Madene İnmek İsteyen CHP Heyetine Barikat Engeli

CHP Genel Merkezi tarafından görevlendirilen milletvekilleri, Zonguldak’ın Kilimli beldesinde “Madenden Çıkmama” eylemi yapan işçilerle görüşmek istedi. Veli Ağbaba öncülüğündeki vekiller, madene inmek istedi. Polis ile kısa süren arbede sonrası vekiller, işçilerle 10 metre mesafeden görüşebildiler.

Madene İnmek İsteyen CHP Heyetine Barikat Engeli
CHP Genel Merkezi, Zonguldak’ın Kilimli beldesindeki Bölüm Mahallesi’nde “Madenden Çıkmama” eylemi başlatan işçiler için milletvekillerinden oluşan heyet görevlendirdi. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba öncülüğündeki heyette CHP Zonguldak Milletvekilleri Şerafettin Turpçu ve Ünal Demirtaş’ın yanı sıra CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya yer aldı.

Partililer eşliğinde madenin bulunduğu bölgeye gelen CHP heyeti, maden önünde bulunan polisin barikat engeliyle karşılaştı. Burada engeli aşarak madene inmek isteyen milletvekillerine polis izin vermedi. Kısa süreli tartışma arbedeye dönüştü. İlk barikatı aşan vekiller, polislerin engeliyle karşılaştı. Yaşanan arbede sırasında geride bulunan diğer partililer ve işçi yakınları barikatı zorladı.

Bir süre daha devam eden arbedede CHP’li milletvekilleri ortamı yatıştırmaya çalıştı. Madene inmek isteyen vekillere polis müdürü “Madene nasıl ineceksiniz. Sayın vekilim sakin olun” yanıtını verdi. Arbede sonrası alınan izinle madenin girişine gelen CHP heyeti, ocağın girişine 10 metre mesafeden işçilerle görüştü.

Bu arada, işçilerden Recep Çayırlı madende fenalaştı. Kocasının fenalaştığı haberini alan eşi ise gözyaşlarına boğuldu. Ambulansa alınan Recep Çayırlı, eşinin de ambulansa bindirilmesi ile hastaneye götürüldü.

“GEREKİRSE TBMM’NİN ÖNÜNDE YATACAĞIZ”

Madencilerle görüşen CHP heyeti ardından gazetecilere açıklamada bulundu. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Biz yaklaşık 1 haftadan beri devam eden, kendi alın teri, kendi emekleri için mücadele eden insanlarımızın yanında olduğunuzu bilmek isteriz. CHP Genel Merkezi ve Zonguldak örgütü olarak bu mücadelede sonuna kadar sizin yanınızdayız. Hem hukuksal anlamda, hem de sosyal anlamda sizin yanınızda olacağınızı bilmenizi isteriz. Maalesef burada biz bir sorunu çözmeye geldik. Bunu siyaset üstü olarak görmenizi isteriz. Bu ekmek, iş, emek meselesidir. Burada işçi arkadaşlarımızla konuşup açlık grevlerini bitirmeleri için geldik. Açlık grevinin sadece zararı grevde bulunan insanlaradır. Maalesef Emniyet Müdürü ve Sayın Vali’nin keyfi tutumu nedeniyle hukuk tanımaz tavrı nedeniyle içeri, madene girişimiz engellendi. Hukuksal anlamda hiçbir yeri olmamasına rağmen resmen hukuk tanımazlıkla içeri girişimiz engellendi. Hukukun olmadığı yerde eşkıyalık yer alır. Sayın Emniyet Müdürü ve Sayın Vali ile ilgili gerekli hukuksal başvuruları yapacağımızı, önümüzdeki hafta da TBMM’de konuyu gündeme getireceğimizin bilinmesini istiyoruz. Bunun peşini bırakmayacağız. Biraz önce işçi arkadaşlarımızla 10 metre görüş mesafesinden görüştük. Slogan atarak geldiler. Açlık grevini bırakmalarını istedik. Gerekirse TBMM’nin önünde yatacağımızı söyledik. Şimdi Genel Başkanımıza bilgi vereceğiz” diye konuştu.

“TTK’DAN 5 BİN 500 KADRO AÇIĞI OLDUĞUNU BİLİYORUZ”

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ise, “Burada bir ekmek kavgası, geçim kavgası var. Sorunun bir şekilde çözüme kavuşturulması gerekiyor. TTK’nın 5 bin 500 üretim işçisi açığı vardır. Burada bu ocak aslında TTK’nın ocağıdır. Redevans usulüyle verilmiştir. Asıl patron TTK’dır. 5 bin 500 norm kadro açığı olduğunu biliyoruz. 245 deneyimli, tecrübeli arkadaşımız, TTK bünyesinde yeniden işe başlatılarak çalıştırılması halinde o sorun çözülür diye düşünüyoruz. Bunun için biz CHP olarak elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi.

CHP heyeti aileler ile bir süre daha görüştükten sonra bölgeden ayrıldı.
Kaynak: İHA