Borsa İstanbul Ve Tahran Borsası İşbirliği Toplantısı

Borsa İstanbul Genel Müdürü Dinç: 'İki ülke ekonomisi bölgede hüküm sürecek' 'İran ekonomisinin dünyaya açılması bölge ülkelerine katkıda bulunacak'.

Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, İran'ın başkenti Tahran'da Borsa İstanbul ve Tahran Borsası tarafından düzenlenen toplantıda, genç nüfus ve artan güçlü taleplere sahip Türkiye ve İran ekonomilerinin bölgede hüküm süreceğini söyledi.

Borsa İstanbul ve Tahran Borsası arasındaki iş birliğinin artırılmasına yönelik çalışmalara ilişkin Tahran Espinas Otel konferans salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Dinç, İran'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Tahran'a yapacağı iki günlük ziyaretin iki ülke borsası arasındaki uzun soluklu ilişkileri daha da güçlendireceğini ümit ettiğini ifade etti.

İran ve Türkiye ekonomisinin gelecek yıllarda dünyadaki diğer ekonomilerin çoğundan farklılık göstereceğini belirten Dinç, genç nüfus ve artan güçlü taleplere sahip Türkiye ve İran ekonomilerinin bölgede hüküm süreceğini söyledi. Dinç, İran ekonomisinin dünyaya açılmasının Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine (MENA) katkıda bulunacağını kaydederek, 'Ekonomik hedeflerimize ulaşmak için daha fazla sermayeye ihtiyacımız var. Kamu şirketlerinin desteğine ihtiyacımız var. Daha fazla yerel ve yabancı yatırımcıların şirketlerimize yatırım yapmasına ihtiyacımız var. Önemli projelerimizin hayata geçirilmesi için önemli miktarlarda sermaye çekmemiz gerekiyor' şeklinde konuştu.

Geçen hafta Alman Deutsche Börse ile Londra Borsası'nın birleşmeye ve büyük bir borsa platformu oluşturmaya yönelik adım attıklarını hatırlatan Dinç, 'Global oyuncular olan bu iki borsa, Avrupa piyasalarında önemli bir pazar payına sahip. Geleceğe hazırlanma konusunda önemli bir adım atıyorlar. Gelecekte borsa piyasası için daha fazla rekabet gerekecek. Bu da Borsa İstanbul ve Tahran Borsası’nı etkileyecek' ifadelerini kullandı.

Deutsche Börse ve Londra Borsası'nın birleşmeye yönelik anlaşmaya varmalarının üst seviye işbirliğinin güzel bir örneği olduğunu söyleyen Dinç, 'Biz de sermaye piyasalarımızı güçlendirmek için birlikte çalışırsak çok fazla kazancımız olur. Geçen ekimde imzaladığımız mutabakat zaptı iyi bir başlangıç oldu' dedi.

Borsa İstanbul'un bir dönüşüm programı başlattığını ifade eden Dinç, 'Teknolojimizi geliştirdik. Uluslararası oyuncularla ortaklık ilişkileri kurduk. Yatırımcılarımıza gereken desteği vereceğiz. Uluslararası işbirliği bu sürecin önemli bir kısmını oluşturuyor' dedi.

Kaynak: AA