Bankacılık Sektörü Toplam Aktifleri Yüzde 6 Arttı

Bankacılık sektörü toplam aktifleri Eylül 2016 itibarıyla bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6 artarak 2,53 trilyon lira oldu Bankacılık sektörü toplam özkaynakları söz konusu dönemde bir önceki yıla göre yüzde 18 artarak 293 milyar liraya yükseldi Bireysel kredilerin yıllık büyümesi eylül ayı itibarıyla yüzde 7 seviyesinde gerçekleşti. Bireysel krediler toplam kredilerin yüzde 27’lik bölümünü oluşturdu

Bankacılık sektörü toplam aktifleri Eylül 2016 itibarıyla bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6 artarak 2,53 trilyon lira oldu.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından yayınlanan 'Bankacılık SektöründeYılın Üçüncü Çeyreğindeki Gelişmeler' raporuna göre, yılın üçüncü çeyreğinde 15 Temmuz 'hain darbe girişiminin' neden olduğu şok vebelirsizlik, finansal sektördeki gelişmelerde de etkili oldu.

Yılın ilk çeyreğindeyavaşlama eğiliminde olan kredi büyüme hızı, üçüncü çeyrekte yüzde 9’a kadargeriledi ve reel bazda durma noktasına geldi. Mevduat ve mevduat dışıkaynaklarda büyüme hızı da yavaşladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Eylül 2016 itibarıyla,bankacılık sektörü toplam aktifleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6 artarak2,53 trilyon TL (844 milyar dolar) oldu. Kredi ve özkaynaklar; mevduat vemevduat dışı kaynaklardan daha hızlı büyüdü. Dış finansman ve mevduatgirişindeki yavaşlamaya rağmen, sektör özkaynak artışıyla ekonomiye kredisağlamaya devam etti. Son bir yıllık dönemde kredilerin üçte birinden fazlasıözkaynaklardaki büyümeden gelen kaynakla finanse edildi.

Toplam krediler bir yıl önceye göre yüzde 9, sabit fiyatlarla ise yüzde 1 büyüyerek 1,62 trilyon TL (541 milyar dolar) oldu. Krediler toplam aktiflerinyüzde 64’lük bölümünü oluşturdu. Toplam mevduat yüzde 6 artış ile 1,34 trilyon TL (447 milyar dolar) olurken,sabit fiyatlarla yüzde 2 azaldı. Toplam kaynakların yüzde 53’lükbölümünü mevduat oluşturdu. Kredi/mevduat oranı 3 puan artarak, yüzde 121düzeyine yükseldi.

- Krediler mevduattan daha hızlı arttı

Rapora göre, TL'nin dolar karşısında yüzde 1 değer kazandığı Eylül 2015-Eylül 2016 dönemindeTL talebindeki artışın da olumlu katkısıyla YP mevduatların TL karşılığı yüzde 7,7geriledi. Buna karşılık, TL mevduatlar yüzde 16,4 arttı. Böylece TLmevduatların toplam mevduatlar içindeki payı 5 puan artış ile yüzde 61’e ulaştı. Yıllık bazda yüzde 2 artan mevduat dışı kaynaklar Eylül 2016 itibarıyla 689 milyar TL(229 milyar dolar) oldu. Yabancı para kredi talebinin azalması, mevduat dışıkaynaklardaki yavaşlamanın temel nedeni oldu. Bireysel kredilerin yıllık büyümesi eylül ayı itibarıyla yüzde 7 seviyesinde gerçekleşti. Bireysel krediler toplam kredilerin yüzde 27’lik bölümünü oluşturdu. Kurumsal kredilerdeki yıllık büyüme ise yüzde 11,3 oldu.

Tahsili gecikmiş alacaklar, özel karşılık öncesi yüzde 23, özel karşılık sonrası yüzde10 büyüdü. Sektör söz konusu alacakların yüzde 76’lık bölümünekarşılık ayırdı. Takipteki alacaklar/kredi oranı 2015 yılı eylül ayında yüzde 3 iken, Eylül 2016'dayüzde 3,4 oldu. Söz konusu oran kurumsal kredilerde yüzde 2,9 iken bireyselkredilerde özellikle kredi kartlarının etkisiyle yüzde 4,5 oldu.

2016 yılı eylül ayı itibarıyla faiz gelirleri yüzde 20, faiz giderleri ise de yüzde 22artarken, net faiz geliri yüzde 18 artarak 88 milyar TL oldu. Faiz dışı gelirlerdekiartışın etkisiyle net faiz dışı gelir-gider dengesi yüzde 18'lik azalma ile 23 milyar TLolarak gerçekleşti. Faiz dışı gelir gider dengesini etkileyen başlıca gelişmeler,varlık satışları ve genel karşılıkların düşmesi oldu. 12 aylık kar hacmi yüzde 47artış ile 36 milyar TL'ye yükseldi.

12 aylık karı baz alan ortalama özkaynak karlılığı bir önceki yıla göre 2,9 puan artışile yüzde 13,5 oldu. Sektörün ortalama özkaynak karlılığı yüzde 15 seviyelerindetahmin edilen sermaye maliyetinin altında seyretti. Bankacılık sektörü toplam özkaynakları Eylül 2016 itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde18 artarak 293 milyar TL (97,6 milyar dolar) oldu. Özkaynaklar dolar bazındayüzde 20,1 büyüdü.

Sermaye yeterlilik rasyosundaki (SYR) yükseliş trendi yılın üçüncü çeyreğinde dedevam etti ve Eylül 2016 itibarıyla bir önceki çeyreğe göre 0,2 puan artarak yüzde16'ya çıktı. Çekirdek SYR ise yüzde 13,8 oldu.

Kaynak: AA