YGS Sınavı Öncesi Öğrencilere Uyarı

Medical Park Karadeniz Hastanesi Uzm. Dr. Cengiz Soylu, 13 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek üniversiteye girişte birinci aşama olan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavıyla (YGS) ilgili uyarılarda bulundu.

Soylu, sınav için süre daraldıkça heyecan ve kaygının artmaya başladığını dile getirerek, “Adaylarda belli miktara kadar olan kaygının kişiyi motive ettiğini ve kişinin çalışma temposunu arttırdığını biliyoruz. Ancak belli bir seviyenin üzerine çıkan ve kontrol edilemez hale gelen kaygı yarar yerine zarar getirmeye başlıyor. Artan sınav kaygısı kişide sinirlilik, huzursuzluk, uykusuzluk, gerginlik, çarpıntı, sık sık nefes alma, sık idrara çıkma, kas gerginliği, baş ve sırt ağrıları gibi şikayetlere neden olur. Aday bu süreçte çok sayıda olumsuz düşünceye maruz kalabilir, hatta bu düşünceler, sınava odaklanmayı engelleyecek hale gelebilir. Yetiştiremeyeceği, bildiklerini unutacağı, sınavda aksilik yaşayacağı, başarısız olacağı, ailesinin ve çevresindekilerin ne diyeceği bu tarz düşüncelerdendir. Adayların kaygıyı daha da artıran bu düşünceleri zihinlerinde halletmeleri gerekir. Tamamen sonuç odaklı olan bu düşünceler yerine sürecin kendisine odaklanmamız gerekir. Sınava kadar olan süreçte neler yapmalıyım, günlük kaç soru çözmeliyim, programıma nasıl devam etmeliyim, sınav için gerekli önlemlerimi aldım mı gibi süreç odaklı düşünebilmeliyiz” dedi.

“Aday daha önce elde ettiği başarılarını, geçmişte de zorlandığı sınavları başarabildiğini düşünebilmeli ve bütün adaylarında benzer sıkıntıları hissettiğini ve bunun normal bir süreç olduğunu da bilmelidir” diyen Soylu, “Sınava kadar ebeveynlerin de kaygıyı tetikleyecek tutum ve davranışlardan uzak durması gerekir. Bu konuda tutum, davranış ve hareketlerinin daha özenli ve yapıcı olması ve adaydan beklentinin sadece ‘elinden gelenin en iyisini yapmak’ olduğu hatırlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

“SINAV SABAHI HAFİF AMA DENGELİ KAHVALTI YAPMAK GEREKİYOR”

Adayların sınavdan önceki gün mutlaka dinlenmeleri gerektiğini kaydeden Soylu, “Bu süreçte adaylar yoğun ders çalışmak yerine soru çözümlerine odaklanmalı, deneme çözmeli, yeni konu çalışmaktan ziyade zihninde tam oturmamış konuları pekiştirmeli, çalışma sistemi ne ise son güne kadar o sistemle devam etmelidir. Sınavdan önceki günü mutlaka dinlenmeye ayırmalıdır. Bedensel ve zihinsel yorucu aktivitelerden uzak durmak, sınav gecesi ağır yememek ve her zamanki saatte uyumak önemlidir. Sınav sabahı hafif ama dengeli kahvaltı yapmak, sınava giderken rahat kıyafetler giymek, en geç yarım saat kala sınav yerinde olmak önemlidir. Sınav anında heyecan ve kaygı durumu olursa kısa süreli ara vermek ve nefes egzersizleri yapmak faydalı olabilir. Deneme sınavlarında hangi sistem kullanıyorsa onu uygulamak, yapamadığınız sorular üzerinde fazla durmamak gerekir. Adaylar ve ebeveynler, bu sınavın hayattaki sınavlardan sadece biri olduğunu ve sınavın her şeyin sonu olmadığını hatta yeni bir başlangıç olduğunu unutmamalıdırlar” diye konuştu.

Kaynak: İHA