Turizmde, 'Bir Kişi, Bir Kişidir' Deyip Netice Almaya Çalışacağız'

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Torunoğulları: '(Bir kişi, bir kişidir) gözüyle bakıp, özellikle Çin, Güney Kore, Hindistan, Doğu Avrupa ve Rusya'nın doğu blokundaki ülkeleri dikkate alarak gayret gösterip netice almaya çalışacağız' 'İç pazardaki büyüklük yaklaşık bir milyon kişi. Bu artışla özellikle Rusya'dan ve Avrupa'daki diğer pazarlardaki kaybımızın yüzde 15'lik kısmını telafi edebileceğimizi düşünüyorum'

UTKU UÇRAK - Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Yavuz Torunoğulları, '(Bir kişi, bir kişidir) gözüyle bakıp, özellikle Çin, Güney Kore, Hindistan, Doğu Avrupa ve Rusya'nın doğu blokundaki ülkeleri dikkate alarak gayret gösterip netice almaya çalışacağız' dedi.

Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Başkanı da olan Torunoğulları, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turizm sektörüyle ilgili hem İstanbul'da hem de yurt dışında özellikle Türkiye'ye önemli sayıda yolcu gönderen ülkelerin tur operatörleriyle görüşme yaptıklarını söyledi.

Turizm sezonunu daha az kayıpla kapatmak için görüşmeleri artırdıklarını dile getiren Torunoğulları, 'Özellikle ocak ve şubat ayı Avrupalı misafirlerin en çok rezervasyon yaptırdığı dönem. Sultanahmet olayı da ocak ayında gerçekleştiği için beklediğimiz performansı bu aylarda alamadık. İnşallah önümüzdeki süreçte bu açığı kapatacağız' dedi.

Torunoğulları, tur operatörleriyle yaptıkları değerlendirmede sektörün mart, nisan ve mayıs aylarındaki son dakika rezervasyonlarıyla bir nebzede olsa toparlanacağı yönünde umutları olduğunu kaydetti.

Bunun içinde yapılan haberlerin ve haber olan konuların biraz daha Türkiye'nin lehine olmasının durumu olumlu etkileyeceğini anlatan Torunoğulları, '(Burada bir kişi bir kişidir) deyip, hasarımızı en aza indirmeye çalışacağız' ifadesini kullandı.

- 'İç pazarda 1 milyonluk büyüme'

Torunoğulları, iç pazarda şu an için yüzde 25 ila 30 oranında büyümenin söz konusu olduğunu, bunun da 2015 fiyatlarıyla öngörüldüğünü söyledi.

Piyasa şartları nedeniyle de 2016 için bir fiyat yaratamadıklarını vurgulayan Torunoğulları, iç pazarda sayısal olarak artış olmasına rağmen, karlılık oranının düşük kalacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Torunoğulları, sektörde iç pazardaki büyüklüğün yaklaşık bir milyon kişi olarak öngörüldüğünü anlatarak, şöyle devam etti:

'Bu artışla özellikle Rusya'dan ve Avrupa'daki diğer pazarlardaki kaybımızın yüzde 15'lik kısmını telafi edebileceğimizi düşünüyorum. Bu nedenle sektör ve bakanlık olarak daha çok çalışmamız lazım. Alternatif pazarlara daha çok ilgi göstermemiz gerekli. Alternatif pazarlardan beklediğimiz sayıları da abartmamız lazım. Bir anda bir milyonluk sayıları yakalamak mümkün değil ama 'bir kişi, bir kişidir' gözüyle bakıp, özellikle Çin, Güney Kore, Hindistan, Doğu Avrupa ve Rusya'nın doğu blokundaki ülkeleri dikkate alarak gayret gösterip netice almaya çalışacağız. Bu eksiğimizi nisan sonuna kadar minimuma indirirsek, tesislerin sağlıklı bir şekilde yaza açılmasını sağlarız.'

Piyasanın yaz aylarında toparlanma şansının daha yüksek olacağını belirten Torunoğulları, 'Önce sağlıklı bir şekilde sezonu açabilmemiz için erken rezervasyonların bitimiyle birlikte yüzde 40 ve 45 doluluğu görmemiz lazım ki sezonu kurtarabileceğimize inanıp iş yerimize bu motivasyonla girebilelim' dedi.

- 'Hükümet desteği olumlu'

TÜROFED Başkan Yardımcısı Torunoğulları, hükümetin turizm sektörüne yönelik yaptığı tur operatörlerine 6 bin dolarlık yakıt desteği ile SGK'lı çalışanlar için yapılan 110 liralık desteği olumlu karşıladıklarını ifade etti.

Bu desteklerin dışında sektör temsilcileri olarak bir takım talepleri olduğunu kaydeden Torunoğulları, 'Sayın Başbakanımızdan ve Bakanımızdan sektörü destekleyecek ilave desteklerin açıklanmasını bekliyoruz. Sayın Bakanımız da konuyla son derece alakalı ve takip ediyor. Gerekli çalışmaların yapıldığı ifade ediliyor' dedi.
Kaynak: AA