Üniversite Çalışanları Üzerinden 'Himmet' Vurgunu
Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu, Konya'da FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında kayyum atanan GESAV ve Mevlana Üniversitesinin incelediği banka hesaplarından çarpıcı sonuçlara ulaştı Kurulun hazırladığı raporda, üniversite çalışanlarınca nakit olarak vakfa yatırılan tutarların, vakfın kurucu ve yöneticilerinin kontrolünde himmet, burs, kurban, zekat, fitre gibi adlar altında toplanan veya toplatılan paralar olduğu kanaatine varıldığı belirtildi Bağış yapan kişilerin gelirleri ile bağış tutarlarının uyumsuz olduğu kaydedilen raporda, ücret karşılığı çalışan kişilerin çalıştığı yerlere büyük miktarlarda bağış yapmasının mantıklı bir izahının olmadığı ifade edildi Bir üniversite çalışanının 5 işlemde toplam 108 bin lira bağış yapması dikkat çekti.
Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu, Konya'da yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında kayyum atanan GESAV ve Mevlana Üniversitesinin banka hesaplarını inceledi. Vakfa bağış yapanlar arasında Mevlana Üniversitesi ve GESAV çalışanları ile yakınlarının da bulunduğu belirtildi.
Çoğunlukla herhangi bir şirkette ortaklık kaydı olmayan kişilerin özellikle üniversitenin faaliyetine başladığı 2010'da yoğun olarak vakfa belirli aralıklarla toplu makbuz karşılığı nakit bağışlar yaptığı tespit edildi. Bu şekilde 20 bin liradan 108 bin liraya kadar farklı tutarlarda bağış yapan çok sayıda üniversite çalışanı olduğu belirlendi.
- Bağıştan bilgilerinin olmadığını iddia ettiler
Vakfa bağış yapanlar listesinde adı geçen, FETÖ/PDY'ye bağlı bir şirketin okulunda muhasebecilik yapan A.K'nin de incelenen hesaplara göre, vakfa belirli aralıklarla 20 bin lira nakit bağışta bulunduğu tespit edildi. A.K, Mevlana Üniversitesine ve bağlı olduğu vakfa bağış yapmadığını savundu. GESAV'da bir yıl muhasebeci olarak çalışan, kendi ve eşi adına toplam 37 bin lira vakfa bağış yaptığı söz konusu banka hesaplarında görülen R.K. de vakfa herhangi bir yardımda bulunmadığını öne sürdü. Bu şekilde birçok kişinin adlarına yapılan bağıştan haberdar olmadıklarını söyledikleri öğrenildi.
Aylık gelirleri 2 ile 3 bin lira arasında değişen üniversite çalışanlarından A.A'nın toplam 24 bin lira, R.Ç'nin 20 bin lira, R.U'nun 45 bin lira, F.D. ile eşinin 24 bin lira, R.K. ile eşinin 37 bin lira, M.Y'nin 23 bin lira bağışta bulunduğu tespit edildi. Mevlana Üniversitesi çalışanları arasında, toplamda 108 bin, 91 bin, 67 bin, 55 bin, 52 bin, 47 bin lira nakit bağışta bulunanlar yer alıyor.
- 'Yüksek miktarda bağış yapmalarının mantıklı izahı yok'
Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulunca hazırlanan raporda, vakıf ve üniversite tarafından toplanan bağışlara ilişkin değerlendirme de yapıldı.
Bağış yaptığı belirlenen kişilerin gelirleriyle bağış tutarlarının uyumsuz olduğu belirtilen raporda, ücret karşılığı çalışan kişilerin çalıştığı yerlere büyük miktarlarda bağış yapmasının mantıklı izahının olmadığı ifade edildi.
Çalışanlar tarafından nakit olarak vakfa yatırılan tutarların, vakfın kurucu ve yöneticilerinin kontrolünde himmet, burs, kurban, zekat, fitre gibi adlar altında toplanan veya toplatılan paralar olduğu yönünde müfettişlikçe kanaat oluştuğu aktarılan raporda, şunlar kaydedildi:
'Üniversite çalışanları tarafından otomatik ödeme talimatı verilerek maaş hesapları üzerinden kesinti yoluyla vakfa aktarılan tutarlar olduğu, çalışanlardan bazılarının vermiş oldukları ifadelerinde, bu aktarımların bilgisi olmadıklarını, vakfa bağış yapmadıklarını, bağış yapıp yapmadıklarını hatırlamadıklarını, üniversitedeki öğrencilere yardım amaçlı burs verdiklerini beyan etti. Mütevelli heyetinde yer alan kişilerin ortak oldukları şirketler aracılığıyla yapılan bağışların bir kısmının, vergi avantajları nedeniyle anılan vakıf yerine üniversiteye yapıldığı, üniversite gelirlerinin de çalışanlar üzerinden vakfa aktarılarak, bağış gelirleri ciddi şekilde düşen vakfın cari harcamaları ve öğrenci burs giderlerinin karşılanmaya sağlandığı kanaati oluştu. Diğer bir deyişle üniversite gelirlerinden çalışanlar vasıtasıyla vakfa dolaylı bir kaynak aktarımı olduğu yönünde kanaat oluştu.'