyla karşılaştırmak gerekiyor. BES'i mevduatla karşılaştırırsak, BES'i hiç kimseye anlatamayız. Hiç kimse de memnun olmaz. Bu elma ile armutu karşılaştırmak demektir. İnsanların yüzde 91'i fon konusunda tercih yapmıyor. 'Fon karmamızı değiştirelim' diyen kişi sayısı da çok az. Katılımcıların yüzde 70-80'i sabit getirili enstrümanlardan oluşan standart fonları seçiyor. Bu fonun getirisi enflasyon üzerinde 1-2 puan olursa çok başarılıdır.' ifadelerini kullandı.
BES'in çok doğru, şeffaf ve denetlenebilir bir sistem olduğuna işaret eden Sincek, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Sistem, kendini ispat etti ki otomatik katılım konuşuluyor. İngiltere 5 yıl önce bunu yaptı. Yüzde 1 katkı ile başladılar ve bugün yüzde 3'e çıktı. Biz sendikaları bir türlü ikna edemiyoruz. Sanki çok kötü, vatandaş kandırılacak, paraları toplanacak ve götürülecek gibi bir durum var ortada. Aslında hiç alakası yok. Her şey şeffaf ve ciddi denetim var. Aslında asgari ücretlinin bizden gelip normal BES'i alması ona daha maliyetli olabilir. Ama otomatik katılıma girmesi bedavaya... BES, bedava bir ürün değil. Otomatik katılımda asgari ücretli bedavaya sisteme giriş yapacak. Devletin yüzde 25 katkısı burada da olacak.'
Sincek, sisteme aylık giriş-çıkış miktarına ilişkin bir soruya da, 'Sisteme aylık 80-90 bin giriş, 60 bin-75 bin çıkış oluyor. Giriş daha fazla. Ortalama birikimi 5 bin lira ve 60 bin çıkış olarak hesaplarsak, 300 milyon TL civarında çıkışın yaşandığını söyleyebiliriz. BES'te tasarrufun kısmi çekilmesi diye bir şey yok. Ama şu an konuşulan konular arasında bulunuyor. Parasını çekenlerin çoğu ihtiyaçtan yaptığını söylüyor.' karşılığını verdi.
Sincek, şirketlerde maliyet anlamında başa baş noktasına 6-7 yılda gelindiğini de bildirdi.
- 'Performans kriterinin getirilmesi, portföy şirketine ilave motivasyon sağlayacaktır'
Katılım Emeklilik Genel Müdürü Sincek, toplanan fonun portföy şirketlerinde değerlendirilmesiyle ilgili performans kriteri getirilmesine ilişkin bir soru üzerine de, şunları kaydetti:
'Sektör bununla ilgili performans kriteri getirmek istiyor. Şu anda başarılı ya da başarısıza da aynı ücreti ödüyoruz. Fon büyüklüğüne göre yüzde 20 getiren de, benchmark'ın altında kalan da aynı parayı kazanıyor. Performans kriterinin getirilmesi, portföy şirketine ilave motivasyon sağlayacaktır. Burada yapılmak istenen, performansa ödül... SPK, performansı iyi değilse portföy yönetim şirketinin değiştirilmesini isteyebilir. Bugüne kadar yapmadı. Sıkıntı; grup şirketleri ile aile şirketlerinin kendi portföy yönetim şirketi, kendi bankası ve kendi emeklilik şirketi üçgeninde gelişiyor. Rekabet yok. Burada rekabeti yaratmanız gerekiyor. Bununla ilgili düzenleme yapılmasını istiyoruz.'
Kaynak: AA
Sincek, şirketin ilk yarı performansını ve sektöre ilişkin gelişmeleri değerlendirdiği toplantıda, Türkiye’nin köklü katılım bankaları Albaraka Türk ve Kuveyt Türk’ün güç birliğinden doğan Katılım Emeklilik'in, sektörün 19. bireysel emeklilik ve hayat sigortası şirketi olarak faaliyete başladığını hatırlattı.
