Yrd. Doç. Dr. Çam, Tarihi Eserlere Yapılan Saldırıları Değerlendirdi

Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, son aylarda özellikle Amasra’da bulunan binlerce yıllık tarihi eserlere sprey boyalarla yazılan yazıları eğitimsizlik ve ’Vandallık’ olarak niteledi. Tarihi eserlerin binlerce yıldır korunarak günümüze ulaştıklarını kaydeden Çam, eserlerin korunması için eğitim sistemi ve cezalarda kesin çözümlere gidilmesini istedi.

Yrd. Doç. Dr. Çam, Tarihi Eserlere Yapılan Saldırıları Değerlendirdi
Türkiye’nin bulunduğu coğrafya itibariyle en eski çağlardan bu yana önemli kültürlere ev sahipliği yaptığını ifade eden Çam, “Örneğin insanoğlunun yerleşik hayata geçtiği Neolitik çağdan, Göbeklitepe gibi, Çatalhöyük gibi en önemli yerleşim yerleri, kültürün oluşmaya başladığı çağlardan itibaren önemli bir konumda yer almış ve o dönemden bu yana kesintisiz olarak kültürlerden kalan mirasımız günümüze kadar ulaşmış. Son yıllarda yapılan kazılarla da bu kültür mirasımız ortaya çıkartılmakta ve turizme kazandırılmaktadır” dedi.

“SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Tarihi eserlere özenle sahip çıkılması gerektiğini aktaran Çam, “Öncelikle bu tarihi eserlere yazı yazılma meselesinin eğitimsizlikle alakası olduğunu düşünüyorum. Aslında bir çeşit ’Vandallık’ da diyebiliriz. Çünkü Neolitik çağdan bu yana kültür beşiği olmuş Anadolu’da kültür tarihler boyunca aktarılmış ve günümüze ulaşabilmiş. Kültür mirası dediğimiz şey geçmişten günümüze kalan her türlü maddi kalıntıyı içermektedir. Eğer biz onlara sahip çıkamazsak bizden sonraki nesillere de aktarılamayacaktır. Bu yüzden onların üzerine yazı yazmak, kendince imza atmak anlamına gelebilir bu hareketler, tamamen eğitimsizlikten kaynaklandığını ve tarihe zarar verdiğini, kültürel mirasımızı yok ettiğini düşünüyorum” diye konuştu.

“ESERLERİ KENDİ ELİMİZLE YOK EDİYORUZ”

Eserlere yapılan her türlü saldırının daha caydırıcı cezalarla ve eğitimle önlenebileceğini söyleyen Çam, “Her şeyden önce bununla ilgili önlemlerin alınması gerekiyor. Örneğin Amasra’daki tarihi köprüye yazılan yazılar ve sonrasına Kuş Kayası’na yazılan yazılar çok kötü örnekler olarak kaşımıza çıkıyor. O yazıları temizlemek hem çok maddi olarak zarar veriyor hem de o eseri temizlerken çok dikkatli olmak gerekiyor. Bunca yıldır bir şey olmadan günümüze ulaşabilmiş olan tarihi eseri maalesef kendi ellerimizle yok etmeye başlıyoruz. Bunun için ilkokul, lise ve üniversitelerdeki eğitimlerden önce halkımızın bilinçlendirilmesine yönelik bir eğitim çalışması yapılması gerekiyor. İlkokul birinci sınıftan itibaren çocuklarımızın örneğim müzelere ve tarihi mekanlara götürerek tarihi eserlerin tanıtılması ve onların geçmişle tanıştırılarak onların kendi tarihlerinin bir parçası oldukları duygusunu sağlayabiliriz. Ama maalesef Amasra’da olduğu gibi eserlerimize kalıcı zararların verildiği gerçeği de var. Bunu önlemek içinde caydırıcı cezalar uygulanabilir. Bu kadar nadir bulunan tarihi eserlerin itinayla korunması gerekirken, bilinçsizce Vandallar tarafından karalanması tarihimizin de yok olmasına neden olacaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA