'12 Senelik Mevzuat Petrol Sektörüne Dar Geliyor'

PÜİS Genel Başkanı Okumuş: '12 sene önce hazırlanan mevzuat artık petrol sektörüne dar geliyor' 'Türkiye genelinde 3 bin 500'e yakın akaryakıt bayisinin kaçakçılık dışındaki haksız cezalandırılmaların 20'de 1'e indirilmesini Maliye Bakanına arz ettik' '1 irsaliye ile 10 tanker ürünün yasaklanmasını talep ediyoruz. Burada iddialıyız eğer yasaklanırsa akaryakıt kaçakçılığı yüzde 100 bitecek' PÜİS İstanbul Şubesi Başkanı Koç: 'Petrol fiyatlandırmada esas aldığımız ülkelerin yapıları Türkiye'ye benzemiyor'

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Marmara Bölgesi Akaryakıt Bayileri toplantısı akaryakıt sektörünün sorunlarını masaya yatırdı.

Toplantıda konuşan PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, 12 sene önce hazırlanan mevzuatın petrol sektörüne artık dar geldiğini söyledi.

Okumuş,' Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) nisan ayında düzenleyeceği toplantıda bir çok karar alınacak, taleplerimizin karşılanacağı hakkında inancımızı koruyoruz' dedi.

İdari para cezaları hakkında konuşan Okumuş, Türkiye genelinde 3 bin 500'e yakın akaryakıt bayisinin kaçakçılık dışındaki haksız cezalandırılmaların 20'de 1'e indirilmesini Maliye Bakanına arz edildiğini belirtti.

Okumuş, akaryakıt üzerinden yapılan vergi kaçakçılığında EPDK'nın aldığı bazı önlemlerin kaçakçılığı bir nebze engellediğini dile getirdi.

Okumuş, 2016 yılında birinci önceliklerinin irsaliye ile ürün sevkiyatının yasaklanması olduğunun altını çizdi.

1 irsaliye ile 10 tanker ürünün yasaklanmasını talep ettiklerini belirten Okumuş, 'Bu konu hakkında iddialıyız. Eğer yasaklanırsa akaryakıt kaçakçılığı yüzde 100 bitecek.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'de 94 ağ dağıtım şirketi sayısının 30'lara ineceğini savunduklarını belirten Okumuş, 'Akaryakıt dağıtım şirketi kurmanın sadece 5 istasyona bağlı olmasının yanlış olduğunu söylüyoruz. Maliyetin altındaki satışların tamamının bu tür sevkiyatlardan kaynaklandığını savunuyoruz. Türkiye'deki vergi kaçakçılığı bu alanda yapılıyor, önlenmezse daha da artacak.' diye konuştu.

Okumuş, 'Bizim verdiğimiz bilgileri haklı bulan Denetim Dairesi Başkanı bu bilgileri ilgili kurumlara sevk etti. İnşallah yakın zamanda İrsaliye ile ürün sevkiyatı engellenerek bir daha Türkiye'de akaryakıt kaçakçılığı yaşanmayacak.' dedi.

Bir ürünün bir maliyeti olduğunu belirten Okumuş, şunları kaydetti:

'Dünyadaki global petrol şirketleri bir ürünü ucuz getiremezken, daha dün 5 tane köy istasyonuyla teminatı olmayan 30 bin liralık çek ve senetle dağıtım şirketi kuranlar mı biliyor? Ürünün maliyeti altındaki satış ülkenin gelir kaybına neden oluyor. Nasıl tavan fiyat uygulaması geliyorsa maliyetin altındaki satışların da yasaklanmasını belirtiyoruz.'

- 'Petrol fiyatlandırmada esas aldığımız ülkelerin yapıları Türkiye'ye benzemiyor'

PÜİS İstanbul Şubesi Başkanı İsak Koç da petrol fiyatlandırmada esas alınan İspanya, Fransa, İtalya ve Almanya'daki petrol ve istasyon yapılarının Türkiye'ye benzemediğini belirtti.

Koç,'Oradaki dağıtım şirketleri benzin istasyon sahipleri bizde ise tam tersi, bu yüzden fiyatlandırma yaparken bunların örnek alınması bana çok anlamsız geliyor.' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA