Slovakya'da Koalisyon Hükümetine Doğru

Ülkede 4 parti lideri, koalisyon hükümeti kurulması konusunda anlaştı.

Slovakya'da, Başbakan Robert Fico'nun başkanlığında 4 partili koalisyon hükümeti kurulması konusunda anlaşmaya varıldı.

Fico'nun, 5 Mart seçimlerinden sonra başlattığı hükümet kurma çalışmalarından koalisyon hükümeti çıktı.

Başbakan Fico, diğer üç siyasi parti lideriyle yaptığı görüşmelerden sonra koalisyon hükümeti üzerinde anlaştıklarını açıkladı.

Görüşmeler sonucunda, koalisyon, 49 milletvekili çıkaran Sosyal Demokrat Parti (Smer), 15 milletvekili elde eden milliyetçi Slovakya Halk Partisi (SNS), 11 milletvekiline sahip olan Macar azınlık Köprü Partisi (Most-Hıd) ve 10 milletvekili çıkaran muhafazakar Ağ Partisi (Siet) arasında olacak.

Yapılan anlaşmaya göre, Fico'nun lideri olduğu Smer kültür, ekonomi, dışişleri, finans, sağlık, içişleri, emek ve sosyal işler bakanlığını, SNS partisi tarım, savunma ve eğitim bakanlığını, Most-Hıd adalet ve çevre bakanlığını ve Siet partisi ise ulaştırma bakanlığını alacak.

Görüşmelerde, Siet partisinden 3, Most-Hid partisinden 1 milletvekili koalisyon hükümetine katılmayı reddetti.

Başbakan Fico, 2012 yılında yapılan seçimlerde yüzde 44,4 oyla 150 sandalyeli mecliste 83 sandalye kazanarak tek başına iktidara gelmişti. 1991'de bağımsızlığına kavuşan ülkede 4 yıllık tek başına iktidar döneminin ardından yeniden koalisyon hükümeti kurulacak.

Slovakya'da 5 Mart'ta yapılan parlamento seçimlerinde, Fico en fazla oyu almasına rağmen Meclis'teki çoğunluğunu kaybetmişti. Seçim sonuçlarına göre Smer yüzde 28,2, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (SaS) yüzde 12, Sıradan Halk ve Bağımsız Kişiler Partisi (OL'aNO) yüzde 11, SNS yüzde 8,6, Slovakya Bizim Halk Partisi (LSNS) yüzde 8, Biz Aileyiz (Sme Rodina-Boris Kollar) partisi yüzde 6,6, Most-Hid yüzde 6,5 ve Siet yüzde 5,5 oy almıştı.
Kaynak: AA