Katılım Emeklilik'in, katılımcı ve sigortalıların bugünkü huzurunu gelecekte de sürdürmelerini ve tasarruf bilinci oluşturmayı ilke edindiğini, tasarruf yapmak isteyen müşterilerine katılım esaslı sistemiyle alternatif sunduğunu ifade eden Sincek, bireysel emeklilik, hayat sigortası, kritik hastalıklar sigortası, ferdi kaza sigortası ve eğitim sigortası ürünleri sunan Katılım Emeklilik’in tüm ürünlerinin, tekafül yaklaşımıyla, yardımlaşma ve dayanışma mantığı ile oluşturulduğunu söyledi.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) ilk yarı performansına de değinen Sincek, BES'te katılımcı sayısındaki artışın bu yıl da sürdüğünü, sektörde katılımcı sayısının 6,3 milyona ve fon toplamının 53,4 milyar TL'ye ulaştığını bildirdi. Katılımcı sayısının 2016'nın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,6, fon toplamının ise yüzde 28 artış gösterdiğini kaydeden Sincek, şöyle devam etti:
'Aynı dönemde Katılım Emeklilik, katılımcı sayısını yüzde 171,9 ve fon toplamını yüzde 236,3 artırmayı başardı. Katılımcı sayımız 121 bine, fon büyüklüğümüz ise 363,6 milyon liraya yükseldi. Şirketimiz, senelik sıralamada 24 bin 505 sözleşme sayısı artışı ile 7. sırada bulunuyor. Katılım Emeklilik olarak, 2016’da büyümede hız kesmeden devam ederek BES için 100 bin yeni katılımcıyı daha bünyemize katmayı hedefliyoruz. Dijital platformlarda ve sosyal medyada aktif iletişim kuran markalardan biriyiz. Katılımcılar, internet şubesini aktif olarak kullanıyor. Ayrıca, 2016’da mobil şubeyi de tamamlayarak hizmete sunmayı planlıyoruz. Katılım Emeklilik, katılımcılarının 36 yaş ortalamasıyla sektörün en genç ve dinamik şirketi olduğunu gözler önüne seriyor.'
- 'Faizsiz fonların büyüklüğü 2,6 milyar liraya ulaştı'
Sincek, faizsiz emeklilik fonlarının tüketicilerle 4-5 yıl önce buluşmasına karşın bu fonları tercih eden katılımcı sayısının giderek arttığını belirterek, sektördeki payı yüzde 5’e ulaşan faizsiz emeklilik fonlarını tercih eden katılımcı sayısının 525 bine yükseldiğini, faizsiz fonların büyüklüğünün de 2,6 milyar liraya ulaştığını kaydetti. Sistemdeki 250 emeklilik fonundan 40'ının faizsiz emekliliğe ait olduğunu bildiren Sincek, faizsiz bireysel emeklilik sisteminin, tamamen katılım prensipleri doğrultusunda kurulan ve işletilen fonlar aracılığıyla güçlü bir tasarruf ve yatırım alternatifi sunduğunu kaydetti.
İcazet alarak sektöre sundukları 7 fonda da yatırımlarını, piyasadaki mevcut bütün alternatif enstrümanları kullanarak harmanladıklarını belirten Sincek, 'Dolayısıyla burada altın fonumuz, kamu ve özel kira sertifikaları fonumuz, katılım endeksi dahilinde hisse senedi fonumuz ve dövize endeksli sukuk yatırımlarımız bulunuyor. Katılım esasıyla işleyen faizsiz emekliliğin en önemli özelliği şeffaflık. Biz de her ürünümüzle, her fonumuzla ilgili müşterilerimizi sürekli bilgilendiriyoruz.' dedi.
Katılım Emeklilik'in kısa süre içerisinde banka sigortacılığı ve sigortalama oranlarında, yıllardır bu işi yapan sigorta şirketlerinin seviyesini yakalamayı başardığını ifade eden Sincek, hayat sigortacılığında bir yıl gibi kısa bir sürede 51 bin sigortalıya ulaştıklarını, bu yıl için de 60 bin yeni poliçe sayısına ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.
Faizsiz hayat sigortacılığını sektörde ilk defa sunduklarını hatırlatan Sincek, kredi hayat, kritik hastalıklar ve destek ferdi kaza sigortalarıyla ortalamanın üzerinde bir performans sergilemeyi başardıklarını da dile getirdi.
Sincek, otomatik katılım sisteminin Türkiye'de henüz bulunmayan ikinci basamak emeklilik sistemine güçlü bir alternatif olacağını, sektörde önemli bir canlanma sağlayacak yeni sistemle ilgili Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılan çalışmaların hızlandırıldığını bildirdi. Sincek, 'Sistemde zorunlu bir katılım söz konusu değil, şirket tarafından ilk giriş yapıldıktan sonra katılımcının belirlenen süre zarfı sonunda sistemden çıkış yapma opsiyonu bulunacak. Böylece katılımcının kendi istediğiyle yaptığı bir tasarruf aracı olması hedefleniyor.' diye konuştu.
- 'Tekafül sigortacılığında hızlı bir büyüme görmeye devam edeceğiz'
Ayhan Sincek, 'tekafül sigortacılığı' tanımının Türkiye’de çoğunlukla katılım sigortacılığı olarak kullanıldığını, Arapçadan gelen tekafülün, 'karşılıklı garanti vermek', 'birbirine kefil olmak' ve 'dayanışma' anlamına geldiğini söyledi.
Sincek, 'Tekafül sigortacılığının özünde, şeffaflık ve sigortalıya karşı etik değerlerin daha önemli olduğu bir yapı bulunuyor. Konvansiyonel sigortaya uzak duran ve dini açıdan sakıncalar gören kişiler, bu modele dayalı ürünleri içeren tekafül sigortacılığı ürünlerini dünyada önemli bir gelişme alanı olarak gösteriyor. Ülkemizin demografik yapısı, finans sektörünün gücü ve güvenilir yapısı göz önüne alındığında bu alanda yüksek bir potansiyel var. Bu alanlarda önümüzdeki dönemde hızlı bir büyüme görmeye devam edeceğiz.' şeklinde konuştu.
- 'Asgari ücretlinin bizden gelip normal BES'i alması ona daha maliyetli olabilir'
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Sincek, BES'in diğer enstrümanların getirileriyle kıyaslanmasına ilişkin olarak, 'BES'i, Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu (TEFAS) dediğimiz diğer yatırım fonlarıyla karşılaştırmak gerekiyor. BES'i mevduatla karşılaştırırsak, BES'i hiç kimseye anlatamayız. Hiç kimse de memnun olmaz. Bu elma ile armutu karşılaştırmak demektir. İnsanların yüzde 91'i fon konusunda tercih yapmıyor. 'Fon karmamızı değiştirelim' diyen kişi sayısı da çok az. Katılımcıların yüzde 70-80'i sabit getirili enstrümanlardan oluşan standart fonları seçiyor. Bu fonun getirisi enflasyon üzerinde 1-2 puan olursa çok başarılıdır.' ifadelerini kullandı.
BES'in çok doğru, şeffaf ve denetlenebilir bir sistem olduğuna işaret eden Sincek, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Sistem, kendini ispat etti ki otomatik katılım konuşuluyor. İngiltere 5 yıl önce bunu yaptı. Yüzde 1 katkı ile başladılar ve bugün yüzde 3'e çıktı. Biz sendikaları bir türlü ikna edemiyoruz. Sanki çok kötü, vatandaş kandırılacak, paraları toplanacak ve götürülecek gibi bir durum var ortada. Aslında hiç alakası yok. Her şey şeffaf ve ciddi denetim var. Aslında asgari ücretlinin bizden gelip normal BES'i alması ona daha maliyetli olabilir. Ama otomatik katılıma girmesi bedavaya... BES, bedava bir ürün değil. Otomatik katılımda asgari ücretli bedavaya sisteme giriş yapacak. Devletin yüzde 25 katkısı burada da olacak.'
Sincek, sisteme aylık giriş-çıkış miktarına ilişkin bir soruya da, 'Sisteme aylık 80-90 bin giriş, 60 bin-75 bin çıkış oluyor. Giriş daha fazla. Ortalama birikimi 5 bin lira ve 60 bin çıkış olarak hesaplarsak, 300 milyon TL civarında çıkışın yaşandığını söyleyebiliriz. BES'te tasarrufun kısmi çekilmesi diye bir şey yok. Ama şu an konuşulan konular arasında bulunuyor. Parasını çekenlerin çoğu ihtiyaçtan yaptığını söylüyor.' karşılığını verdi.
Sincek, şirketlerde maliyet anlamında başa baş noktasına 6-7 yılda gelindiğini de bildirdi.
- 'Performans kriterinin getirilmesi, portföy şirketine ilave motivasyon sağlayacaktır'
Katılım Emeklilik Genel Müdürü Sincek, toplanan fonun portföy şirketlerinde değerlendirilmesiyle ilgili performans kriteri getirilmesine ilişkin bir soru üzerine de, şunları kaydetti:
'Sektör bununla ilgili performans kriteri getirmek istiyor. Şu anda başarılı ya da başarısıza da aynı ücreti ödüyoruz. Fon büyüklüğüne göre yüzde 20 getiren de, benchmark'ın altında kalan da aynı parayı kazanıyor. Performans kriterinin getirilmesi, portföy şirketine ilave motivasyon sağlayacaktır. Burada yapılmak istenen, performansa ödül... SPK, performansı iyi değilse portföy yönetim şirketinin değiştirilmesini isteyebilir. Bugüne kadar yapmadı. Sıkıntı; grup şirketleri ile aile şirketlerinin kendi portföy yönetim şirketi, kendi bankası ve kendi emeklilik şirketi üçgeninde gelişiyor. Rekabet yok. Burada rekabeti yaratmanız gerekiyor. Bununla ilgili düzenleme yapılmasını istiyoruz.'