Erzurum'daki FETÖ/PDY Operasyonu

Erzurum'da 2007'de 15 yaşındaki zihinsel engelli kız çocuğunun cinsel istismarına ilişkin, Fetullah Gülen'in kardeşi ve yeğeninin de şüpheliler arasında yer aldığı soruşturmayı kapattıkları iddia edilen 3'ü emniyet müdürü, biri emniyet amiri olmak üzere 16 polis hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi İddianamede, 'terör örgütüne üye olma', 'kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği', 'suç uydurma', 'hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme' ve 'haberleşmenin gizliliğini ihlal' ile suçlanan polisler için 5 yıl 6 ay ila 58 yıl arasında hapis cezaları istendi.

Erzurum'da 2007'de ortaya çıkan ve Fetullah Gülen'in kardeşi ile yeğeninin de şüpheliler arasında yer aldığı 15 yaşındaki zihinsel engelli kız çocuğunun cinsel istismara uğramasına ilişkin soruşturmayı akamete uğrattıkları iddia edilen 3'ü emniyet müdürü, biri emniyet amiri olmak üzere 16 polis hakkında hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi.

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, 2007'de şikayet üzerine ortaya çıkan 15 yaşındaki zihinsel engelli kız çocuğuna cinsel istismar olayının, 'Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)' üyesi emniyet mensuplarınca kapatıldığı iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmayla ilgili 7'si tutuklu 16 şüpheli polis hakkında hazırlanan iddianame Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilerek dava açıldı.

İddianamede, sanıkların 'terör örgütüne üye olma', 'kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği', 'suç uydurma', 'hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme' ve 'haberleşmenin gizliliğini ihlal' suçlarından cezalandırılmaları istendi.

FETÖ/PDY hakkında Milli Güvenlik Kurulu kararı ile bu örgüt hakkında yürütülen ana soruşturmalara yer verilen iddianamede, FETÖ/PDY'nin kurucusu ve lideri olduğu iddia edilen Fetullah Gülen'in yakın akrabaları hakkındaki cinsel istismar iddialarının, örgüt üyelerince üzerinin kapatılması sonucu daha önce bir sonuca bağlanamadığı belirtildi.

Cinsel istismar soruşturmasının, mağdurenin aleyhine olacak şekilde akamete uğratıldığı ileri sürülen iddianamede, '(Sanıkların) Soruşturma sürecinde aktif rol alan kişilerin özel hayatlarına müdahale ederek bildiklerinin saptanmaya çalışılması, aksi davranış sergilenmesi halinde şantaj unsuru olabilecek bilgilere ulaşılması, olağan dışı usullerle mağdureyle (soruşturma münasebetiyle) irtibatlı olan kişiler baskı altına alınmaya çalışılmıştır' ifadesi yer aldı.

İddianamede, tüm hususlar birlikte değerlendirildiğinde cinsel istismar soruşturmasının yürütüldüğü dönemde gerek asayiş gerekse istihbarat şube müdürlüğünde çalışan, dönemin emniyet mensuplarının FETÖ/PDY dahilinde hareket ettikleri öne sürülerek, şunlar kaydedildi:

'(Sanıkların) Bu örgütün amaç ve yöntemleri doğrultusunda tam bir fikir iş birliği içerisinde hareket ettikleri, bu anlamda ancak örgüt mensubu olabilecek kişilerin hareket tarzı ile devlet kademelerinde bulunuyor olmalarının verdiği kolaylıkla hareket ettikleri, başka bir ifadeyle ancak 'cemaat' adıyla bilinen terör örgütüne üye olabilecek ehil ve konumdaki kişiler gibi hareket ettikleri, bu şüphelilerin terör örgütü kapsamında adli görevlerinin ifası sırasında kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle başta 'kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği', 'haberleşmenin gizliliğini ihlal', 'kişisel verilerin kaydedilmesi' ve 'suç uydurma' suçlarını işledikleri anlaşılmıştır.'

İddianamede, tutuklu sanıklar 3 emniyet müdürü ve bir emniyet amiri için 5 yıl 6 aydan 58 yıla kadar, diğer polisler için de 5 yıl 6 aydan 44 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Davanın görülmesine Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 14 Nisan'da başlanacak.

- Olay

Erzurum'da, 29 Ekim 2007'de Dadaşkent Polis Merkezine gelen 15 yaşındaki zihinsel engelli kız çocuğu S.Ö, birçok erkek tarafından tehdit ve zorlamayla cinsel istismara maruz kaldığı iddiasıyla şikayetçi olmuştu. Acil koruma kararı alınarak Nenehatun Kız Yetiştirme Yurduna yerleştirilen kız çocuğunun, 2 ayda 5 kez ifadesi alınmış, S.Ö'nün, zanlılarla ilgili bilgileri ayrıntılı anlatması, ifadelerinde beyanlarını yinelemesi üzerine, uzmanlarca şüpheliler hakkında acil işlem yapılması gerektiği yönünde rapor verilmişti.

Açılan ilk soruşturmada 8 kişi tutuklanmış ve derinleştirilen soruşturmada aralarında FETÖ/PDY'nin kurucusu ve lideri olduğu iddia edilen Fetullah Gülen'in 2014'te vefat eden kardeşi ile yeğeninin de aralarında bulunduğu 90'a yakın şüpheli belirlenmişti. Bu aşamadan sonra hem soruşturma savcısı değiştirilmiş hem de kız çocuğu başka kente gönderilmişti. Genişletilen soruşturmada şüpheli olarak belirlenen, aralarında Gülen'in kardeşi ve yeğeninin de bulunduğu kişiler hakkında takipsizlik kararı verilmişti.

Bu dosyaların kapatılmasının ardından ilk soruşturmada tutuklananlar da tutukluluklarına itiraz ederek, 8 Kasım 2012'de serbest bırakılmıştı.

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca, 2007'de şikayet üzerine ortaya çıkan cinsel istismar olayı soruşturmasının, FETÖ/PDY üyesi emniyet mensuplarınca akamete uğratıldığı iddiaları üzerine soruşturma başlatılmış ve belirlenen 18 şüpheliden 14'ü hakkında elde edilen bilgiler ışığında gözaltı kararı verilmişti. İstanbul, Ankara, İzmir, Balıkesir, Bartın, Eskişehir, Hatay, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Van ve Sinop'ta 18 Ocak'ta düzenlenen eş zamanlı operasyonlarla zanlılardan 13'ü yakalanmış ve bunlardan 3'ü emniyet müdürü, biri emniyet amiri, 3'ü polis memuru 7 kişi tutuklanmış, 6 polis memuru ise yurt dışı çıkış yasağı konularak serbest bırakılmıştı.

Soruşturmada, halen firari durumdaki bir zanlı ile gözaltı kararı çıkartılmayan 2 şüpheliyle birlikte 16 kişi hakkında iddianame tanzim edilerek dava açıldı.
Kaynak: AA