Otobüslerde Yakıt Tüketimini Azaltmayı Amaçlayan Proje

Bartın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kırmacı, 'Hazırladığımız projeyle otobüslerde kalorifer sisteminden kaynaklanan ve ısınmayla harcanan yakıt tüketimi sıfıra indirilecek.'

Bartın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Volkan Kırmacı, hazırladıkları projeyle otobüslerde kalorifer sisteminden kaynaklanan ve ısınmayla harcanan yakıt tüketiminin sıfıra indirileceğini belirtti.

Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kırmacı, yaptığı yazılı açıklamada, 'Yolcu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Işınımla Isıtma Sisteminin Tasarımı, İmalatı ve Performans Deneylerinin Yapılması' başlıklı SAN-TEZ projesinin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kabul edildiğini ifade etti.

Proje kapsamında otobüslerde ilk defa iletken iplerle dokunan kumaş teknolojisi uygulanacağını ve taşıtlardaki kalorifer sistemini devre dışı bırakacak bu sistemin çalışması için en fazla 12 volt elektriğin yeteceğini aktaran Kırmacı, 'Hazırladığımız projeyle otobüslerde kalorifer sisteminden kaynaklanan ve ısınmayla harcanan yakıt tüketimi sıfıra indirilecek. Böylece ülke ekonomisine her yıl milyonlarca lira tasarruf sağlanacak.' ifadelerini kullandı.

Elektrikli araçların, kış aylarında tükettiği enerjiye bağlı olarak, katettiği mesafenin çok fazla düştüğüne işaret eden Kırmacı, şunları kaydetti:

'Elektronik tekstil ürünlerinin bu araçlarda kullanılmasıyla menzil mesafesi yüzde 40 artmaktadır. Yani mevcut Li-ion pil teknolojileriyle kış aylarında 100 kilometre gidebilen elektrikli araçlar, projenin uygulanmasıyla 160 kilometre gidebilecek. Projeyle elektrikli araçlarda yaşanan en büyük sorun da giderilecek.'

Proje ekibinden Bartın Üniversitesi doktora öğrencisi Hayri Eren ise, yapılan çalışmada birçok bilim dalından faydalanıldığını kaydetti.

Eren, şunları ifade etti:

'Multi disiplinler bir çalışma olarak proje malzeme geliştirme, otomatik kontrol, sanal modelleme, analiz ve araç üzeri uygulama disiplinlerini kapsamaktadır. Bu bağlamda yapılan proje, araştırmalarımız sonunda sadece ülkemiz için değil, dünyada tek olacak. Çalışmanın yurt içi ve yurt dışı patent başvuruları da yapılacaktır.'

Ege Üniversitesi ve Katip Çelebi Üniversitesinin de proje ortağı olduğu çalışmanın 2 yıl içerisinde tamamlanmasının planlandığı bildirildi.
Kaynak: AA