'İstanbul Süreci Açıklaması Terör, Radikalleşme Ve Üniversite' Semineri

Dışişleri Bakanlığı ile Polis Akademisi Başkanlığı'nca 'İstanbul Süreci: Terör, Radikalleşme ve Üniversite' başlıklı seminer düzenlendi.

Dışişleri Bakanlığı ile Polis Akademisi Başkanlığı'nca 'İstanbul Süreci: Terör, Radikalleşme ve Üniversite' başlıklı seminer düzenlendi.

'İstanbul Süreci' kapsamında Polis Akademisi'nde düzenlenen 'Terör, Radikalleşme ve Üniversite' konulu seminere, sürece üye ve destekçi ülkelerin temsilcileri katıldı.

Seminerin başlangıcında, Polis Akademisi Başkanlığı araştırma görevlisi Ömer Aslan, 'Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da Üniversiteler ve Radikalleşme' konulu sunum yaptı.

Aslan, Cambridge Üniversitesi Prens Velid bin Talal İslamiyet Araştırmaları Merkezi araştırmacılarından Martin Rose'un yerine yaptığı sunumda, Rose'un çalışmalarından örnekler verdi. Rose'un üniversitelerde 'şiddetin nedenleri' üzerine çalışmalar yaptığını anlatan Aslan, üniversitelerdeki şiddetin toplumsal şiddetten daha az olduğunu ifade etti.

Mezun gençlerin yaşadığı işsizlik ve hayal kırıklıklarının üniversitelerde şiddeti artırdığına dikkati çeken Aslan, radikalleşen gençlerin farklı disiplinlerde yetiştiklerini vurguladı.

Aslan, Rose'un eleştirel düşünceyi teşvik eden, sorgulatan, serbest düşünceyi ön plana çıkaran sosyal bilimler ve mühendislik eğitiminin radikalleşmeye karşı en önemli reçeteler olduğu tezinden alıntılar yaptı.

Terör örgütü DEAŞ militanlarının eğitimli kesimlerden geldiklerine dair verilere de değinen Aslan, bunun eğitim eksikliği ile radikalleşme arasında değil, eğitimle radikalleşme arasında bir ilişki olduğunun altını çizdi.

Pak Enstitüsü Barış Çalışmaları Direktörü Muhammed Amir Rana ise 'Eğitimli Pakistanlı Gençler Arasında Radikalleşme ve Militanlık' başlıklı sunum gerçekleştirdi. Rana, birçok farklı sekter militan grubun, üniversite ortamında radikal ideolojilerinin propagandasını yapma ve militan bulma imkanı kazandıklarını belirtti.

'Arap Üniversiteleri Öğrencileri arasında Radikalleşme Sebepleri: Politika ve Önleyici Uygulamalar' konusunda sunum yapan Katar Polis Kolejinden Prof. Dr. Diyab el-Badayneh ise birden fazla Arap ülkesinde 2 bin 709 üniversite öğrencisiyle gerçekleştirdikleri anket sonucunda çıkarımlarını dinleyicilerle paylaştı.

Seminer, konunun uzmanlarının katılımıyla gerçekleştirilecek kapanış oturumuyla yarın sona erecek.

- 'İstanbul Süreci'

Afganistan'ın içinde bulunduğu sorunların, bölgesel çözüm gerektirdiği tespitinden hareketle bölgesel iş birliğini amaçlayan 'İstanbul Süreci', 'Asya'nın Kalbinde Güvenlik ve İşbirliği' temasıyla 2 Kasım 2011'de Türkiye ile Afganistan'ın eş başkanlığında 'Afganistan için İstanbul Konferansı' ile başladı.

Afganistan, Azerbaycan, Pakistan ve Türkiye gibi 14 bölge ülkesi ile aralarında ABD, Almanya, İngiltere'nin de bulunduğu 16 destekçi ülkenin yer aldığı 'İstanbul Süreci'nde, bölgenin ortak sorunlarına güven artırıcı önlemler yoluyla siyasi çözümler bulunması hedefleniyor.

Kaynak: AA