BYEGM Arşivinden Ankara 1930-1960 Fotoğraf Sergisi

BYEGM Genel Müdür Mehmet Akarca, "Türkiye dünya üzerinde bu önemli coğrafi konuma sahip olmayı sürdürdükçe ve güçlendiği sürece aynı tehlikelerle karşı karşıya kalma ihtimalimiz büyük elbette. Ama tam 97 yıl önce olduğu gibi, bugün olduğu gibi ve bundan sonra da olacağı gibi birlik ve beraberlik içerisinde tüm bu sorunların üstesinden geleceğimize yürekten inanıyorum" dedi.

BYEGM Arşivinden Ankara 1930-1960 Fotoğraf Sergisi
Atatürk’ün Ankara’ya Gelişinin 97’inci yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen ve Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) arşivinden derlenen fotoğraflardan oluşan 1930-1960 Ankara fotoğraf sergisi TBMM Mustafa Necati Kültür Evi’nde yapıldı. Sergiye; BYEGM Genel Müdürü Akarca ve çok sayıda davetli katıldı.

"Şimdi o eski fotoğraflara bakıp nerelerden nerelere geldiğimizi göreceğiz"

"Hepimiz ya Ankaralıyız yada uzun yıllardır Ankara’da ikamet etmekteyiz, Ankaralı olmanın gururu içerisindeyiz" diyen Akarca, "Atatürk 97 yıl önce Ankara’ya gelerek ve hatta biraz daha öncesinde Samsun’a çıkarak başlattığı Kurtuluş Mücadelesinin bir benzerini Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle ikinci İstiklal Savaşımızı bugünlerde Türkiye’de yaşamaya devam etmekteyiz" ifadesini kullandı.

Akarca şöyle devam etti:

" Atatürk’ün zamanındaki şartlar aynı fiziki özellikleri göstermese de bugün farklı ölçülerde karşımıza çıkıyor, ülkemizi içten ve dıştan parçalamak, bölmek ve yok etmek isteyen dahili ve harici bedhahlar hala görevleri başında aynı şiddetle Türkiye’nin üzerine hücum ediyorlar. Buna karşı Atatürk’ün zamanında yaptığı ve Türk halkıyla birlikte verdiği mücadele bugün Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Türk halkı tarafından yine dahili ve harici bedhahlara karşı aynı şekilde sürdürülmekte. Bu mücadelemizin de başarıya ulaşacağı ve düşmanların ülkemizden sökülüp atılacağını hepimiz son derece emin bir şekilde, en yakın zamanda verdiğimiz 15 Temmuz mücadelesinde olduğu gibi aynı düşünce içerisindeyiz. Türkiye’nin üzerinde oyunlar oynamaya çalışan, bu topraklar üzerinde şahsi çıkarları uğruna kan dökülmesine seyirci kalan ve kan dökülmesine teşvik eden dış düşmanlara karşı, Türkiye birlik ve bütünlüğünü koruyarak, daima ekonomisini zirvede tutarak ve yatırımlara devam ederek en büyük cevabı vermeye devam ediyor. 97 yıl sonra bunları yaşıyoruz belki 197 yıl sonra da bunları yaşayacağız, Türkiye dünya üzerinde bu önemli coğrafi konuma sahip olmayı sürdürdükçe ve güçlendiği sürece aynı tehlikelerle karşı karşıya kalma ihtimalimiz büyük elbette. Ama tam 97 yıl önce olduğu gibi, bugün olduğu gibi ve bundan sonra da olacağı gibi birlik ve beraberlik içerisinde tüm bu sorunların üstesinden geleceğimize yürekten inanıyorum. Burada gezeceğimiz fotoğraf sergisinde eski görüntülerle karşı karşıya kalacağız, eskiden çekilmiş fotoğrafları göreceğiz. Bugün elbette Ankara’nı çevresi eskiyle kıyaslanmayacak derecede gelişti, güzelleşti, modernleşti ve insanların çok daha farklı konfor koşulları altında yaşadığı yerler haline geldi. Belediyemizin çalışmaları en üst seviyededir, dünyanın en modern, en gelişmiş şehirlerinde neler varsa bizim şehirlerimizde de olmaya başladı ve bununla iftihar ediyoruz, gurur duyuyoruz. Değişmeyen sadece insan yapısıdır, biz memleketini seven, birbiriyle kenetlenmiş bir milletiz ve öyle olmaya da devam edeceğiz. Şimdi o eski fotoğraflara bakıp nerelerden nerelere geldiğimizi göreceğiz."

BYEGM Genel Müdür Mehmet Akarca serginin açılış kurdelesini kestikten sonra, Görsel Hizmetler Birimi Sorumlusu Barina Utkan sergiyi gezerek tanıttı ve fotoğraflar hakkında bilgiler verdi.
Kaynak: İHA