Demirtaş. O bölgede PKK yok

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cizre’de bir evin bodrum katında mahsur kaldığı iddia edilen kişilerle ilgili, "O bölgede PKK yok, hükümet bunu iyi biliyor. Varsa ben burada yine söyleyeyim; biz hükümete ’silahları sustur’ derken, PKK’ya ’silahlarını çalıştır’ demiyoruz" dedi.

Demirtaş. O bölgede PKK yok
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Genel Merkezinde gerçekleştirilecek Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı öncesi gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, 'masaya tekrardan dönüş söz konusu değil' açıklaması hakkındaki düşünceleri sorusuna Demirtaş, 'Başbakan hayal dünyasında yaşıyor. Ülkeyi getirdikleri felaket kıyısını görmemekte ısrar ediyor' cevabını verdi.

'Masanın Türkiye'ye ne zararı oldu? Görüşmenin ne zararı oldu?' ifadelerini kullanan Demirtaş, 'Çatışmaların yarattığı tahribat masadayken oluşmuş muydu? Hayır. Masaya dönüldüğü zaman ölümler durmuş oluyor. Bundan rahatsız mı Başbakan? Asla dönüş olmaz derken savaşta ısrar edeceğiz demektir. Savaşı başlatan siz, masaya dönmeyen siz, şu çatışmayı durduralım, konuşarak sorunları çözelim diye çağrı yaptığımız her an ne masası diye masayı reddeden sizsiniz' şeklinde konuştu.

HDP'li milletvekillerinin açlık grevleri hakkındaki soruya ise Demirtaş, açlık grevine giren milletvekillerinin parti görevlendirilmesi ile değil kendi kararlarıyla girdiklerini söyledi.

Milletvekillerinin açlık grevini 'vicdani tutum' olarak değerlendiren Demirtaş, 'Durumu şuan sahada bilmiyoruz. Fakat biz parlamento grubumuzun açlık grevini dönüşümlü bir şekilde sürdürmesini önerdik. Başka arkadaşlarımız devralabilir açlık grevini ama bitmeyecek açlık grevi' diye konuştu.

'KANDİL'E SİLAHLARI BIRAKMA ÇAĞRISI YAPTIK'

Cizre'de bir evin bodrum katında mahsur kaldığı iddia edilen kişilerin durumu hakkındaki soruya Demirtaş, Kandil'e silahları bırakma çağrısı yaptıklarını belirtti.

Yaralıların bulunduğu bölgede PKK terör örgütünün bulunmadığını savunan Demirtaş şunları söyledi:

'O bölgede PKK yok, hükümet bunu iyi biliyor. Varsa ben burada yine söyleyeyim biz hükümete 'silahları sustur' derken PKK'ya 'silahlarını çalıştır' demiyoruz. Fakat büyük bir yalan var. Dün 11 kadın binanın önüne kadar gittiler ve orada gözaltına alındılar. Beyaz bayrakla biz çocuklarımızı oradan alacağız diye 11 Cizreli kadın oraya gitti. Görüntüleri var. Asker ve polis gidip binanın önünden onları gözaltına aldılar. Hani gidilemiyordu binanın önüne? Kadınlar da gitti, onları gözaltına alan polisler de oraya kadar gittiler.'

Yardım edilmediğinden dolayı yaralıların kendi imkanları ile binadan çıkmaya çalıştıklarını ileri süren Demirtaş, 'Tam evden çıkacakken operasyon başladı.

Ses kayıtları var. Birazdan parlamentoda dinletilecek ve sosyal medyada da dinleyeceksiniz ve o ses kaydını Başbakan Yardımcısı Sayın Kurtulmuş dinliyordu aynı anda ve o ses kaydını aynı anda Cizre'de kurulan operasyon masası dinliyordu ve havadan izliyorlardı. Bunların hepsi kayıtlarda var' dedi.

'CUMHURİYETİN ŞEKLİ, BAŞKENTİ, DİLİ DEĞİŞSİN DEMİYORUZ'

'Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarına katılacak mısınız?' yönündeki soruya Demirtaş, 'Görmek istiyoruz nasıl bir usul dayatacaklar. Ortaklaşabiliyor muyuz? Bunları görmek istiyoruz' cevabını verdi.

Anayasanın bütün maddelerinin tartışmaya açık olması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, 'İlk 4 madde tartışmaya açılsın derken, Cumhuriyetin şekli, başkenti, dili değişsin demiyoruz. Fakat kutsal metin gibi yaklaşılmasını kabul etmiyoruz. Değişmesin dediğimiz maddeler darbeci Kenan Evren ve cuntası tarafından yapılmış. Bizce tartışılmayacak şey, ülkenin birliği olsun, sınırları, cumhuriyeti, başkenti tartışmayalım' ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA