SAÜ'de 'Ortaçağ Hristiyan Avrupa'sında Bayramlar' Adlı Konferans Düzenlendi

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından “Ortaçağ Hristiyan Avrupası’nda Bayramlar” konulu bir konferans düzenlendi.

SAÜ'de 'Ortaçağ Hristiyan Avrupa'sında Bayramlar' Adlı Konferans Düzenlendi
SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi’nde gerçekleşen etkinliğe İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. María Jesûs Horta Sanz konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmasına bayram kelimesinin Latince karşılığının “Fiesta” olduğunu söyleyerek başlayan Sanz, günümüzde dinin önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, Ortaçağ’da ise her şeyin dine bağlı olduğunu ve dinin hayatın her aşamasına etki ettiğini ifade etti.

Ortaçağ’da insanların toplu bir şekilde etkinliklerde bulunduğu birlik ve beraberlik günlerinin dört aşamalı olduğunu dile getiren Sanz, “Çalışılmayan günler; toplumsal birliktelik, politik ya da dini günler ve eğlencelerdi. Eğlence faktörü en önemlisiydi fakat sıralamada diğerlerinden sonra geliyordu” dedi.

Noel konusunun Türkiye’de yılbaşıyla karıştırılmasına da değinen Sanz, “Noel Baba figürü aslında Ortaçağ’dan değil yakın tarihten kaynaklanır. Hristiyan kültüründe var olan Santa Klaus, daha farklı biridir. Santa Klaus başlangıçta hediye dağıtan yaşlı ve sakallı bir adamken, sonraki süreçte bu durum değişerek bugünkü Noel Baba figürü ortaya çıkmıştır” diye konuştu.

Kaynak: İHA