Eski Maden Havzası 'Ekopark'a Dönüşüyor

Yeni Çeltek Kömür ve Madencilik A.Ş, Yozgat’ın Sorgun ilçesinde kapatılan maden alanlarının doğaya kazandırılması için, Ekopark projesi hazırladı.

Eski Maden Havzası 'Ekopark'a Dönüşüyor
Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri, Yozgat’ın Sorgun ilçesinde 1965 yılında işletmeye açılan maden bölgesini rehabilite ederek ekopark alanı projesi geliştirdi. Proje çerçevesinde, yaklaşık bir milyon 400 bin metrekare alan üzerinde yeşil bir vadi görünümünde çok amaçlı Ekopark kurulacak.

Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Osman Coşkun, Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri’nin Türkiye Şeker Fabrikaları’nın yakıt ihtiyacını karşılamak amacıyla 1955 yılında Amasya Merzifon’da kurulduğunu, 1965 yılında Sorgun Linyit İşletmesi’ni bünyesine dahil eden köklü bir kuruluş olduğunu söyledi.



Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri’nin yaptıkları çalışmalarda doğal dengeyi korumaya büyük özen gösterdiklerini ifade eden Coşkun, "Sorgun Linyit İşletmesi’nin üretime kapatılan sahasını turizme ve doğaya kazandıracak Ekopark Projesi hazırladık. Bu proje ile hem turizme, hem sağlık turizmine hem bölge insanına ve ülke ekonomisine katkı sağlamak hem de madencilik alanında örnek bir projeyi hayata geçirmek arzusundayız. Bunun için yerli ve yabancı yatırımcıları şirketimize davet ediyoruz" dedi.

Maden bölgesini doğaya kazandırmak adına geliştirilen ve bir milyon 400 bin metrekarelik alanı kapsayan proje hakkında bilgi veren Coşkun, "Proje içerisinde, giriş ve festival alanı, iki yapay gölet, amfi tiyatro, termal devre mülk konutları, termal otel kompleksi, çocuk parkı ve spor tesisi bulunuyor. Rehabilite edilen bölge hem kent yaşamına katılacak hem de ülke ve uluslararası turizme açılacak, böylece Sorgun’a, Yozgat’a ve ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlayacaktır. Projenin giriş ve festival alanında turist otobüsleri, servis araçları ve misafir araçları için park yerleri, bisiklet kiralama yerleri, hediyelik eşya satan iş yerleri ve bütün kompleksin idari birimlerini içeren bir giriş bulunmaktadır. Kentin ve çevre kentlerin yılın değişik zamanlarında her türlü etkinliklerini gerçekleştirebilecekleri geniş bir açık festival alanı da projeye dahil edilmiştir" diye konuştu.

Projede çevresinde tramvay ile gezilebilen iki yapay göletin bulunduğu Ekopark’ta ayrıca doğa ile iç içe bisiklet parkuru, koşu ve yürüyüş yollarının da bulunacağını vurgulayan Coşkun, "Gölet içerisinde bulunan kano ve kayıklarda Ekopark sakinlerine ve misafirlerine keyifli bir aktivite alanı olacaktır. Konser, tiyatro ve her türlü açık alan etkinliğinin sahnelenebileceği Ekopark amfi tiyatro bölümü alanın doğal eğimine göre konumlandırılmıştır. Arkasından tramvayın geçtiği amfi tiyatronun göle bakan sahnesi ile seyirciler muhteşem bir manzaraya sahip olacaktır. Yeni Çeltek Kömür ve Madencilik A.Ş’nin planladığı bu projede 37 bin metrekare alana sahip ister devre mülk sistemi ile ister sürekli yaşanabilen yaklaşık 900 konut yer alacaktır. Termal otel ise projenin önemli gelir kaynaklarından biri olacaktır. Ülke içi ve uluslararası toplantı ve organizasyonlar, sağlık turizmi ve tatil için konaklama sağlayan 180 odalı bu otel ayrıca termal havuzlarıyla da misafirlerine hizmet verecektir. Güneş enerjisi panelleri ve rüzgar türbinleri ile kendi enerjini üretebilen Ekopark’ta, su toplama havzaları ile kompleksin su ihtiyacını karşılanacak. Ayrıca Spor kulüplerin kamp yapmalarına uygun olarak tasarlanan bu kompleks proje için büyük gelir kaynağı oluşturacak. Yeni Çeltek Kömür ve Madencilik A.Ş’nin kazandırmayı planladığı bu büyük proje Sorgun, Yozgat ve nihai olarak ülkemiz turizmi ve termal kaplıca yatırımları bakımından yeni ve önemli bir açılım olacak. Biz bu projenin bir an önce hayata geçmesi için hazırız, buraya yatırım yapacak yatırımcıları bekliyoruz. Projemiz ilimiz ve ülkemiz için hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA