Ticari Bilgi Ve İstihbarat Merkezi'nde Hedef Haziran 2016
İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) koordinatörlüğünde, Adana Ticaret Odası ile Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında yürütülen ve Türkiye’de bir ilk olacak Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi’nin Haziran 2016’da uygulamaya başlaması hedefleniyor.

Proje kapsamında, bugüne kadar çalışmaları yürütecek personele verilen eğitimlerin ardından İçel, Adana, Tarsus’un oda ve borsa başkanları ile yönetim kurulu üyeleri de bir araya gelerek ticari istihbarat eğitimi aldı. Üyelere hizmet verilmesi sırasında ortak bir dil kullanmak ve aynı kalitede hizmet verebilmek amacıyla gerçekleştirilen eğitimi, Dış Ticaret Danışmanı Yaman Koç verdi. Eğitime MTSO, Adana Ticaret Odası ile Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu başkan ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra İçel Deniz Ticaret Odası ile İçel Ticaret Borsası yetkilileri de katıldı.
Eğitimde artık dünya pazarlarının daralmaya başladığını anlatan Yaman Koç, “Bizler başarılı olabilmek için her pazarı sonuna kadar kullanabiliyor olmalıyız” dedi.
Odaların kendi bölgelerindeki firmaları odak pazarlara götürmesi gerektiğini kaydeden Koç, yönlendirilen pazarlarda firmaların mutlaka satış yapabilmesi gerektiğini anlattı. Üyelere hizmet verirken 225 milyon veriyi kapsayan bir veri tabanı kullanacaklarını bildiren Koç, bu veri tabanında dünyadaki tüm firmalara erişim bulunduğunu, bazı ülkelerde çok bazılarında az veri bulunduğunu ancak bazı ufak tefek eksiklerin de başka veri tabanlarından tamamlanabileceğini söyledi.
“BİLGİ DÜŞÜNDÜRÜR, İSTİHBARAT HAREKETLENDİRİR”
Üyelere aylık olarak sektörel gelişmeler ve hareketler hakkında bilgilendirme yapılması gerektiğini dile getiren Koç, “Üyeleri heyecanlandırmayacak bilgileri vermeyeceğiz. Çünkü bilgi kirliliğine ihtiyaç yok. Bilgi kişiyi düşündürür, istihbarat ise hareketlendirir. Üyelerimize ‘Bu pazar önemliymiş, orayı kaçırmamalıyım’ dedirtecek bilgi sunacağız” diye konuştu.
Haziran ayı sonrasında düzenli olarak sektörel raporlamalara başlanacağını ifade eden Koç, “Amacımız üyelere global rekabette kullanabilecekleri, basit ve kolay kullanabilir bilgi vermek, operasyonel bilgi vermek, bilgiye boğup kafa karıştırmamak” şeklinde konuştu.
Dünyada teknik bilgi sağlayacak veri tabanlarına ulaşımın mümkün olduğunu da vurgulayan Koç, tüm patentlerin içeriğinin çizimleriyle birlikte veri tabanlarında yer aldığını, firmalar isterlerse üretmek istedikleri ürünlerin geçmişte alınan patentlerini inceleyip onları geliştirebileceğini söyledi.
Koç, önemli olanın firmanın ne talep etmek istediğini doğru saptaması olduğunu sözlerine ekledi.
